Különleges Régizene Fesztivált ígérnek a szervezők

( Szavazat)33 megjelenítés
Harmicéves múltra tekint vissza a csíkszeredai Régizene Fesztivál, ezért idén július 8–11. között különleges, emlékidéző rendezvényt ígérnek a szervezők. A június 23-i sajtótájékoztatón Filip Ignác Csaba, a fesztivál művészeti vezetője és Péter Boglárka irodavezető ismertette a programot. Az eseményt a Hargita Megyei Kulturális Központ (HMKK) szervezi, társszervező Hargita Megye Tanácsa és Csíkszereda Polgármesteri Hivatala, fővédnöke pedig Kelemen Hunor művelődési miniszter. Számos hazai és külföldi együttes lép fel, így az Unicorn Ausztriából, a Musica Profana és a Musica Historica Magyarországról, a Barokk Fesztiválzenekar tagjai pedig Romániából, illetve Németországból érkeznek; a hazaiak közül a Schola Cantorum Farkaslakáról, a Dargason és a Flauto Dolce Kolozsvárról, a Kájoni Consort Barótról, a Collegium Nagykárolyból, a Lyceum Consort Bukarestből és a Codex Sepsiszentgyörgyről, illetve Csíkszeredából. A koncertek helyszíne a Mikó-vár udvara (rossz idő esetén a Csíki Játékszín), a gyergyószárhegyi Lázár-kastély, a csíksomlyói kegytemplom és a csíkszeredai Szent Ágoston-templom.

Régi vendég Kobzos Kiss Tamás is, aki kettős ünnepet tart: idén hatvanéves, ugyanakkor huszadszor lép fel a csíkszeredai Régizene Fesztiválon – ezt a törökországi Erdal Salikoglu és az anyaországi Musica Historica együttessel tartott koncertjén ünnepli meg. Nem hagyható ki a felsorolásból Györfi Erzsébet (Csíkszereda) és Elekes Emőke (Patakfalva) koncertje, mint ahogy a Barozda együttes záró előadása sem, amely a Kájoni együttessel közösen harminc évvel ezelőtt útjára indította a Régizene Fesztivált, azóta pedig tagjai közül többen Magyarországon és Svédországban élnek.
A fesztivál megnyitóján mutatják be azt a kiadványt, amely a rendezvény történetét tekinti át, szerkesztésében közreműködött Cseke Gábor újságíró, illetve Simon József, a Barozda vezetője. Ezenkívül július 5–10. között zajlik a Régizenei Nyári Egyetem a csíkszeredai Nagy István Művészeti Líceumban, amelyen a 16 órától kezdődő előadások nyilvánosak.
A Régizene Fesztivállal sok turistát lehet a térségbe vonzani, ezért a népszerűsítése céljából mintegy kétszázezer euró értékű pályázatot nyújtott be Hargita Megye Tanácsa a Regionális Operatív Programhoz – jelentette be Borboly Csaba, a megyei önkormányzat elnöke, aki szerint a megye egyik legfontosabb rendezvénye a fesztivál, sőt egész Székelyföld kulturális életének kihagyhatatlan mozzanata. A megyei tanács 80 ezer lejjel támogatja a rendezvényt, de ennek sokszorosára pályázik a ROP-nál, mert „a kultúrának helye van a turizmusban, és fordítva”, hangsúlyozta Borboly.
A sajtó képviselőinek levetítették a fesztivál promóciós kisfilmjét, amely románul és magyarul is elkészült. (Megtekinthető ezen a linken: http://www.youtube.com/watch?v=XEmQc6wusw4)
Ferencz Angéla, a HMKK igazgatója kiemelte, hogy idén hangsúlyosabban jelen lesznek az interneten, mint korábban: több a video- és képanyag, továbbá a közösségi oldalakon, az iwiwen és a Facebookon is jelen vannak. A rendezvény részletes leírását, történetét, idei programját és még számos információt találnak a http://www.musica-antiqua-hr.ro/ honlapon.
 
Csíkszereda, 2010. június 23.  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774