Kulturális tanulmányok gyakorlati hasznáról tanácskoztak

Művészet a kulturális politikákkal kapcsolatos kutatási tanulmányokban. Esettanulmányok Európa...
(0 Szavazat)55 megjelenítés

Művészet a kulturális politikákkal kapcsolatos kutatási tanulmányokban. Esettanulmányok Európa városaiban címmel tartottak szemináriumot szeptember 27-én Aradon a CreArt – A kreativitás fejlesztése a kultúra területén Európa városaiban (Network of Cities for Artistic Creation) projekt keretében.  

Az Európai Unió Kultúra 2007–2013 programja révén támogatást nyert kulturális együttműködési projektben partnerként részt vevő Hargita Megye Tanácsát Zonda Erika projektmenedzser és Ábrahám Margit pénzügyi felelős képviselte az Arad Megye Tanácsának székhelyén tartott rendezvényen. Jelen volt Juan Gonzalez Posada, a CreArt projekt koordinátora, Nicolae Ioțcu, Arad Megye Tanácsának elnöke, a partnerintézmények képviselői, akik jeles spanyolországi, franciaországi és belgiumi kulturális szakemberekkel együtt boncolgatták az európai kulturális politikákkal kapcsolatos tanulmányok jelentőségét, valamint e tanulmányoknak a városok fejlődésére gyakorolt hatását. A CreArt szemináriumon elhangzottak szerint a projekt új perspektívát kíván nyújtani az európai társadalmi problémák modern megközelítéséhez a kultúra területére és ezen belül a művészeti kreativitás fejlesztésének fontosságára irányítva a figyelmet.
A CreArt európai vándorkiállítás megnyitója Lecce városában
A CreArt projekt keretében zajlik a 2013. évi CreArt európai vándorkiállítás, amelynek első állomásaként a spanyolországi Valladolidban állították ki Márton Ildikó és Veres Imola Hargita megyei, valamint további 15 európai képzőművész alkotását. A MORE REAL THAN THE REAL elnevezésű európai vándorkiállítást második állomásként az olaszországi Lecce városába költöztették, itt október folyamán tekinthetők meg az alkotások. Az október 5-i kiállításmegnyitón a két Hargita megyei kiállító művész is jelen lesz, valamint Hargita Megye Tanácsa képviselői, akik az október 4-i projektpartner-találkozón is részt vesznek. Az ez évi vándorkiállítás utolsó állomása a romániai Arad városa, ahol november és december folyamán tekinthetők meg az alkotások.
Hargita Megye Tanácsa az Építsünk biztos jövőt! elnevezésű keretprogramjának megvalósítása érdekében jelenleg 23 európai uniós programban vesz részt. A CreArt projekt a Kultúra és hagyomány ágazati célkitűzések eléréséhez járul hozzá a szintén európai uniós CLEAR projekttel együtt. A Kultúra 2007–2013 program keretében támogatást nyert, kulturális együttműködést célzó CreArt elnevezésű projekt tevékenységeinek középpontját a kreativitás és a művészet képezi. Koordinátora a Fundation Municipal de Cultura, Ayutamento de Valladolid (Valladolid Város Önkormányzatának Kulturális Alapítványa), további partnerek: Lecce Város Önkormányzata (Olaszország), Genova Város Önkormányzata (Olaszország), 1d11 Alapítvány (Hollandia), Arad Megyei Kulturális Központ (Románia), Vilnius Város Önkormányzata (Litvánia), Aveiro Város Önkormányzata (Portugália), Pl. ARTKOMAS (Kaunas, Litvánia), Linz Város Önkormányzata (Ausztria), Kristiansand Város Önkormányzata (Norvégia) és Pardubice Város Önkormányzata (Csehország).

Csíkszereda, 2013. október 3.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774