Magyarországi szakorvosok végeznek szűrővizsgálatot Oklándon

( Szavazat)45 megjelenítés
Éjjel is dolgoztak a laborban
 
A magyarországi szakorvosok által április 16–20. között végzett szűrővizsgálatra nemcsak Oklánd község három településéről jöttek el, hanem sokan voltak Csíkszeredából, Székelyudvarhelyről, Székelykeresztúrról, Homoróalmásról, Homoródszentmártonból, Szentpéterről, Szentpálról, Recsenyédről, sőt a Brassó megyei Székelyzsomborról és Jánosfalváról, a Kovászna megyei Vargyasról is – közölte Cseke Miklós, Oklánd polgármestere a községben április 19-én, csütörtökön tartott sajtótájékoztatón, amelyen a hétfő óta tartó akció eddigi tapasztalatairól számoltak be. 
A Bács-Kiskun megyei orvosok Hargita Megye Tanácsa, Oklánd község önkormányzata és a székelyudvarhelyi kórház közreműködésével végeznek Oklándon szűrővizsgálatot, Hargita megyében immár hatodik alkalommal. Dr. Mócza György főorvos szerint az eddigi székelyföldi települések közül, ahol már végeztek ilyen vizsgálatokat, talán Oklándon van a legjobb orvosi ellátás.
– Itt az emberek igénylik az orvosi ellátást, elmennek orvoshoz. Sikerült olyan betegségeket diagnosztizálni, amelyekről a betegek nem tudtak, például kardiológiait, ideggyógyászatit, endokrinológiait – összegezte a főorvos.
Dr. Mócza György vezetésével tizenkét szakorvos érkezett, van köztük ideggyógyász, endokrinológus, kardiológus, nőgyógyász, bőrgyógyász, gyermekorvos. Lukács Antal, a székelyudvarhelyi kórház igazgatójának elmondása szerint az általa irányított intézmény személyzetet és különféle felszereléseket bocsátott a magyarországiak rendelkezésére, akik csütörtökig közel 500 személyt vizsgáltak meg, és a nagy igényre való tekintettel a laborvizsgálatot végző asszisztensek éjjel is dolgoztak.
Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke méltatta az önkéntesek munkáját, hiszen a szűrővizsgálatokkal idejében felfedezhetnek olyan betegségeket, amelyek még gyógyítható fázisukban vannak, de később már nem lehetne segíteni.
– Magyarországon is válság van, vendégeink mégis megtalálták a lehetőségét annak, hogy eljöjjenek ide. Ez a külön erőfeszítés külön köszönetet érdemel – jelentette ki a tanácselnök.
Dr. Svébis Mihály, a kecskeméti főkórház igazgatója kijelentette: büszke kollégáira, és reméli, máskor is jöhetnek segíteni. Bányai Gábor, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke megemlítette, hogy idén az önkéntesek már kormányzati segítséget kaptak, a magyar Nemzeti Erőforrás Minisztérium támogatását élvezik.
– Ha igénylik az oklándiak, jövőre szívesen visszatérünk vizsgálatokat végezni – erősítette meg dr. Svébis Mihály kijelentését a közgyűlés elnöke hozzátéve, hogy más Hargita megyei falvakba is visszajárnak.
Dr. Nuszer Zoltán helyi családorvos elmondta, hogy a környékbeli falvakban nagyon sok az idős ember, nagy részük kisnyugdíjas, akiket szerény anyagi körülményeik miatt egy egyszerű ultrahangos vagy laborvizsgálatra is nagyon nehéz elküldeni, sokszor lehetetlen. Egy másik probléma, hogy ha sikerül eljutni Székelyudvarhelyre egy ilyen vizsgálatra, akkor az fél napba kerül, az utazás és a várakozási idő miatt.
– Az emberek nagyon hamar bizalmat szavaztak ennek az orvoscsapatnak. Több olyan betegem is van, aki eddig hallani sem akart arról, hogy szakorvoshoz menjen, de most eljött – számolt be tapasztalatairól a családorvos.
A megyei tanács támogatja az orvosok elszállásolását több mint nyolcezer lej értékben, és mint Sófalvi László alelnök elmondta, az intézmény idén és az előző években is segített a helyszínek kiválasztásában, illetve a „terep-előkészítésben”. Az anyaországi önkéntes csapat 2007 óta összesen nem kevesebb mint ötezer beteget vizsgált meg a megyében, Kobátfalván, Székelyvarságon, Oroszhegyen, Gyergyócsomafalván és Gyimesfelsőlokon.
 
Csíkszereda, 2012. április 19.
 
  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774