Megbeszélést tartottak a székelyudvarhelyi inkubátorház kivitelezéséről

( Szavazat)55 megjelenítés
A Székelyudvarhelyre tervezett inkubátorház kivitelezéséről tartottak munkamegbeszélést február 22-én, pénteken a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatalban, Hargita Megye Tanácsa „Innovatív gazdaságfejlesztési központ Hargita megyében – Harghita Business Center – Vállalkozói inkubátorház” című projektjéről. A Regionális Operatív Program keretében a 2007–2013-as időszakra meghirdetett, 4.2-es, „A szennyező és használaton kívüli ipartelepek helyreállítása és új tevékenységekre való előkészítése” kiemelt beavatkozási területe keretében leadott pályázatot 2012-ben kedvezően bírálták el, így ma már a kivitelezés szakaszában van. 
 A megbeszélésen részt vett az Udvarhelyszéki Kis- és Középvállalkozások Szövetségének, a Székelyudvarhelyi Mikrovállalkozók Szövetségének, valamint a Székelyföldi Vállalkozók és Egyesületek Szövetségének a képviselete, továbbá számos vállalkozó és önkormányzati képviselő is. Birtalan József, Hargita Megye Tanácsának alelnöke moderálta a rendezvényt. Köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a sikeres pályázat révén adott a lehetőség arra, hogy az érintettek széles körű együttműködésével a térség és Székelyudvarhely vállalkozói köre, gazdasági élete számára erős háttérintézményt építsenek ki.
Borboly Csaba megyeelnök felszólalásában elmondta, hogy a székelyudvarhelyi inkubátorházat csak közös erőfeszítéssel, összefogással lehet rendeltetésszerűen működtetni, illetve fenntartani, és ebben a megyei tanács számít a vállalkozói szervezetek meg a helyi önkormányzatok segítségére. Az elöljáró ismertette a pályázat történetiségét és célrendszerét. Kijelentette: a megbeszélésen megjelentek száma is azt sejteti, hogy jó projektet kezdeményezett a megyei tanács.
– Az inkubátorház udvarhelyi helyszínét két szempont határozta meg: egyrészt a pályázat keretében első lépésként egy szennyező gócot számolhatunk fel, másrészt Udvarhelyszék, Székelyudvarhely mindig is a gazdaság egyik erős motorja volt a megyében, itt vannak erős vállalkozói szervezetek, amelyekkel a megyei tanács eddig is jó kapcsolatot ápolt, és amelyek partnerek tudnak lenni és partnerek kell, hogy legyenek a kivitelezésben – mondta el a tanácselnök örömét fejezve ki, hogy van olyan példa a térségben, amelyből tanulni lehet: a sepsiszentgyörgyi inkubátorház igazi sikertörténet.
– Hargita Megye Tanácsa ennek a projektnek a kivitelezésében jóval nagyobb önrészt vállal, mint a többi európai uniós pályázatban – ezért is tartom fontosnak, hogy a megyei tanács tehervállalását értékelje a térség vállalkozói köre, illetve a helyi önkormányzatok, és legyenek partnereink egy olyan inkubátorház működtetésében és fenntartásában, amely az innováció központja és új vállalkozások, gazdasági projektek bölcsője tud lenni – kérte a jelenlevőktől az elnök.
Jelen volt dr. Verestóy Attila szenátor és Antal István parlamenti képviselő is, akik méltatták a kezdeményezést.
– Székelyudvarhelyen mindig volt kezdeményezés a vállalkozói összefogásra, mindig volt egy erő, ami együttműködésre késztette a vállalkozókat, és én azt kívánom önöknek, hogy ez a szellemiség eredményesen mutatkozzon meg ennek az inkubátorháznak a kivitelezése során is – mondta a szenátor.
Antal István köszöntőjében kiemelte, hogy hisz a város potenciáljában, hiszen Székelyudvarhely egyedüli a térségben, ahol 1989 után nem omlott össze az ipar, és ahol jelenleg is a világpiacon jegyzett cégek tevékenykednek.
A szakmai előadásokon Nagy István, a marosvásárhelyi ipari park vezérigazgatója az inkubátorházak fogalmát, történetiségét, típusait, perspektíváit, valamint kihívásait ismertette, Iuliana Sârbu, a brassói Iceberg Consulting Kft. programkoordinátora az inkubátorházak és vállalkozásfejlesztési központok létrehozásának kihívásait, lehetőségeit és eredményeit ismertette, végül Vajda Lajos, a Kovászna Megyei Kis- és Középvállalkozók Szövetségének ügyvezető igazgatója a 2006-ban kialakított sepsiszentgyörgyi Vállalkozói Inkubátorház sikeres működését mutatta be.
 
Székelyudvarhely, 2013. február 22.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774