Közösen feldolgozni és közösen értékesíteni

( Szavazat)38 megjelenítés

Csíkdánfalván tartottak szemináriumot az INSIGHT program keretében

A harmadik szemináriumhoz érkezett a megyei tanács által megnyert INSIGHT projekt keretében szervezett előadás-sorozat. November 17-én Hargita Megye Tanácsa és a Hargita Megyei Agrárkamara meghívott előadói a tehéntej feldolgozásáról és a mezőgazdasági támogatásokról tartottak előadást a mintegy 70 érdeklődő gazdának és termelőnek.

 

Első előadóként Szőcs József, a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség munkatársa az elmúlt három év statisztikáit ismertette a benyújtott támogatási kérelmek szempontjából, majd felsorolta a különféle támogatások összegében bekövetkezett változásokat. Ezt követte Márton István, a Hargita Megyei Agrárkamara vezetőjének előadása, amelyet nyugati példával támasztott alá. Elmondta, hogy az egyik legfontosabb buktatót az jelenti a gazdák számára, hogy nem tudják befolyásolni termékeik árát. Az agrárkamara vezetője szerint a közös termelés nem jó ötlet, erre a kollektíva megtanította a gazdákat, ám a szövetkezés a feldolgozásban és az értékesítésben kifizetődő lehet. Akinek az udvaráról 1600 liter tejet visznek el, az beleszólhat az árba, ezért elsősorban a kis mennyiségű termék esetében kell szövetkezni – hangsúlyozta Márton István.

– Kis mennyiségben az elszigetelt gazdák állítanak elő, ezért hívtunk magyarországi termelőket, és ezért ismertetjük az olaszországi példát is, hogy a gazdáknak megmutassuk azokat a technikákat, amelyekkel átvészelik azt az időszakot, amikor a nyersanyag ára a legalacsonyabb. Meggyőzzük őket, hogy ha feldolgozzák termékeiket, többletértéket is kapnak, ugyanakkor kivárhatják azt az időszakot, amikor kedvezőbb áron adhatnak túl rajta – zárta gondolatmenetét az agrárkamara vezetője.

Máthé Emma a Hargita Megyei Agrárkamara részéről a biotermelésben rejlő előnyökről tájékoztatta a gazdákat, majd mielőtt a képzés gyakorlati részére tértek volna, Borboly Csaba megyeitanács-elnök bátorította a megjelent gazdákat hangsúlyozva, hogy a megyei tanács mindenképpen segít a gazdák kezdeményezéseinek előremozdításában. Példaként a Gyimesközéplokon és Székelykeresztúron megalakuló tejszövetkezeteket, a Madéfalvára tervezett agráripari parkot és az értékesítést elősegítő hagyományostermék-vásárokat, valamint az áruházláncokban, hagyományostermék-boltokban való értékesítést említette.

– Azt szeretnénk, hogy a gazdák tudatosan adjanak hozzá fölös értéket termékeikhez, amit a helyi fajta, a hagyományos előállítási mód adhat. Legyen büszke a gazda is és a vásárló is, hogy saját termékét értékesíti vagy fogyasztja, alakítsunk ki egy igényt, hogy ne a belgiumi vagy török vetőmagból termett pityókát vásároljuk. Igyekszünk támogatni a gazdákat a vásárok szervezésével, a Cora áruházi és hasonló kezdeményezésekkel, a kozmási csomagolósorral, és örömmel tölt el, hogy eddig egy termelő sem panaszkodott arra, hogy nem kelt el a portékája a vásár alatt. Ez azt jelzi, hogy van igény a hagyományos termékekre, és Hargita Megye Tanácsa ennek kíván kovásza lenni – mondta Borboly Csaba.

A megyei tanács elnöke megemlítette, hogy készül Hargita Megye Mezőgazdasági Stratégiája, és felhívta a gazdák figyelmét, hogy töltsék ki a szeminárium végén azokat a kérdőíveket, amelyekkel a stratégia készítői szeretnék felmérni a gazdák igényeit és meghatározni a stratégia irányelveit. Erre azért van szükség, hogy elkerüljék azt a helyzetet, hogy az érintettek megkérdezése nélkül dolgoznak ki egy nem alkalmazható, a valóságtól elrugaszkodott stratégiát.

A szeminárium utolsó mozzanataként Sándor Tamás egri és Kiss Ferenc kőrösladányi sajtkészítő mester sajtkészítő bemutatója következett, előtte azonban a két mester bemutatta saját készítésű termékcsaládját, azt bizonygatva, hogy az ő termékeik népszerűsége is előre jelzi, hogy egyre népszerűbbek lesznek a székely hagyományos termékek is, és igény van rájuk.

Csíkszereda, 2010. november 17.

  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774