Megalakul a Görgény–Kelemen Közösségi Fejlesztési Társulás

( Szavazat)52 megjelenítés
– Nem várunk arra, hogy Bukarestből oldják meg a problémáinkat, hanem meglévő eszközeinkkel mi fogunk megoldást találni rájuk – mondta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke február 21-i csíkszeredai sajtótájékoztatóján, amelyen bejelentette: a megye északi térségének fejlesztése érdekében a megyei tanács, az északi településekkel együtt, létrehozza a Görgény–Kelemen Közösségi Fejlesztési Társulást, és kidolgozza a Jó Együttélési Kódexet.  
 A tanácselnök szerint sokszor nem a pénz a fő probléma, hiszen fel lehet ugyan újítani utakat, ivóvízhálózatokat, de azzal még nem teremtenek munkahelyeket, amivel a fiatalokat itthon tarthatnák. Borboly Csaba demográfiai adatokra hivatkozott, miszerint Hargita megyében az országos átlagnál kisebb arányban fogy a lakosság, ugyanakkor az északi térség román lakói körében nagyobb mértékű a csökkenés, mint a megye magyar lakói esetében. A családok megélhetési gondjainak megoldása jelenti a fő kihívást, a fejlesztés alapja a családok egzisztenciájának megteremtése.
– A bukaresti politikusok és sajtóorgánumok nyilatkozataikkal, híreikkel nem oldják meg a gazdasági és demográfiai problémákat, mi viszont cselekszünk. Nem etnikai, hanem fejlesztéspolitikai alapon hozunk döntéseket – jelentette ki az elnök, aki szerint az „etnikai alapú autonómia” kifejezést a román politikum, illetve sajtó használja riogatásként, holott a magyarok által hivatkozott európai példák (mint Dél-Tirol vagy az Aland-szigetek) sem etnikai alapon szerveződtek.
Mint elhangzott, Hargita megye északi térségének fejlesztése jó ideje foglalkoztatja Hargita Megye Tanácsát, az első elemzések, javaslatok már 2011-ben napvilágot láttak, a közelmúlt történései azonban arra késztették a megyei tanácsot, hogy gyorsítsa a folyamatot, és konkrét lépéseket tegyen a kitűzött célok érdekében. A társulás célja a szóban forgó terület vidéki és városi közösségeinek hosszú távú fejlesztése a szolidaritás, esélyegyenlőség és a nem diszkriminálás elve mentén. Ugyanakkor a társulás támogatja a bel- és külföldi pénzalapok lehívása érdekében előterjesztendő, regionális fejlesztéseket célzó projektek előkészítését. Az elméleti kérdéseket félretéve, a megyei tanács, a részt vevő helyi hatóságokkal együtt, konkrét lépéseket irányoz elő (lásd a mellékelt dokumentumban).
Ennek a fejlesztési tervnek az egyik fő pillére az északi térség kistermelőinek támogatása, bevonása a hagyományostermék-mozgalomba, értékesítési lehetőséget teremtve számukra vásárokon, üzletláncokban. Így például a bélbori gazda a túróját nem tíz, hanem negyven lejért adhatná el, érvelt a tanácselnök.
A gazdasági kérdéseken túl szükség van egy helyes útmutatásra, melynek segítségével nemcsak szépen hangzik, hanem ténylegesen megvalósulhat a békés együttélés, főleg mivel a két nép konfliktusokkal tűzdelt múltra tekint vissza. Erre született meg válaszként a Jó Együttélési Kódex ötlete, amelyet Románia kormányának egyik intézményével, a kolozsvári székhelyű, a miniszterelnöknek alárendelve működő Nemzeti Kisebbségkutató Intézet bevonásával dolgoznak ki. Az intézet az év első felében elemzéseket készít és egyeztetéseket folytat e célból, az összes érintett felet megkeresve, a végső, kidolgozott szöveget pedig a megyei tanács határozatban erősíti majd meg. A kódexet valamennyi helyi tanács elfogadhatja határozatban, így az beépülhet a megye jogrendjébe, ugyanakkor a megye alapszabályának melléklete is lesz a dokumentum. Borboly Csaba reméli, hogy a kormány Hargita megyei intézményei, a prefektus, a rendőrség és az igazgatóságok is csatlakoznak majd a kódexhez, amely által hatékonyabban lehet kezelni a különböző érzékenységek és hiányos jogi szabályozás miatt keletkezett problémákat, etnikai színezettől mentesen. (Lásd a mellékletben.)
– Olyan különös jogosítványokat kérünk a magyarság részére, amelyeket mi is meg tudunk adni a megyében élő román lakosságnak – mondta Borboly Csaba, aki szerint, ha a megyében normalizálják a magyar–román viszonyt, abból mindenki nyer, míg konfliktusokból, „cirkuszokból”, mint amilyen a zászlóügy vagy a hagyományos termékek havi vásárán tartott ellenőrzés, elijesztheti a turistákat és a beruházókat, ha folyton ezt látják az országos médiában. – Nem akarunk „cirkuszista” megye lenni, példát akarunk mutatni más megyéknek együttélésben és közös cselekvésben – tette hozzá a tanácselnök kifejtve: reméli, ezt a példát más megyékben követni fogják, ott is, ahol szórványmagyarság él. – Bízom benne, hogy kezdeményezésünknek a törvényhozásban meg a bírói joggyakorlatban is lesz hatása, és véget érnek a rosszindulatú feljelentgetések meg ellenőrzések, illetve hogy a szórványmagyarság is hasonló igénnyel lép fel – mondta a tanácselnök, arra is felhívva a figyelmet, hogy a megye északi térség több településén a magyarok 10–40 százalékos kisebbségben élnek, és ez a fejlesztési társulás megalakítása az ő életminőségük javítását is célozza.
Kitért arra is, hogy a megyezászló ügyében számos hazai törvény és nemzetközi egyezmény alapján igaza van a megyei tanácsnak, amely a luxembourgi székhelyű Európai Unió Bíróságához fordul, illetve ha büntetést kap jogtalan használat címén, jogorvoslatért lehetősége lesz a román alkotmánybírósághoz is fordulni. Ebben a témában a megyei tanács honlapján összegyűjtötték az összes adatot, hírt, törvényi szabályozást, mindez elérhető a http://megyezaszlo.hargitamegye.ro/ címen.
 
Csíkszereda, 2013. február 21.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774