Megállítanák a fiatalok elvándorlását

( Szavazat)39 megjelenítés
A 2001–2013 közötti időszak elvándorlásairól, a demográfiai folyamatok megyei szintű alakulásáról készít tanulmányt Hargita Megye Tanácsa, és a térségben tréningeket, kerekasztal-beszélgetéseket szervez az adatok további bővítése érdekében. Többek között erről egyeztettek a South Eastern Europe – Managing Migration and its Effects in South-East Europe (SEEMIG – magyarul, nem hivatalos fordításban: A migráció kezelése és hatásai Délkelet-Európában) európai uniós projekt partnerei a február 11–13. között, Bécsben megtartott tanácskozáson. 
 A projekt – melynek partnere Hargita Megye Tanácsa – célja a kreatív fiatalok itthon tartása, támogatja a külföldön ismereteket, tapasztalatokat szerzők visszatérését, hogy tudásukat itthon hasznosítsák. A bécsi találkozón Hargita megye képviselete is jelen volt az ausztriai, olaszországi, szlovéniai, szlovákiai, bulgáriai, szerbiai és magyarországi partnerek mellett. Egyeztettek az elvándorlás országos történeti áttekintése kapcsán: Hargita Megye Tanácsának feladata egy tanulmány elkészítése, amely a 2001–2013 közötti időszakban elemzi a migráció, illetve a demográfiai folyamatok alakulását megyei szinten. A partnerek bemutatták azokat a problémákat, amelyekkel az adatgyűjtés során találkoztak. Hazai viszonylatban nehézséget okoz, hogy a 2011-es népszámlálás eredményei nem találnak a kivándorlás hatására kialakult valós képpel, számolt be Dobos Erika projektvezető.
A program stratégiai részére vonatkozóan az újabb feladatokat az olasz partner ismertette. A migráció országos áttekintése és az erre vonatkozó tanulmány elkészítése után megyei tréningeket és kerekasztal-beszélgetéseket szervez Hargita Megye Tanácsa. A tréningek célja elsősorban a meglevő – migrációra, demográfiai folyamatokra vonatkozó – adatállományok javítása, optimalizálása, továbbfejlesztése. A kerekasztal-beszélgetéseket az érdekképviseleti személyek résztvételével tartják, hogy megpróbálják javítani a megyei stratégiát. A cél a fiatalok külföldi munkavállalásának, illetve az elvándorlás folyamatának leállítása, valamint egy összetett adatbázis kidolgozása, amely az elkövetkezőkben segítséget nyújt a megyei vezetőknek a különféle stratégiák optimalizálásában.
A találkozón bemutattak számos délkelet-európai, a migráció különböző vetületeivel foglalkozó projektet, az előrejelzési tanulmány elkészítéséhez szükséges módszereket, illetve ismertették azokat az adatokat, melyeket fel kell majd használni.
A kerekasztal-beszélgetéseken az önkormányzatok képviselői feltehették kérdéseiket, továbbá pénzügyi és menedzsmenttel kapcsolatos problémákat, kérdéseket vitattak meg – tájékoztatott Dobos Erika.
 
Csíkszereda, 2013. február 14.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774