Légy a megye vezetője egy napra!

( Szavazat)21 megjelenítés
Elindították a Hargita megyei diákok versenyét az egynapos megyeitanács-elnöki tisztségért
 
Hargita Megye Tanácsa november 22-én a megyeháza márványtermében indította el azt a Hargita Megyei Tanfelügyelőséggel és a Hargita Megyei Ifjúsági és Sportigazgatósággal közös programját, amely révén egy Hargita megyei középiskolás fiatal egy napig kipróbálhatja, milyen is tanácselnöknek lenni. Ugyanakkor a Légy a megye vezetője egy napra! elnevezésű programban részt vevő Hargita megyei középiskolák egy-egy diákja megyei tanácsos lehet 24 órára.
 
 
Hargita Megye Tanácsa fontosnak tartja, hogy a megyei vezetési feladatok átláthatóak legyenek mindenki számára, ezért egyedülálló lehetőséget kínál fel a megye középiskolás diákjainak: alkalmuk lesz egy napra átvenni a megye vezetését. Ez azért fontos, hogy a megye fiataljai már diákkorukban megtapasztalják a megye vezetésével járó feladatok jelentőségét és nehézségeit. A program egy másik fontos célja a megye fiataljait arra buzdítani, hogy aktívan vegyenek részt a megye társadalmi életében.
 
A Légy a megye vezetője egy napra! elnevezésű program arra törekszik, hogy kicsiben modellezze a megyeitanács-elnöki székig vezető utat, játékos jelleggel. A programban részt vevő diákok kipróbálhatják, hogyan zajlik le egy kampány, egy választás, illetve hogyan valósul meg egy jó ötlet a tanácshatározaton át a gyakorlatba ültetésig.
 
Hargita Megye Tanácsa számára azért bír nagy jelentőséggel ez a program, mert a benne részt vevő diákok által kidolgozott programtervek híven tükrözik majd a diákok problémáit és igényeit, és ezáltal a megye vezetősége valós képet kaphat az őket foglalkoztató problémákról, és ezekre megoldást kereshet.
 
A Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Csíki András, a Hargita Megyei Ifjúsági és Sportigazgatóság vezetője, Ferencz S. Alpár, a Hargita Megyei Tanfelügyelőség főtanfelügyelője, valamint Benyovszki Lajos, Bondor István és Glodeanu Cristinel megyei tanácsos jelenlétében november 22-én zajlott programindításon számos Hargita megyei középiskola diákja vett részt.
 
– Nemcsak a jövő, hanem a jelen is a fiataloké. Számukra is nagyon fontosak azok a döntések, amelyek őket érintik, így például, hogy milyen iskolába járnak, milyen tömegközlekedési eszközökön utaznak, milyen kulturális programokon vehetnek részt, hogyan szórakozhatnak stb. Ausztriában a fiatalok már 16 éves koruktól választási joggal rendelkeznek, és más európai országokban is hasonló tendencia van. Nagyon információdús világban élünk, így a fiataloknak már középiskolás korukban rálátásuk lehet a közéleti ügyekre. Ezzel a programmal arra kínálunk lehetőséget, hogy a fiatalok szót kapjanak, nyilvánítsák ki sajátos véleményüket, érdekeiket, kezdeményezzenek. Szeretnénk, ha megtapasztalnák milyen az, amikor sokakat érintő döntést kell meghozni, és hogy nemcsak fütyülni lehet a pályán kívülről, hanem aktívan, építő szándékkal részt lehet venni a játékban. Bízom benne, hogy jól felkészült, körültekintő diákot fognak megválasztani társai – nyilatkozta Borboly Csaba a program indítása alkalmával.
 
Csíki András arra buzdította a diákokat, hogy minél többen és aktívabban kapcsolódjanak be a programba, használják ki a kínált tapasztalatszerzési lehetőségeket, hogy a nagybetűs életben majd alkalmazni tudják az itt szerzett tapasztalatokat.
 
Ferencz S. Alpár szerint a demokrácia és az önkormányzatiság összefügg, és mindkettő megtapasztalására, gyakorlására jó lehetőség ez a nevelési program, amellyel arra is szeretnék nevelni a fiatalokat, hogy ne csak saját maguk, hanem mások számára is kamatoztassák megszerzett ismereteiket.
 
Benyovszki Lajos megyei tanácsos a fiatalok választásokon való alacsony részvételét említette, amelynek egyik oka az, hogy úgy érzik, nem változtathatják meg a dolgok előremenetelét. Szerinte ez a mostani program is egy lehetőség arra, hogy megtapasztálják a diákok: az ők szavuk is számít, beleszólhatnak a dolgok menetébe.
 
Glodeanu Cristinel megyei tanácsos a programot jó lehetőségnek látja arra, hogy a diákok gyakorolhassák a lobbit és a fair play magatartást. Szerinte minden közügyekkel kapcsolatos ismeret, amelyet a fiatalok a program révén szereznek meg, csak a javukra válhat a későbbiek során is.
 
Bondor István megyei tanácsos, korábbi Hargita megyei főtanfelügyelő szerint a program hozzásegíti a fiatalokat, hogy megtapasztalják az életet, közelebb kerüljenek a valósághoz, és kikerülve az iskolából gyakorolják állampolgári jogaikat.
 
Koronka Sándor, a Hargita Megyei Ifjúsági és Sportigazgatóság munkatársa a program részleteit, módszertanát ismertette a résztvevőkkel.
 
A megyei tanács diák elnökének megválasztása a következő alapvető lépésekből áll: első fázisban a megye minden iskolája választ egy képviselő-tanácsost, aki a továbbiakban az iskola ügyeit fogja képviselni ezen a versenyen. Ezek a tanácsosok már alanyi jogon tagjai a diák-megyeitanácsnak. A második fázisban a megye öt nagyobb városának (Csíkszereda, Gyergyószentmiklós, Maroshévíz, Székelykeresztúr és Székelyudvarhely) és környékének diáktanácsosai közösen indítanak egy-egy jelöltet a megyeitanács-elnöki szerep betöltésére. Az öt jelölt közül kerül ki majd egy kampányt követően a diák megyeitanács-elnök, aki közösen a diák megyei tanácsosokkal átveszi a megye vezetését egy napra.
 
A programmal kapcsolatos további részletek, a jelentkezési lapok a megyei tanács honlapján lesznek elérhetőek (www.hargitamegye.ro). Bővebb információkat Hargita Megye Tanácsa Programok és Vidékfejlesztés Igazgatóságán Száva Csanád kapcsolattartó személytől (telefon 0266-207700, 1314-es mellék, 208-as iroda, e-mail cím: szavacsanad@hargitamegye.ro), illetve a Hargita Megyei Sport és Ifjúsági Igazgatóságnál Koronka Sándor kapcsolattartó személytől (telefon: 0728-728749, e-mail cím: koronkasandor@yahoo.com) igényelhetnek az érdeklődők.
 
Csíkszereda, 2011. november 22.
  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774