Lezárult a terelőút kezdeti tervezési fázisa

( Szavazat)31 megjelenítés
Megvannak az ideális nyomvonalak

Alakul a Tusnádfürdőt és Maroshévizet elkerülő terelőút nyomvonala, derült ki a megyeházán tartott november 16-i egyeztetésen, amelyen Borboly Csaba megyeitanács-elnök, Fülöp Otília megyei főépítész, Csiszér Botond Benedek megyei útügyi igazgató, valamint a tervezéssel megbízott cég képviselői és az Országos Útügyi Hatóság Hargita megyei vezetője, Cătălin Romanescu vettek részt. 

A tervező cég a keddi megbeszélésen több lehetséges nyomvonal felvázolásával egyeztetett a megyei tanács képviselőivel ismertetve a legideálisabbnak tűnő változatokat. Az elemzések értelmében Tusnádfürdő esetében két lehetséges nyomvonal merült fel. Az egyik lehetőség a vasúttól nyugatra egy erdei út kiépítése, de ezt a változatot elvetették, mivel a kérdéses erdei út túlzottan kanyargós, ez pedig nem előnyös sem a forgalom sebessége miatt, sem pedig amiatt, hogy a terelőút nyomvonala több esetben keresztezte volna a vasút és az E587 európai út nyomvonalát.

Sokkal megfelelőbb lenne viszont, ha a terelőút a várostól keletre haladna, amelyik oldalon a sípálya, az Apor-bástya és a Szent Anna-tó fekszik, és nem utolsósorban ez a változat rövidebb is. A terelőút Tusnádfürdőtől keletre való kialakítása az üdülőváros számára fontos jövőbeli infrastrukturális és agroturisztikai fejlesztések szempontjából is előnyösebbnek bizonyulhat. Borboly Csaba megyeitanács-elnök Tusnád község megkerülését javasolta. Ily módon egyrészt kiiktatódna az E587 európai településen belüli közlekedésbiztonsági szempontból veszélyes szakasza (a borvízforrás előtti szakasz és az azt követő nehezen belátható kanyar), másrészt a terelőút Nagytusnád és Lázárfalva között haladhatna, ami Lázárfalvának is gazdasági előnyt jelentene.

Maroshévíz esetében egy kilenc kilométeres szakasz kialakítását tartották a tervezők a legelőnyösebbnek, amely lehetővé tenné a DN 12 országúttal való összekapcsolást úgy, hogy az egyaránt előnyös legyen a Szászrégen felé, valamint a Borszék irányába utazóknak.

– Örvendek, hogy a tervezők olyan variánsokat javasoltak, amelyek mindkét város esetében szem előtt tartják a jövőbeli gazdaságélénkítő és a lakosság számára fontos fejlesztéseket, és hogy az Országos Útügyi Hatóság is egyetért a tervek eddigi formájával – mondta Borboly Csaba megyeitanács-elnök a megbeszélés kapcsán.

Az Országos Útügyi Hatóság helyeselte azt is, hogy a majdani mintegy 8,5 méter széles nehézforgalmi úton harmadik sávot alakítsanak ki a tervezők azokon a szakaszokon, ahol az emelkedő meghaladja a négy százalékot. A tervezés a kőzettani vizsgálatok szakaszához közeledik.

Hargita Megye Tanácsa minden támogatást megad a tervező cégeknek a kőzettani fúrások elvégzéséhez, ami a lakosság tájékoztatását és a különböző engedélyek és az településrendezési bizonylat kiváltását illeti. Tusnádfürdő esetében a tervező már benyújtotta a kérést a településrendezési bizonylat kiváltására, míg Maroshévíz esetében is sor kerül erre rövidesen, tudtuk meg Fülöp Otília megyei főépítésztől.

Csíkszereda, 2010. november 16.

 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774