Megalakították az IT Plus Klasztert Csíksomlyón

( Szavazat)52 megjelenítés
Megalakult az IT Plus Klaszter, az együttműködési szerződést a partnerek – Hargita Megye Tanácsa, Csíkszereda Város Önkormányzata, a Sapientia EMTE Gazdaság- és Humántudományok Kara, a csíkszeredai Márton Áron Gimnázium, a Központi Fejlesztési Régió és 14 Hargita megyei cég írta alá. Az eseménynek a Csíki Vállalkozók Egyesületének szervezésében a csíksomlyói Salvator Hotel adott helyet csütörtökön, április 18-án. 
 Benedek Zsombor, a Csíki Vállalkozók Egyesületének elnöke elmondta: a számítástechnika rohamosan fejlődő világában a klaszter a helyi fejlesztést és a megélhetés biztosítását kívánja előmozdítani.
– A klaszterbe való tömörülés révén a partnerek össze tudják hangolni szolgáltatásaikat, akárcsak a infrastruktúrát, közösen tudnak fejleszteni, ezáltal és a közös népszerűsítés segítségével növelik üzleti lehetőségeiket – ismertette Kozma István, az IT Plus Klaszter elnöke. Hozzátette: kifulladt a munkaerőpiac, nem elég az utánpótlásképzés, a számítástechnikát tanuló diákokat elszívják a nagy egyetemi központok, majd kevesen térnek haza. Azért fontos az oktatási intézményekkel való együttműködés, hogy közvetíteni tudják: itthon is van igény a szakemberekre, itt is megvan a lehetőség a karrierépítésre, magyarázta a szakember. A tanítást pedig naprakész információkkal tudja segíteni a klaszter, illetve szakmai támogatást nyújt. Ha a partnerek kialakítják közös kompetenciacsomagjukat, lehetőségük nyílik arra, hogy állami és európai uniós támogatásokra pályázzanak, mely finanszírozásokkal jönnek létre a legnagyobb fejlesztések – számolt be Kozma István. Hozzáfűzte: a klaszter szerepe az is, hogy a régió gazdasági szereplőiben tudatosítsa, az IT befektetés a hatékony működésbe, nem pedig pluszköltség.
Szőke Domokos, Csíkszereda alpolgármestere üdvözölte a kezdeményezést, illetve arról biztosította a jelenlevőket, hogy a város önkormányzata segíteni fogja a klasztert a hatékonyság működés érdekében.
Makó Zoltán, a Sapientia EMTE Gazdaság- és Humántudományok Karának dékánja elmondta: az egyetem egyik alapvető célja szintén a munkerő kinevelése, a fiatalok itthon tartása. Sok munka áll előttük, mondta, de reméli, hogy az együttműködés meghozza a várt eredményt. A cégek segítségükre lehetnek a tanterv felépítésében a naprakész szakmai információkkal, a közös szakmai gyakorlatok szervezésében.
A klaszter fontosságát hangsúlyozta az oktatás szempontjából Varga László, a Márton Áron Gimnázium igazgatója is. Mint ismertette, az intézmény nagy hangsúlyt fektet a logisztika, a humánerőforrás és az informatika szakok oktatására, ez az alapkövetelményeken túl az iskolán kívüli tevékenységekben is megnyilvánul. Az iskola és a vállalkozók közötti együttműködés elősegíti azoknak az alkotóknak a kinevelését, akik majd hozzájárulnak a gazdasági fejlődéshez.
Az alulról építkező partnerségek fontosak a pályázati források lehívásához, ismertette Lőrinczi Margit, a Központi Fejlesztési Régió területi szakértője. Mint mondta, Hargita Megye Tanácsával közösen már most várják a projektötleteket, amelyekre ki lehet dolgozni a finanszírozás rendszerét.
Más országokban is alakulnak klaszterek, hogy a kistérségekből való elvándorlást visszaszorítsák. Ezenkívül ez lehetőség arra is, hogy felülkerekedjenek a gazdasági válság okozta nehézségeken – mondták az Országos Klaszterszövetség jelen levő vezetőségi tagjai.
Gyergyó környékén is alakul egy klaszter, amely céljaként a faipar és fafeldolgozás jövőjét, fellendítését határozta meg, ismertette Molnár Judith, az ARBOR Vállalkozók Szövetségének elnöke.
– Hargita Megye Tanácsa fontosnak tartja az összefogást, és lehetőségeihez mérten próbál segíteni minden vállalkozói tömörülést. Meggyőződésünk, hogy az összefogásban rejlik a siker titka – mondta Becze István tanácsos.
Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke szerint szükség van minden ilyen kezdeményezésre. Megerősítette: mindenhol megpróbálnak partnerek lenni, támogatni fogják a gyergyói klasztert is.
– A cél a klaszter folyamatos fejlesztése, legalább regionális szintre – mondta Szabó Károly, a Csíki Vállalkozók Egyesületének ügyvezető igazgatója.
Hargita Megye Tanácsa részéről Borboly Csaba elnök írta alá a szerződést.
 
Csíkszereda, 2013. április 18.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774