Már átvétele napján bevetették a megyei tanács által vásárolt hóekét

( Szavazat)34 megjelenítés
Jelenleg Hargita megyében valamennyi megyei kategóriájú út járható – hangzott el a Hargita Megye Tanácsa által december 5-én rendezett csíkszeredai sajtótájékoztatón, amelyen az intézmény által újonnan vásárolt hóekét is bemutatták. 
 – Jobban örülnék, ha Mircea Duşa azzal dicsekedett volna a mai videokonferencián, hogy pénzt hozott a megyébe a téli karbantartásra – jelentette ki Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke december 5-i csíkszeredai sajtótájékoztatóján, arra reagálva, hogy a belügyminiszter büntetéssel fenyegetőzött, amiért egyes Hargita megyei utak téli karbantartására még nem köttetett szerződés. Borboly Csaba szerint Hargita megye hegyvidéki terep, és itt több mint 860 kilométer hosszú megyei kategóriájú út található, ám a költségvetés elosztásakor ezt nem vették figyelembe a hóeltakarításra fordítható összegek megszabásánál, és ugyanannyi vagy kevesebb pénzt osztottak le, mint a sokkal kevesebb úttal rendelkező megyéknek.
A megyei tanács elnöke Birtalan József alelnököt mint a téli karbantartásért felelő illetékest mutatta be a sajtó képviselőinek, és jelen volt még Birta Antal vagyongazdálkodási igazgató, Szabó Barna közbeszerzési igazgató, valamint Fülöp Otília megyei főépítész, akinek a hivatala segít a téli karbantartás lebonyolításában. Birtalan József elmondta, hogy a mai belügyminiszteri videokonferencián nem vett részt, mert a havazás miatt kellett intézni a hóeltakarítást, és így hamarabb tudták biztosítani a megyei utakon a járhatóságot, hiszen buszoknak, sőt iskolabuszoknak kell eljutniuk a célállomáshoz.
A megyei tanács elnöke kitért arra is, hogy szerinte miért nem jelentkeztek cégek az idei közbeszerzésen: megijedtek a szigorúbb ellenőrzéstől, a megyei tanács ugyanis műholdas követőrendszerrel (GPS) ellenőrizte volna a munkájuk végzését, amitől a korábbi években jelentkező vállalkozásoknál „betelt a pohár”. Borboly Csaba nem enged ebből, mert a cél az, hogy kevés pénzből minél több munkálatot lehessen megvalósítani. Az elöljáró arra bátorította a megye kisebb cégeit, hogy pályázzanak a megyei tanács közbeszerzésein, ne csak a nagy cégek alvállalkozóiként dolgozzanak. Jelenleg mintegy 700 kilométernyi megyei besorolású útra kötött együttműködési megállapodást a helyi önkormányzatokkal a megyei tanács, és december 11-én lesz az eredményhirdetése a további mintegy 160 kilométerre kiírt licitnek. Mind Birtalan József alelnök, mind Szabó Barna igazgató hangsúlyozta, hogy a közbeszerzési eljárást idejében elindították, de a Székelyudvarhely és Székelykeresztúr térségi utakra egyetlen cég sem jelentkezett, Csíkban és Gyergyóban pedig a korábbi évek árainak többszörösét ajánlották a cégek, indokolatlanul, ugyanis a költségeik nem emelkedtek volna akkora arányban az idei munkálatok során.
A sajtótájékoztatón bemutatták a Hargita Megye Tanácsa által 39 879,00 lej értékben (áfával) vásárolt hóekét, amelynek beszerzésére azért volt szükség, hogy a téli hóeltakarítási gondokat enyhítse, használni lehessen sürgősségi esetek elhárítására, valamint olyan megyei és falusi utak karbantartására, amelyekre nem sikerült téli karbantartási szerződést kötni. A traktort és a hozzá tartozó kaszálógépet már korábban megvásárolták (a traktor: 185 846,60 + áfa, a kaszálógép: 68 191,20 + áfa), és a nyáron az utak szélét kaszálták vele. A hóekét már az első napon, december 5-én bevetették Csíkmindszenten.
Mint azt korábban is közöltük, a lakosság a megyei tanácsnál jelezheti észrevételeit a megyei kategóriájú utak téli karbantartásával, illetve járhatóságával kapcsolatban a 0266-207774 telefonszámon vagy a telikarbantartas@hargitamegye.ro e-mail címen.
 
Csíkszereda, 2012. december 5.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774