Megcsillogtatták Székelyföld gyöngyszemeit Gyöngyösön

(0 Szavazat)42 megjelenítés

Másodszor szervezték meg a Székelyföld Gyöngyszemei elnevezésű rendezvényt Magyarországon, a Heves megyei Gyöngyösön. A szeptember 27–29. között zajló eseménysorozaton Hargita és Kovászna megye közösen képviselte és mutatta be Székelyföldet. 

A hagyományteremtő rendezvényt tavaly első alkalommal Egerben rendezték meg a nemzeti összetartozás erősítésének jegyében, azzal a céllal, hogy Heves megye lakói megismerkedhessenek Székelyföld kulturális és hagyományos értékeivel. Kovászna megye Heves megyével testvérmegyei kapcsolatot ápol, jelenleg pedig folyamatban van a Hargita megyével való testvérmegyei kapcsolat kialakítása.
Hargita megye a helyi és hagyományos Székely termékeit mutatta be, az odalátogatók megízlelhették a mézet, sajtokat, lekvárokat, szörpöket, Hargita Gyöngye ásványvizet, szalonnát, kolbászt és szalámit, mézespogácsát és házikenyeret. Kovászna megye, mint borvíznagyhatalom mutatkozott be: a Kovászna Megye Turizmusáért egyesület válogatott háromszéki vizeket kínált. Ugyanakkor bemutatták Kisgyörgy Zoltán helytörténész Háromszéki Borvizeskönyvét is. Hatalmas volt az érdeklődés a székely termékek iránt, néhány óra alatt a több száz érdeklődő mind elkapkodta a kóstolásra kínált finomságokat, ez is jelzi, hogy mennyire várják és keresik a székely termékeket Magyarországon.
A szombati hivatalos megnyitón házigazdaként Faragó László Gyöngyös polgármestere köszöntötte a székelyföldi vendégeket.
A Szüreti Napok megnyitóján Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke hangsúlyozta: Heves és Kovászna megye közt a húszéves együttműködés során kiállítások, előadások, zenekarok, diákok gyakran utaznak határon innen és túlra.
Zonda Erika Hargita Megye Tanácsa Programok és Alárendelt Intézmények Vezérigazgatóságának vezetője a Székely termékek sikeréről beszélt: – a Székely termék mozgalom a Hargita megyei önkormányzat bábáskodásával indult útjára, a kezdeti nehézségek, olykor gáncsoskodás dacára ma már ismert és elismert márkanévvé nőtte ki magát, s a piros-fekete rozettával ellátott termékekről egyre többen tudják, hogy ezek hagyományos receptek alapján, természetes alapanyagokból, hagyományos eljárással készült élelmiszerek, illetve hagyományos anyagokból készült kézműves termékek. A márkanév összefogja a hagyományos termelőket, egységes arculatot biztosít globalizálódó világunkban, s a mozgalom segít a termelőknek abban, hogy ezen egységes arculattal mutatkozzanak meg. A székelyföldi gyöngyszemeket akarjuk felfűzni ismételten arra a szép gyöngysorra, amelyet a magyarlakta tájegységek alkotnak – zárta köszöntő szavait Zonda Erika vezérigazgató.
A Székelyföld által felvonultatott érték kavalkádban kiemelt hely jutott hagyományainknak: Háromszékről két zenekar is Gyöngyösre utazott: a Folker és a Heveder zenekar muzsikája betöltötte a teret. A nap folyamán kétszer is színpadra lépett a Hargitai Zugtánc Csoport, sóvidéki, gyimesi és felcsíki táncokat adva elő, a talpalávalót a Heveder zenekar húzta.
A vasárnapi szüreti felvonuláson Kovászna és Hargita megye ugyancsak közösen képviselte Székelyföldet, népviseletbe öltözve vonultak fel Gyöngyös főutcáján.

Gyöngyös, 2013. szeptember 29.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774