Még több turistát vonzanának a Lázár-kastélyba

( Szavazat)28 megjelenítés
Két településnek 20-20 ezer lejt utalt ki Hargita Megye Tanácsa a szerdai, szárhegyi rendkívüli ülésén. Szó volt még a Lázár-kastély tulajdonviszonyáról, a Hargita Megyéért Díj várományosáról és a terjeszkedő multinacionális fafeldolgozó cégekről is. 
 A Lázár-kastély volt az egyik fő témája Hargita Megye Tanácsa Gyergyószárhegyen tartott, április 23-i rendkívüli ülésének. A kastély lovagtermében tartott gyűlésen Borboly Csaba megyeelnök elmondta, hogy a pert véglegesen megnyerték az örökösök, attól függetlenül, hogy a szárhegyi, térségbeli emberek közmunkájából, közadakozásából épült újjá ez a kastély az ötvenes évektől errefelé.
– Kerestük a módját annak, hogyan tudunk egyezségre jutni az örökösökkel, mert nem szeretnénk például azt, hogy egy újgazdag itt magánnyaralót nyisson, vagy hogy a létesítmény közprédává váljon, tehát nem szeretnénk, hogy amit a szárhegyiek megfeszített munkával elértek, az kárba menjen. Azt se feledjük, hogy Gyergyó térségében, a Gyilkos-tó mellett, ez a másik kiemelt turisztikai célpont – mondta el Borboly Csaba.
A megyei képviselő-testületben ez ügyben konszenzus alakult ki, pártállástól függetlenül, és a 24 részből álló tulajdonból 15 részre, tehát a többségre, sikerült szerződést kötni piaci ár alatt az első öt évre, így a kastély biztonságban van, az itt élő emberek használhatják továbbra is, hangsúlyozta a megyeelnök. Szeptemberre újabb egyezséget kell kötnie a megyei tanácsnak, immár több tíz évre.
– Bízom benne, hogy a többi 9 rész tulajdonosával is sikerül közös nevezőre jutnunk, mert a kastély fejlesztésére nagy energiát szeretnénk fordítani, hiszen jelentős kulturális, történelmi értékekkel rendelkezik. Az épületegyüttesben folytatni kell a felújításokat, és el kell érnünk azt, hogy a turisták ne csak egy fagylaltra térjenek be, a Gyergyói-medencén keresztülrohanva, hanem több napot töltsenek el itt. Ehhez közös erőfeszítés szükséges, az év 365 napjában – nyilatkozta a tanácsülés után Borboly Csaba.
A rendkívüli ülésen sürgősségileg 20-20 ezer lejt utaltak ki a csíkvacsárcsi híd és az újszékelyi tornaterem tetejének javítására a megyei tanács tartalékalapjából.
– A megyei tanács ezekben a szűkös időkben is segít a településeknek, ha baj van – hangsúlyozta Borboly Csaba.
A testület zárt ajtók mögött döntött arról is, ki kapja az idei Hargita Megyéért Díjat.
Felszólalt Gábor László, Gyergyószárhegy község polgármestere is üdvözölve az évente hagyományosan a szárhegyi Lázár-kastélyban helyet kapó rendkívüli megyeitanács-ülés testületének munkálatát, majd a község büszkeségeit és gondjait ecsetelte. Előbbinél a napokban kalákában szervezett útjavítást említette, melynek révén egyharmad annyiba került a munkálat, mint ha szakcég végezte volna el. A gondok között a csatornázási munkálatok elakadását említette, ahol a folyamatot a változó beruházási rendelkezések nehezítik. A polgármester mintegy vészjelzésként ajánlotta a testület figyelmébe azt, hogy őt is megkereste, gyergyói polgármester-kollégáival egyetemben, egy német megagattert ide építeni szándékozó nagyvállalkozó lobbistája. Gábor László polgármester óva intett: a német cég ajánlata is hasonlóan csalóka, mint az osztráké, „a munkahelyek és a beruházás értékének ígérete erősen felduzzasztott”, és arra kérte a testületet, hogy amikor majd ez ügyben döntés elé kerülne, a megyei tanácsosoknak nagy felelősséggel kell viszonyulniuk, „hiszen ez a kisvállalkozások ellehetetlenítését jelenti”.
 
Gyergyószárhegy, 2013. április 23.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774