Magyar összefogást szorgalmaz Borboly Csaba

( Szavazat)26 megjelenítés
Magyar összefogást szorgalmazott Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának és az RMDSZ Csíki Területi Szervezetének elnöke az RMDSZ február 23-i, szombati, Marosvásárhelyen tartott SZKT-ülésén. „A soron következő EP-választás, különösen ha párosul a román szavazók számára fontos államelnöki szavazással, csak akkor abszolválható a bejutási küszöb felett, ha 2014-re lesz magyar összefogás” – mondta beszédében a területi elnök hozzátéve, hogy ez persze csak érdemi párbeszéd alapján lehetséges. 
 Borboly Csaba kitért a regionalizáció kérdésére is, amelyet szerinte nem szabad etnikai kérdésként kezelni, hiszen az ország lakossága nagy részének is rossz lesz a régióátszervezés a kormány jelenlegi elképzelése alapján. „Ébresszük fel a román társadalmat, az ország 17 millió románját, hogy ha nem figyelnek oda, akkor közülük azok, akik nem a pár erősen fejlett nagyvárosban élnek, mintegy 13 millióan, rosszul járnak a régivel azonos új fejlesztési régiók kialakításával. A gazdag megyék és városok még jobban ki fogják szipolyozni a szegényeket, a szegények még szegényebbek lesznek, még kevesebb lesz a munkahely, pedig mi más lehetne fontosabb, mint a családi egzisztencia megteremtése” – fejtette ki a Hargita megyei elnök. Hozzátette: minden RMDSZ-es politikus felelőssége, hogy ne engedje a szövetségre húzni az úgynevezett „etnikai alapú” autonómia vádját, mert abból jól kijönni nem lehet, így kezelve a kérdést a másfél millió magyarnak esélye sincs így kezelve a kérdést.
A közelgő csíkszeredai RMDSZ-kongresszus kapcsán Borboly Csaba elmondta, hogy az három szempontból fontos: minden egyes polgármester alanyi jogon mint küldött vesz részt; mivel a megszokott négyéves periódus felénél rendezik meg, alkalmat biztosít a szövetség számára, hogy úgymond menet közben rendezze sorait; továbbá az RMDSZ jelenlegi helyzete miatt. „Hogy kezeljük ezt a helyzetet, mi az, amitől az erdélyi magyar embereknek megint egyre fontosabbá válik az RMDSZ, ezek azok a kérdések, amelyekre a kongresszuson választ kell keresnünk” – jelentette ki a székelyföldi politikus.
 
Csíkszereda, 2013. február 24.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774