Megalakul a Székelyföldi Haltermelők Egyesülete

( Szavazat)49 megjelenítés

Aláírták csütörtökön Székelyudvarhelyen a Székelyföldi Haltermelők Egyesülete alapításának szándéknyilatkozatát. Az aláírók homoródszentpáli, vármezői és bölöni cégek képviselői voltak, akik a Küküllő Szállodában rendezett halgazdálkodási konferencián vettek részt.

A halgazdálkodás fejlesztésének lehetőségei Erdélyben címmel szerveztek konferenciát Székelyudvarhelyen február 24-én, csütörtökön a magyarországi Magyar Akvakultúra Szövetség (MASZ) és a Halászati és Öntözési Kutatóintézet (HAKI) szervezésében, Hargita Megye Tanácsa támogatásával. A rendezvényt, amelyen hazai és magyarországi szakemberek, kormányzati tisztviselők, illetve vállalkozók vettek részt, László János, a homoródszentpáli Agropisc Kft. vezetője nyitotta meg. Köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a halgazdálkodásnak szerepet szánnak Székelyföld turizmusában, amely a térség húzóágazata lehet, ezért keresik az ágazat fejlesztésének lehetőségeit. A jelenlévőket üdvözölte Verestóy Attila RMDSZ-es szenátor is, aki szerint a konferencia témájában mindannyian érdekeltek vagyunk, hiszen a következő évtizedek egyik nagy gondja az élelmezés lesz, ezért ki kell használnunk vidékünk halászattal kapcsolatos adottságait. Az RMDSZ szerepe pedig elsősorban az, hogy mindehhez kedvező adminisztratív-jogi kereteket teremtsen, hangsúlyozta a politikus.

A konferencia előtti estén Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke egyeztetett Székelyudvarhelyen a konferencia szervezőivel a homoródszentpáli Agropisc Kft. telephelyén működtethető halászati képzőközpont megteremtésének feltételeiről, üzemeltetéséről, valamint a MASZ mintájára egy székelyföldi halászati érdekvédelmi szövetség létrehozásának kérdéseiről. Felmerült, hogy a megyei tanács támogathatna szakmai képzéseket például egy Homoródszentpálon létesítendő oktatási központban vagy a környéken szervezett nyári táborokban. A megyei tanács brüsszeli pályázatokkal segíthetné a halászegyesületeket, a halgazdálkodást összekapcsolva a székelyföldi gasztronómiai és fotóturizmussal.

A csütörtöki konferencián, amelyen Hargita Megye Tanácsa részéről Szép Róbert fejlesztési igazgató volt jelen, Tánczos Barna, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára ismertette a tárca keretében működő Országos Halgazdasági Hatóság tevékenységét, valamint a Halászati Operatív Program (HOP) keretében lehívható uniós támogatásokat. Bardócz Tamás, a magyarországi Vidékfejlesztési Minisztérium osztályvezetője a magyar EU-elnökség feladatairól, lehetőségeiről, illetve a Közös Halászati Politika változásának várható hatásairól értekezett, ezt követte Réczey Gábor és Szűcs István előadása a HOP magyarországi tapasztalatairól. A hazai pályázatokat ismertette Marisanda Pîrîianu, a romániai HOP egyik vezetője, majd Demeter János, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke a Natura2000-es területekkel kapcsolatos turisztikai és mezőgazdasági lehetőségekről tartott előadást. Végezetül Váradi László, a MASZ elnöke Új lehetőségek az édesvízi haltermelés fejlesztésében Kelet-Európában című előadását követhették az érdeklődők.

A konferencia ebédszünetében rendezett sajtótájékoztató alkalmával László János homoródszentpáli, Lokodi Péter vármezői és Kósa Albert bölöni vállalkozó aláírta a Székelyföldi Haltermelők Egyesületének alapítására vonatkozó szándéknyilatkozatot. A szervezet fel kívánja vállalni az egyesületbe tömörülő vállalatok munkatársainak továbbképzését, rendszeres kapcsolattartásuk és szervezett tapasztalatcseréjük elősegítését, a haltermelés történetének, aktuális helyzetének feltárását és feldolgozását, közös szakmai pályázatok és rendezvények szervezését, valamint a környezet- és természetvédelmi elvárásoknak megfelelő termelési módszerek népszerűsítését. Az alapítók szándéka szerint az egyesület tagja lehet minden olyan vállalkozás, amely igazolhatóan az egyesület által meghatározott szakterületen tevékenykedik, és amelynek tagfelvételét a szervezet két tagja ajánlja. A szervezet 2011-től rendszeres programok szervezésével kezdi meg a munkát.

   
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774