Marosvásárhelyen is bemutatták A székelység története kötetet

( Szavazat)34 megjelenítés
– Vagy tízesre tanulják meg a székelység történetét, vagy bukjanak meg! Közepesen tudni ezt a tananyagot nem érdemes – jelentette ki Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke november 15-én Marosvásárhelyen, A székelység története című kötet bemutatóján. A Bernády Ház zsúfolásig telt az esemény alkalmával, és a Hargita megyei elöljáró mellett jelen voltak Hermann Gusztáv, Pál-Antal Sándor, Novák Csaba Zoltán történészek, Gyöngyössy János illusztrátor, valamint Borbély László parlamenti képviselő, aki a Bernády György Közművelődési Alapítvány elnökeként mutatta be a könyv szerzőit és szerkesztőit. 
 Borboly Csaba tanácselnök ismertette a Hargita megyei önkormányzat által létrehozott Székely Címer-, Pecsét- és Zászlótörténeti Munkacsoportot, amelynek tagjai között szerepel a történelemkönyv több szerzője is. Rengetegen érdeklődtek a kötetet megjelenése óta afelől, hol lehet megvásárolni a kiadványt, erre reagálva Borboly Csaba türelmet kért, és elmondta, rövidesen választ kapnak a kérdésre. Az is elhangzott, hogy hamarosan a Maros megyei diákok is forgathatják A székelység történetét, amely nemcsak diákoknak szól, a szerzők célja, hogy a család idős és fiatal tagjai egyaránt elolvassák.
Borbély László az önszerveződés fontosságára hívta fel a figyelmet, mint mondta, „nem várhatjuk, hogy mások írják meg helyettünk a székelység történetét”. Novák Csaba Zoltán, a kötet egyik szerzője szerint identitáserősítő szerepe van a kiadványnak, ugyanakkor támogatja a románra fordításának ötletét, mint mondta, szívesen vállalna erről szóló román nyelvű előadásokat. Hermann Gusztáv, a kötet fő szerkesztője elmondta, a kötet készítésénél arra törekedtek, hogy a gyerekek érdeklődéssel olvassák, ne érezzék tehernek, plusztantárgynak. Ezért vontak be iskolás „lektorokat”, azaz a megjelentetés előtt 6–7. osztályos tanulókat kértek meg arra, hogy olvassák el a könyvet, és jelezzék, ha nem értenek egyes részeket, vagy nehéznek találják, majd ezek figyelembevételével véglegesítették a szöveget. Pál-Antal Sándor, a kötet lektora szerint ez az első ilyen átfogó mű, ezért is nagyon fontos, hogy megjelent.
 
Csíkszereda, 2012. november 16.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774