Meg kell tanítani az embereket a hagyományos építészetre

( Szavazat)47 megjelenítés
A műemlékvédelem kapott hangsúlyt a csíkszentgyörgyi Székelyföldi Akadémián
 
Első alkalommal rendezték meg a Székelyföldi Akadémiát Csíkszentgyörgyön február 28-án. György József polgármester nyitotta meg az eseményt elmondva, hogy a Hargita Megye Tanácsa által szervezett előadás-sorozat két most tárgyalt témája, amelyet kiválasztottak – műemlékvédelem (az előadó Köllő Miklós építész volt) és idegenforgalom (Horváth Alpár egyetemi oktató) – nagyon aktuális a község fejlődését tekintve.
 
– A településen történt már kezdeményezés a turizmus fejlesztésére, egyre több panzió működik a településen, és sok látni való műemlékkel büszkélkedhetünk – sorolta György József. – Fontosnak tartjuk a község műemlék épületeinek megőrzését, ugyanakkor funkcionalitást, életszerűséget kell kapniuk. A közeljövőben többet szeretnénk foglalkozni a felújításukkal.
A beszélgetésben részt vett Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, aki elmondta, fontos egy jövőkép kialakítása, mert hiába építkezünk folyton, ha nem tudjuk, mi a haszna, hogyan fog jövedelmet eredményezni. Az elöljáró szerint, ha a községekben, kistelepüléseken beruházások történnek (például ivóvízhálózat, csatornarendszer kiépítése), az biztosítékot jelenthet arra, hogy nem mennek el a fiatalok, hanem a községben maradnak és tevékenykednek.
– Együtt kell megoldást keresnünk, hogyan tudunk gazdasági megélhetést biztosítani, készüljünk arra, hogyan tudnánk elindítani folyamatokat mindabban, ami gazdasági fellendülést hoz – fejtette ki a tanácselnök.
Köllő Miklós építész szerint a műemlékek felújítása jó alkalom lenne az oktatásra, megtanítani az embereket a hagyományos építészetre, amit majd saját házaikon is alkalmazhatnának. Köllő úgy látja, hosszú távon visszatérnek a hagyományos, ugyanakkor modern házak a faluban, de minden esetben fontos a hitelesség. Mint elhangzott, ki kell alakulnia egy jó megrendelői kultúrának. Az építész azt javasolta, írjanak ki pályázatot az épületek felújítására.
A polgármester a rendezvény végén elmondta, szeretné, ha márciusban egy mezőgazdasággal foglalkozó Székelyföldi Akadémiát rendeznének a községben. Végül Borboly Csaba székely zászlót adott át a községgazdának, Hargita megye hivatalos lobogóját.
 
Csíkszereda, 2012. február 28.
 
  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774