Lármafa-találkozó az összetartozás jegyében

( Szavazat)28 megjelenítés
Június 23-án, szerdán reggel indulnak Felvidékre a XI. Lármafa-találkozó székelyföldi résztvevői, akik többnyire Hargita megyei települések közösségeinek tagjai. Hozzájuk csatlakoznak Hargita Megye Tanácsa Összetartozunk szórványprogramja jóvoltából aranyosszéki és mezőségi „zarándokok” is.
A találkozó résztvevői Szent László királyunk legendás alakja előtt róják le tiszteletüket, felkeresve a történelmi Magyarország számos zarándokhelyét, ami erősít bennünket és szórványban élő testvéreinket magyarságtudatunk megerősítésében, elmélyítésében. Hisz közös a múltunk, és csak közösen van jövőnk. A történelem által megtépázott és szétszabdalt nemzetünk előítéletek, rossz érzések és félelmek nélkül vállalja magyarságát – fogalmazták meg a találkozó üzeneteként.
- A Lármafa-találkozó célja a Szent László-kultusz felélesztése, ápolása – vallja Beder Tibor megyei tanácsos a szervező Julianus Alapítvány nevében.
A Csíkszeredából induló busz első állomása Cegőtelke, ahol a találkozó résztvevői ünnepi megemlékezésen vesznek részt a helyi református templomban, majd megtekintik a cserhalmi ütközet helyén felállított emlékművet, múltidéző csatajelenet kíséretében. Itt csatlakozik hozzájuk a szórványbusz, amely tordai, kolozsvári, szamosújvári, dési, bethleni, somkereki és cegőtelki résztvevőket szállít.
A találkozó résztvevői útjuk során ellátogatnak Huszt várához, Beregszászra, Benére, megtekintik Munkácsot, fejet hajtnak a szolyvai Emlékparkban, emlékeznek a Vereckei-hágónál. Szombaton megkoszorúzzák Dobó István sírját, megtekintik a borsi kastélyt, II. Rákóczi Ferenc szülőhelyét, majd látogatást tesznek Nagyszelmencen, a „kettévágott székely kapus faluban” is. Vasárnap a kassai Szent Erzsébet-dóm, a Rákóczi-kripta és a Szent Mihály-templom megtekintése után Mezőkövesdre indulnak, ahol különféle kultúrprogramok várják őket, itt lesz a záróünnepség az egyházak bevonásával.
 
Csíkszereda, 2010. június 22.  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774