Lehet jelentkezni a 8. EU Táborba

( Szavazat)27 megjelenítés
Csíkszeredában is ismertették az idei marosfői tábor részleteit
Június 8-tól július 1-ig várják a jelentkezéseket a Magyar Ifjúsági Értekezlet, az RMDSZ Főtitkársága és a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem kolozsvári Természettudományi és Művészeti Karának szervezésében, Hargita Megye Tanácsa és az Országos Sport és Ifjúsági Hatóság társszervezésében, Marosfőn, július 5. és 10. között nyolcadik alkalommal megszervezett EU Táborba.
 
Az idei EU Tábor részleteit sajtótájékoztatón ismertette a csíkszeredai megyeházán június 9-én Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Jakab Adorján, a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) főtitkára, EU Tábor szervező, Magyari Levente, Gyergyó Terület Ifjúsági Tanácsának (GYTIT) elnöke és Szabó Kázmér, Csík Területi Ifjúsági Tanácsának (CSTIT) elnöke.
Borboly Csaba, a sajtótéjékoztató házigazdája az EU Tábor történetét ismertette. Elmesélte, az EU Tábor Hargita Megye Tanácsának Békés megyei kapcsolatán keresztül, Magyarország uniós csatlakozását követően, az addig Orosházán megszervezett tábort költöztették át Erdélybe, azzal a céllal, hogy segítséget nyújtson a fiataloknak az uniós csatlakozásra való felkészülésben. Így 2004 óta évente megszervezik ezt a tábort, amely elsősorban a Hargita megyei fiatalok számára, de az egész erdélyi magyar fiatalság számára teremt évente egy hét olyan jó kikapcsolódási, ismerkedési lehetőséget, hogy mellette hasznos információkhoz juthatnak, illetve felkészülhetnek a nagybetűs életre.
– Fontosnak tartom, hogy Hargita Megye Tanácsa továbbra is társszervezője legyen ennek a tábornak. Örvendek annak, hogy ma már olyan ifjúsági vezetőink vannak, akik egyre jobban végzik a munkájukat, jobban, mint mi a korábbiakban, és olyan szakmai programot tudnak kitalálni, amelyben a fiatalok megtalálják azt, ami számukra kellemes, jó és hasznos – mondta a sajtótájékoztatón a megyei tanács elnöke.
Jakab Adorján az idei tábor kiemelt programjait ismertette. Elmondta, „az EU Tábor idei fő tematikája az erdélyi jövőkép. Így a programban kiemelt helyen szerepel a népszámlálás, a székely-szórvány együttműködés, az erdélyi konzultáció, az oktatási törvény, az EU 2020 stratégia, valamint a soros magyar elnökség témaköre, melyekről jeles közéleti személyiségek, hazai és külföldi szakemberek közbenjárásával hallgathatnak előadásokat, beszélgethetnek a jelenlevők”.
Szabó Kázmér az EU Tábor honlapját ismertette, ahol az utóbbi évekhez hasonlóan megtalálhatók a táborral kapcsolatos információk. Ez a honlap a www.eutabor.miert.ro, itt lehet jelentkezni a táborba és a jelentkezési feltételek is itt találhatóak meg, valamint hamarosan itt lesz olvasható a tábor részletes programja, illetve a meghívottak, előadók és fellépők sora is. A CSTIT elnöke elmondta: „a részvételi díjakon nem emeltünk, sőt a sátrazók számára felére, vagyis 20 lejre csökkentettük az összeget, mely által, illetve különböző promóciók révén, arra szeretnénk buzdítani a fiatalokat, hogy minél többen jöjjenek sátorral a rendezvényre, ezzel is erősítve a tábori hangulatot”. Szabó szerint 240 résztvevőre számítanak, és az előző évek tapasztalatai alapján a jelentkezők 60 százaléka székelyföldi.
Magyari Levente, mint a marosfői helyszíni szervező elmondta, kompaktabbá teszik az előadások, valamint a szekcióülések helyszínét, a filegóriára fektetve a hangsúlyt.
– Több figyelmet szentelünk a különböző szabadidős tevékenységeknek, csapatjátékoknak, esti programoknak, humoros előadásoknak – ismertette Magyari.
A rendezvény idei támogatója az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala és a Communitas Alapítvány.
 
 
 
  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774