Már 12 iskola jelentkezett A Mikó-vár története vetélkedőre

( Szavazat)28 megjelenítés
Hargita Megye Tanácsa, a Csíki Székely Múzeummal és a Hargita Megyei Nevelési Tanácsadó és Erőforrás Központtal közösen, vetélkedőt hirdetett Hargita megyei általános iskolák számára A Mikó-vár története címmel, azzal a céllal, hogy minél szélesebb körben népszerűsítsék a régió egyik legjelentősebb műemlék épületét, a Mikó-várat, illetve betekintést nyújtsanak a kora újkori várkastély történetébe és ezáltal a székelység történelmébe is.
A vetélkedő díjait Hargita Megye Tanácsa biztosítja: az I., II. és III. helyezettek ajándékcsomagban, ingyenes utazásban, valamint ingyenes belépőben részesülnek a Csíki Székely Múzeum újonnan nyíló, állandó kiállítására, továbbá a részt vevő csapatok számára (50 személyig) ingyenes az utazás a kiállítás helyszínére.
 
A témában sajtótájékoztatót tartott március 27-én a csíkszeredai Mikó-várban Gyarmati Zsolt, a Csíki Székely Múzeum igazgatója, Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke és Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere.
– Ezúttal is folytatni szeretnénk azt a gyakorlatot, hogy a múzeumban szervezett kiállításokat az iskolások körében vetélkedőkkel, játékokkal népszerűsítjük, és ily módon szólítjuk meg őket. A program sikerét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a program tegnapi meghirdetése óta már 12 iskola jelezte részvételi szándékát. Ötven Hargita megyei iskola részvételére számítunk, de remélem, lesz még ennek folytatása, és akárcsak most, a megyei és a városi vezetés összefog értékeink népszerűsítése érdekében – mondta Gyarmati Zsolt, a múzeum igazgatója.
– Örülök, hogy ilyen együttműködésnek lehetünk részesei, hogy a város jó gazdaként áldoz a vár felújítására, és hogy az RMDSZ segítségével sikerült anyagi forrást találni a külső felújítási munkálatokra is. Vállaltuk az együttműködést, mert úgy gondolom, lehetőséget kell adnunk a székelyföldi gyerekeknek, hogy meglátogathassák az intézményt, és ezáltal is erősödjön és alakuljon identitástudatuk – mondta Borboly Csaba tanácselnök.
– Úgy is, mint a város vezetője, de mint a város polgára is, örülök ennek a kezdeményezésnek. Úgy gondolom, szükség van identitáserősítő programokra és arra, hogy fiataljaink minél jobban megismerjék történelmünket. Úttörő kezdeményezésnek tartom az 1713 óta itt álló vár történetén keresztül megismertetni történelmünket – mondta Ráduly Róbert Kálmán polgármester.
Az állandó kiállítást a sajtótájékoztatón részt vevő újságírók, valamint a megye és a város vezetője is Gyarmati Zsolt múzeumigazgató tárlatvezetésével tekintette meg.
A vetélkedőben szervezési és szakmai tanácsokat, valamint könyvészeti anyagot a Csíki Székely Múzeum állít össze CD-n, melyet a Hargita Megyei Nevelési Tanácsadó és Erőforrás Központ küld el a bejelentkezett iskolákhoz legkésőbb április 6-ig. A feladatlapot április 30-án juttatják el a szervezést vállaló tanároknak e-mailben. A lebonyolítási határidő május 11., a feladatlapok kiértékelését és az eredmények visszaküldését öt napon belül várják.
Csíkszereda, 2011. március 27.
 
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774