Madéfalva lehet Székelyföld dél-tiroli nagykövete

( Szavazat)40 megjelenítés
A sertésfeldolgozás észak-olaszországi módszerét mutatták be székely gazdáknak
Dél-tiroli mészáros dolgozta fel a sertéshúst Madéfalván, a helyi gazdák jelenlétében február 28-án, kedden délelőtt. Gerhard Gamper mészáros-vadász – a község önkormányzata és a helyi gazdaszervezetek által február 27–28-án a madéfalvi Közösségi Házban megrendezett Autonómianapok keretében – bemutatta, hogyan készül a kolbász, a sonka és egyéb hentesáru az észak-olaszországi, többségében német ajkúak által lakott, autonóm régióban.
A Mezőgazdaság és agroturizmus Dél-Tirolban című előadáson Gerhard Gamper bemutatója előtt Ernst Kaserer ismertette az ottani, 1300–1500 méterrel a tengerszint felett működő mezőgazdaságot, a gazdaszervezeteket, illetve saját farmját, ahol a gazdálkodás mellett vendéglátással is foglalkozik családjával, és az általuk termelt javak kerülnek a turisták asztalára. Jelen volt neje, Annemarie Kaserer, valamint Josef Abertegger sajtkészítő is. Mint Kaserer előadásában elhangzott, a dél-tiroli mezőgazdaság kisebb családi gazdaságokra épül, és a gazdák jelentős támogatást kapnak tartománytól, a központi költségvetésből, illetve az Európai Uniótól is. Ebbe beleértendő az infrastruktúra kiépítése, istálló építése, illetve a területalapú támogatás is. Dél-Tirol tartomány a gazdaszövetkezetek kiadásainak körülbelül a felét fedezi.
A Hargita Megye Tanácsa és a helyi közbirtokosság által támogatott rendezvény elején Szentes Csaba polgármester köszöntötte a résztvevőket, majd Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke szólalt fel.
– Autonómia csak gazdasági növekedésre épülhet, szegénységre nem – jelentette ki a tanácselnök. – Sokat beszélünk az autonómiáról, de az ilyen gyakorlati bemutatóknak lesz igazi hasznuk, nem a hangzatos politikai szólamoknak. Észak-Olaszország jó példa számunkra, hogyan lehet jövedelmező gazdálkodást folytatni. Két olasz régióval, Campobassóval és Valle d’Aostával már testvérmegyei kapcsolatot létesítettünk, és szeretnénk Dél-Tirollal is hasonló együttműködést kialakítani, ezért arra kérem Madéfalva önkormányzatát, ápolja tovább ezt a kapcsolatot, és legyen Székelyföld nagykövete Dél-Tirolban.
Borboly Csaba a beszéde végén korondi kerámiával és Székelyföldről szóló német nyelvű tájékoztatóval ajándékozta meg a héttagú küldöttséget. A tanácselnök megbízásából a rendezvény alkalmával Péterffy Ágnes, a megyei tanács nemzetközi kapcsolatokért felelős tanácsosa egyeztetett Franz Waldnerrel, a dél-tiroli Laas kistelepülés szakiskolájának nyugalmazott igazgatójával, aki vállalta a közvetítést régiójának közigazgatási szervei és Hargita Megye Tanácsa között. Tárgyaltak testvériskolai kapcsolatok kialakításáról, cserediák-programról, székely gazdák képzéséről, illetve tapasztalatcseréjéről, mindehhez azonban elengedhetetlen a német nyelv ismerete.
Madéfalva együttműködése a dél-tiroliakkal már nagyobb múltra tekint vissza, Szentes Antal megyei tanácsos személyes kapcsolatának köszönhetően. 2008 óta már több alkalommal látogattak el Dél-Tirolba madéfalvi csoportok, tavaly pedig negyven gazda utazott ki Laasba, és székely kaput ajándékozott vendéglátóinak. Szentes Antal nyilatkozatában elmondta, hogy mindkét régió lakói keveset tudnak egymásról, ezért céljuk, hogy minél jobban megismerjék egymást, hiszen a két vidék hasonló természeti adottságokkal rendelkezik, ezért Dél-Tirol a lehetőségek kiaknázásában is jó példa lehet a székelyeknek.
Ernst Kaserer arra a kérdésre, hogy mi a véleménye az itt látottakról, elmondta, hogy Dél-Tirolban harminc évvel ezelőtt voltak a székelyföldihez hasonló állapotok, akkor még náluk is lovakkal dolgoztak a mezőgazdaságban, de ma már minden gépesítve van, még a legmeredekebb lejtőkön is. A tiroli gazda szerint Székelyföldön jobban ki kellene használni az agrárturisztikai lehetőségeket, hogy az itt megtermelt élelmiszer kerüljön az ide látogató turisták asztalára.
A rendezvény első napján, hétfőn este Franz Waldner beszélt a dél-tiroli autonómia történetéről, oktatásáról, kultúrájáról, kedden este pedig Meinrad Telser tűzoltóparancsnok-helyettes az önkéntes tűzoltóegyesületek működéséről.
  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774