Közösségi fejlesztési társulással a tulajdonjogok tisztázásáért

( Szavazat)26 megjelenítés
Párbeszédre, a közös ügyek megbeszélésére hívta Csíkszeredába a megye polgármestereit Borboly Csaba, Hargita Megye tanácsának elnöke október 29-én. A megbeszélésen a megye településvezetői mellett részt vett Jean-Andrei Adrian prefektus, Antal István és Korodi Attila parlamenti képviselő, Petres Sándor, Hargita Megye Tanácsának alelnöke, valamint Truţă Sorin, a Hargita Megyei Kataszteri Hivatal igazgatója. 
 A találkozó első napirendi pontja a tulajdonjogi viszonyok rendezése volt. Borboly Csaba felvetette, hogy hozzanak létre egy közösségi fejlesztési társulást (ADI), amelynek a feladata az lenne, hogy segítse a polgármesteri hivatalokat a földterületek felmérésében a tulajdonjogok mielőbbi tisztázása és a birtoklevelek kiállítása érdekében. A közösségi társulás létrehozásához a polgármesterek pénzügyi és szellemi támogatását kérte a tanácselnök, elsősorban humánerőforrások bevonásában, szakemberek toborzásában, és szorgalmazta, hogy küldjék el olyan személyek önéletrajzát, akik tudnak és akarnak érdemben foglalkozni a problémával. Ugyanakkor felvetette egy ösztöndíj megalapításának szükségességét is, amelyet olyan diákoknak folyósítanának, akik ezen a területen képezik magukat, ugyanakkor vállalják, hogy minimum öt évet a megyében fognak dolgozni. A tanácselnök további ötleteket vár a probléma megoldására, a fejlesztési társulás hatékony működtetésére.
A megyei utak hatékony téli karbantartása érdekében Borboly Csaba kérte a polgármestereket, hogy amelyik településen megyei út halad át, annak az önkormányzata vegyen részt a hótalanításra kiírt közbeszerzéseken, és minél hamarabb kösse meg a szerződést a megyei tanáccsal az illető útszakaszon való szolgáltatásra. A megyei tanács elnöke ugyanakkor arra hívta fel a polgármesterek figyelmét, hogy jelentősen csökken a rendelkezésre álló forrás, így a költségvetés-kiegészítéseknél csak a fejlesztéseket tudják támogatni, s mindaddig, amíg egy beruházás nincs befejezve, nem tudnak újabb fejlesztéseket támogatni.
Borboly Csaba felvázolta a lehetőségeket, amelyekkel gyorsíthatók és hatékonyabbá tehetők a közigazgatási eljárások a területi irodák bevonásával.
– Gyorsabb, hatékonyabb és emberközelibb tevékenységet tudunk biztosítani a területi irodáink által, éppen ezért bátran forduljanak az irodák munkatársaihoz – emelte ki a tanácselnök.
A természetes vagy jogi személyek által birtokolt javak és értékek felügyeletének megerősítése érdekében Borboly Csaba javasolta egy megyei szintű összefogáson alapuló rendszer kidolgozását, akár a rendőrség és a csendőrség bevonásával, vagyis olyan megoldás kidolgozását akár területekre leosztva, amely hatékonyabb vagyonvédelmet tesz lehetővé.
Borboly Csaba bemutatta a tej-kifli program nehézségeit és problémáit, és hangsúlyozta, hogy a közbeszerzési eljárás szabályai lehetőséget adtak olyan cégek jelenlétére is, amelyek az elemi követelményeket sem tudják betartani, ami természetesen a minőség rovására megy. Mindezen problémák és a minőség javítása érdekében kéri a polgármestereket, hatékonyan lépjenek fel és folyamatosan értesítsék a szakhatóságokat a felmerülő rendellenességekről, hogy indokolt esetben akár szerződést is bonthassanak.
Az elkövetkezőkben bemutatták az Összetett kihívások – innovatív városok című projektet, majd a 2014–2020 közti időszak Regionális Operativ Programjára való felkészülés szükségességét.
 
Csíkszereda, 2012. október 30.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774