Megkezdődnek a Hargita megyei tevékenységek a vallásturizmus fejlesztését célzó RECULTIVATUR projektben

( Szavazat)67 megjelenítés
A Hargita Megye Tanácsa partnerségével zajló nemzetközi projekt első felében összegyűjtötték a partnerek információit, tudását, ami alapján elkészült a régió több országára kiterjedő adatbázis a turisztikailag hasznosítható épített és kulturális vallási örökségekről, valamint ezek fejlesztésének általános útmutatója. A projekt gyakorlatba ültetését megkezdték négy országban, köztük Romániában, Hargita megyében is. 
 A kísérleti program részét képezte egy olyan közös kurzusterv és tananyag kidolgozása is, amelynek célja a vallásturizmusban érintett szereplők (egyházi és civilszervezetek, önkormányzatok és turisztikai szolgáltatók, szállásadók) tudásának fejlesztése annak érdekében, hogy ezekkel a közös ismeretekkel felvértezve összefogással tudják tevékenységeiket tovább színesíteni a térségünkbe érkező zarándokok minél jobb kiszolgálása érdekében.
Ezt a tananyagot véglegesítették 2013. április 18–19-én, a Piatra Neamţon tartott partnertalálkozón, és jelenleg folyamatban van a fordítása meg az adaptálása. A tervek szerint Hargita megyében szeptember–október folyamán rendezik meg a képzéseket, összekötve a Mária Út program továbbfejlesztésének egyeztetésével.
A Hargita megyei kísérleti program lényegét, kapcsolódva a megyei turizmusfejlesztési stratégiához, a turisztikai termékek fejlesztése és menedzselése jelenti. A RECULTIVATUR projektet is magában foglaló Hargita megyei vallásturisztikai fejlesztések keretét a Mária Út kezdeményezés testesíti meg, amelyet Hargita Megye Tanácsa Építsünk biztos jövőt! című gazdaságfejlesztési programjának turisztikai tengelye is tartalmaz, kiegészítve az évek óta jól működő egyház-támogatási programot.
Az év végéig a RECULTIVATUR projekt lebonyolítói szeretnék a Hargita megyei zarándokútvonalakat és az azok mentén meglévő szolgáltatásokat egységes formában megjeleníteni és így a potenciális zarándokok érdeklődését felkelteni. Ennek része lesz a tervek szerint egy zarándokkalauz elkészítése is és egyéb marketinganyagok eljuttatása turisztikai ügynökségek és vallási közösségek számára országhatáron belül és kívül egyaránt. Egy másik turisztikai terméket pedig Csíksomlyó mint szakrális központ jelentené, arra koncentrálva, hogy a pünkösdi búcsú időszakán kívüli tevékenységek és események is ismertté váljanak széles tömegek előtt, beleértve a különböző célcsoportoknak szóló tematikus lelki programokat is. A hosszú távú cél a megye turisztikai célpontok menedzselésével foglalkozó szervezeteinek megalakításával megerősíteni és összefogni a rendkívül gazdag megyei turisztikai kínálatot, beleértve a vallásturisztikai látványosságokat.
 
Rövid emlékeztető a RECULTIVATUR projektről:
 
A RECULTIVATUR nemzetközi projektnek az a célkitűzése, hogy a különböző vallási felekezetek kulturális értékeit a városok, a vidéki települések és településhálózatok fejlesztési gyakorlatába integrálja.
A projekt egyik célja a tárgyi és szellemi vallási örökség, a helyi értékek, az emberi erőforrások és az infrastruktúra kihasználása oly módon, hogy munkahelyeket és jövedelmet generáljon a bevont térségek számára.
A projekt vezető partnere a székesfehérvári a magyarországi Közép-Pannon Regionális Fejlesztési Zrt. A projekt további partnerei Olaszországból, Görögországból, Bulgáriából, Romániából, Magyarországról, Szlovéniából, Bosznia-Hercegovinából vannak.
Hargita Megye Tanácsának a projektre eső költségvetése 230 000 euró, amiből az önrész 2%.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, május»
hkscpsv
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774