Más piacokra nem jár a fogyasztóvédelem

( Szavazat)90 megjelenítés
Ellátogatott a brassói Astra és a marosvásárhelyi Cuza Vodă piacra a Hargita Stúdió stábja, ahol arról érdeklődött, hogy milyen időközönként látogatják az árusokat az ellenőrök, illetve melyek azok az észrevételek, amelyekért büntetnek.  
 A filmen (megtekinthető a hargitatv.ro honlapon – a rövidebb változat itt, a hosszabb itt) jól látható, hogy az említett két piacon hasonló körülmények között kínálják portékáikat a termelők, mint a havonta Csíkszeredában megrendezett Hagyományos és Helyi Termékek Vásárán.
Mint ismeretes, szombaton, február 16-án, a legutóbbi csíkszeredai vásár alkalmával tévéstábok kíséretében érkeztek ellenőrzésre a brassói és az országos fogyasztóvédelmi hivatal munkatársai. Az ellenőrök gorombán beszéltek a magyar eladókkal, sajátos módszerekkel próbálták megfélemlíteni őket, igazolja a felvétel és az árusok beszámolója is. A kisfilmen látható, hogy az ellenőr, miután felszólítja az egyik eladót, hogy beszéljen románul, azzal vádolja, hogy hazudik a kérdésére válaszolva. A fogyasztóvédelmisek felkérték az árusokat, hogy pakoljanak és távozzanak a helyszínről, ha nem beszélnek románul, továbbá kifogásolták, hogy nem használnak bevizsgált mérlegeket, a befőtteken levő címkéken nincs feltüntetve a termékek szavatossági ideje, műanyag palackokban árulják a tejtermékeket, számolnak be a termelők.
A brassói Astra piacon, ahol hasonló körülmények között kínálják a saját termékeket, az eladók meglepődve válaszolnak a feltett kérdésre, hiszen mint mondják, oda nem jár ellenőr, soha nem büntettek a címke hiánya vagy hasonló észrevételek miatt. Itt is PET-palackban árusítják a tejtermékeket, ömlesztve tárolják a savanyúságokat, nincsenek felcímkézve a saját készítésű termékek. Csupán egy magyar eladó mondja, hogy szokták ellenőrizni a hústermékek tárolását.
A marosvásárhelyi Cuza Vodă piacot sem látogatják a fogyasztóvédelem munkatársai, soha nem címkézték a saját termékeket az eladók, de ebből még senkinek nem származott baja. Az egyik árus elmondja: a termelési lapot kell felmutatniuk. Ez ugyanígy követelmény a csíkszeredai vásárban is.
A rövid filmet levetítették Hargita Megye Tanácsának február 21-i soros ülésén. A tanácstagok egyöntetű véleménye az volt, hogy ki kell állni a helyi termelők mellett, ahogyan tette azt Borboly Csaba megyeitanács-elnök a szombati akció kapcsán, továbbá a szakembereknek is különbséget kell tenniük a szabad piac – mint amilyen a Hagyományos és Helyi Termékek Vására – és a nagykereskedelmi egységek között, hiszen nem ugyanazok a jogszabályok érvényesek.
 
Csíkszereda, 2013. február 22.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774