Márton Áron-emlékéremmel tüntették ki Solomon Adriánt

( Szavazat)29 megjelenítés
A csíkszeredai középiskolákban tanuló Bákó megyei diákok idei támogatásáról szóló szerződést írta alá október 25-én Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke és Solomon Adrián, a Moldvai Csángómagyarok Szövetségének elnöke a megyeházán. A megyei tanács a csángóprogramja révén idén is húszezer lejt folyósít az érintettek számára. Borboly Csaba szerint mindez apró morzsa, a székelyföldi tömbből talán többet is tehetnénk a csángókért, de ha a Hargita és Kovászna megyei önkormányzatok sok ilyen kis programmal segítenek rajtuk, akkor mindez kiteljesedhet.
 
 
– Nem tudunk minden gondot megoldani, de meglévő eszközeinkkel igyekszünk támogatni a moldvai csángómagyar fiatalok továbbtanulását. Nem állunk meg ennél a pontnál, további lehetőségeket keresünk a csángók megsegítésére, például a mezőgazdaság terén – jelentette ki a megyei tanács elnöke, hangsúlyozva: a válság ellenére nem csökkentették az erre a programra szánt összegeket, ráadásul a megyei tanácsosok valamennyi frakciója egyetértett abban, hogy az itt tanuló csángó diákokat támogatni kell. – Vannak olyan ügyek, amelyekről konszenzus alakult ki a testületben, ami örvendetes – jegyezte meg Borboly Csaba.
 
Solomon Adrián szerint, mivel a moldvai csángóknak évszázadok óta nincs saját értelmiségük, elengedhetetlenül fontos a csángó fiatalok továbbtanulásának felkarolása. A Moldvai Csángómagyarok Szövetségének elnöke megköszönte Hargita Megye Tanácsa segítségét, és reményét fejezte ki, hogy más önkormányzatok is követik az intézmény példáját.
 
Az ünnepi eseményen jelen volt Szarka Gábor konzul a Magyar Köztársaság Csíkszeredai Főkonzulátusa részéről, Tankó István, a csíkszeredai Székely Károly Iskolaközpont igazgatója, Ferencz Éva, a Moldvai Csángómagyarok Szövetségének oktatási felelőse, Ferencz Angéla, a megyei tanács csángómunkacsoportjának vezetője is, valamint a csángóbentlakás diákjai is. Szarka Gábor elmondta, hogy a magyar állam számára továbbra is prioritás a csángók magyar nyelvű oktatásának támogatása, ugyanakkor örvendetesnek nevezte, hogy Erdélyből is segítő kezet nyújtanak.
 
A szerződés aláírása után Borboly Csaba Hargita Megye Tanácsa Márton Áron-emlékérmével tüntette ki Solomon Adriánt. Mint laudációjában fogalmazott, a megyei tanács e díj adományozásával ismeri el a Moldvai Csángómagyarok Szövetsége elnökének tevékenységét, aki „jelentős mértékben hozzájárult a moldvai magyar nyelvű oktatás megszervezéséhez és működtetéséhez, hatékonyan és hitelesen képviselte a csángómagyar közösség érdekeit és értékeit”.
 
Végezetül a csíkszeredai csángóbentlakás diákjai népdalokat énekeltek és népballadát, verset adtak elő.
  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774