Márton Áron püspök szobra áll Fenyéden

( Szavazat)35 megjelenítés
Márton Áron püspök szobrát avatták október 10-én, vasárnap Fenyéden. A szentmisével egybekötött ünnepségen Tamás József csíkszeredai segédpüspök a szobron kívül az újonnan restaurált orgonát és az új templomkijáratot is megáldotta.
A templomhoz és a temetőhöz felvezető út megszépítésében Hargita Megye Tanácsa is támogatta a helyi közösséget. A Márton Áron-szobor, amely a templom alatti domboldalon kapott helyet, Vetró András kézdivásárhelyi szobrászművész alkotása, Lázár Imre székelyudvarhelyi műhelyében öntötték ki, a talapzatot pedig Dóczy András csíkszeredai szobrászművész készítette.
 
A mise után a hívek levonultak a szoborhoz, amelyet Bokor Botond polgármester, Kelemen Hunor művelődési miniszter és Tamás József segédpüspök leplezett le. Ezt követően megkoszorúzta az alkotást többek között Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Kelemen Hunor miniszter és Ferencz Alajos, Márton Áron szülőfalujának, Csíkszentdomokosnak a polgármestere. Borboly Csaba beszédében fontosnak nevezte a szoboravatókat, mert csaknem egy évszázadon keresztül megtiltották az emlékezést a magyarságnak.
„Ellent kell mondanom azoknak, akik szerint – főként ilyen ínséges időkben – inkább utakra vagy szociális célokra kellene fordítanunk az emlékállításra szánt összegeket. Nem engedhetjük meg magunknak, hogy a minket magyarságunkban megtartó kultúrát feláldozzuk napi kényelmünk oltárán” – jelentette ki a megyei önkormányzat elnöke.
Bokor Botond polgármester beszédében azt mondta: Márton Áron mindegyik rendszerben fogoly volt, mégis szabad, és sokakat szabaddá tett. Kelemen Hunor miniszter szerint, ha választanunk kellene, kinek a szellemi örökségére építünk, jobb választás nem is lehetne Márton Áron püspök személyénél; erre az örökségre sziklaszilárd jövőt lehet felépíteni.
A Szózat eléneklése közben felvonták a szentmisén felavatott országzászlót, a székely lobogó mellé.
Csíkszereda, 2010. október 10.
  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774