Markó Béla: elkezdődött a decentralizáció

( Szavazat)37 megjelenítés
Megtartották a Megyeházi közéleti esték beszélgetéssorozat első előadását
 
Az első alkalommal megrendezett Megyeházi közéleti esték című beszélgetésen, június 24-én Markó Béla miniszterelnök-helyettes, az RMDSZ elnöke tartott előadást Csíkszeredában. A megyei önkormányzat székhelyén rendezett beszélgetéssorozat első témája: Regionalizáció és kisebbségi jogok – az európai Románia kialakításának aktuális kérdései. Felvezetőjében Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke vázolta a megyei önkormányzat főbb programjait, törekvéseit, mint például a helyi gazdák termékeinek értékesítése, források lehívása a vállalkozók számára vagy a szórvánnyal épített kapcsolatok. A megyei tanács elnöke olyan kérdéseket vetett fel, mint hogy az önkormányzatok mennyire vannak felkészülve a decentralizációra, ezzel mit lehet elérni, és milyen hatásai lesznek a magyarországi változásoknak a romániai magyarságra.

Markó Béla először a válságról szólt, szerinte Európa válaszút előtt áll, különösen a közép- és kelet-európai országok, mivel ezek az utóbbi húsz évben felélték forrásaikat, a rendszerváltás után olyan fogyasztói társadalmakat építettek ki, amelyek most megbosszulják magukat. A megszorítások kapcsán kijelentette, hogy azok alternatívája az elmúlt húsz év jobb politikája lett volna. Markó szerint a válság rákényszerítette a román politikát az egész államberendezkedés újragondolására, illetve az elmúlt húsz év hibáinak végigtekintésére. Ilyen hibának nevezte a számtalan ügynökség, hatóság, dekoncentrált intézmény létrehozását.
„Ha van feladatunk a kormányban, akkor az a közigazgatás átszervezése” – jelentette ki a miniszterelnök-helyettes, aki szerint már elkezdték a decentralizáció első lépéseit a kórházak önkormányzatokhoz való átutalásával, és következnie kell az oktatás decentralizációjának is.
Az RMDSZ elnöke kitért a nemrég lezajlott szlovákiai választásokra, amelyen a Magyar Koalíció Pártja (MKP), a felvidéki magyarság érdekképviseleti szerve kiesett a parlamentből. Markó ezt a többéves kudarcos politika számlájára írja, amit a szlovákiai magyarok elutasítottak. „Az RMDSZ-nek ezen el kell gondolkodnia, ugyanakkor az MKP eredményét nem érzem a kisebbségi érdekvédelmi politizálás kudarcának, hanem fenntartom: a magyar közösségeknek továbbra is önálló magyar érdekképviseleti szervezetre van szükségük” – szögezte le a kormányfőhelyettes, hozzátéve: „Egy biztos: a felvidéki magyarok elutasították a konfrontatív politikát, mert az nem vezetett eredményre.”
Előadása után az RMDSZ elnöke a hallgatóság kérdéseire válaszolt.
Hargita Megye Tanácsa azért indította útjára a Megyeházi közéleti estéket, mert különösen fontos számára olyan találkozók szervezése, amelyeken szakemberek és közéleti személyiségek kötetlenül beszélhetik meg mind az aktuális politikai helyzetet, mind a Székelyföld fejlődése szempontjából fontos témákat.
  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774