Mariazelltől Csíksomlyóig

( Szavazat)33 megjelenítés
Mariazelltől Csíksomlyóig
 
A Gyulafehérvári Caritas, az Erdélyi Kárpát-Egyesület és a magyarországi Mária Út Egyesület 2010. október 1–3. között konferenciát tartott Csíksomlyón egy közép-európai spirituális turistaút-hálózat kiépítéséről. A Mariazelltől Csíksomlyóig tervezett több mint 1400 kilométeres zarándokút a tervek szerint három év alatt készül el, 500 kilométeres szakasz haladna át Románián.
 
A Mária Út gyalogos és kerékpáros útjaival hét országot köt majd össze, ugyanis távlatosan az észak–déli irányú Czeştochowa–Međjugorje-vonal kialakítása is része a Mária Út ideának, és különböző változataival együtt egységes úthálózatot alkot majd. Az útvonal alapvetően a Szűz Máriához kapcsolódó kegyhelyeket, emlékeket fűzi egybe 1400 kilométer hosszúságban. Ehhez kapcsolódva minden történelmi, vallási, kulturális, természeti vagy épített értékre ráirányítja az érdeklődők figyelmét.
 
A Hargita Megye Tanácsa támogatásával szervezett konferencián Borboly Csaba tanácselnök a Hargita megye fejlesztési stratégiájáról tartott előadásában elmondta, a megépítendő zarándokút spirituális vonzata Székelyföld turisztikai és gazdasági fejlődéséhez is nagyban hozzájárul majd.
 
„Úgy gondolom, Székelyföld sikerének záloga az alulról jövő egyesületi és egyéni kezdeményezések összehangolása és felkarolása – fejtette ki Borboly Csaba. – Részünkről mindent megteszünk, hogy tudatosítsuk az emberekben: a térség fejlődése minden székely gazdálkodó és vállalkozó felelősége. Minden eszközzel azon vagyunk, hogy minél több turistát vonzzunk a térségbe, és hogy Székelyföld nevét minél ismertebbé tegyük. Erre jó példa, hogy csak egy párat említsek, az uniós projektből elindított Borvíz Útja, a népi feredők újjáépítése, a hegyi turizmus biztonságosabbá tétele a Salvamont hegyimentőinek tevékenységével és a turistaútvonalak felújításával. És még számos olyan programot sikerült elkezdenünk, amely az itt élő emberek mindennapi tevékenységét is a turizmus fellendítésének szolgálatába állíthatja, ilyen a Székely termék védjegy levédéséhez kapcsolható helyi termékek vására, de ide sorolható a térség európai szintű branddé való fejlesztését szolgáló székelykapu-, faluképvédelmi, régészeti és székelyház-program is.”
 
A konferencia alkalmából a csíksomlyói kegytemplom kertjének egyik fájára felfestették a tervezett zarándokút első jelzését.
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774