Közös székelyföldi ügyeket egyeztettek

( Szavazat)29 megjelenítés
Az idei év első közös munkaülését tartotta meg a két székelyföldi önkormányzat vezetősége kedden délelőtt Sepsibükszádon, a két megye határán fekvő Csíki Határ Fogadóban. Napirenden szerepeltek a közös turisztikai-, Székelyföld népszerűsítésére vonatkozó ügyek, a közös kiadványok szerkesztése, ugyanakkor a közös események időpontjainak egyeztetése. 
 A két megyei önkormányzat fontosnak tartotta, hogy még az éves költségvetés elfogadása előtt sor kerüljön a találkozóra, sikerüljön összehangolni a közös elképzeléseket. Az első ilyen jellegű egyeztetésre 2009-ben került sor, azóta évente többször is megismétlik. "Évekkel ezelőtt azt vállaltuk, hogy megjelenítjük az egységes Székelyföldet. A turisztikai jellegű tevékenységen túl fontos, hogy a napi munkában, döntéshozatalokban és az eredményekben is megnyilvánuljon az együvé tartozásunk."- mondta Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.
Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, minden szempontból hasznosnak ítélte meg a mai munkaülést. Véleménye szerint: ”Fontos minden területen az együttműködés. Így hatékonyabban, anyagi szempontból is előnyösebben tudjuk megoldani a problémákat. Fontos az összefogás, az egységes Székelyföldben való gondolkodás”.
 
A két megyei önkormányzat az olyan közös projektekről, megvalósításokról tárgyalt, amelyeket a megyei tanácsok kezdeményeznek, vagy anyagi támogatásban részesítenek. Így került napirendre a rendezvények tekintetében a IV. Székelyföldi Napok idei rendezvénysorozata. Ennek nyitóeseménye lesz az első alkalommal idén életre hívott Székelyföldi Fotóbiennálé, amelynek tervezett időpontja május 10-e. Továbbá a Székely Vágta, amely a budapesti Nemzeti Vágta hivatalos előfutama. Idén is sor kerül - ez alkalommal háromszéki helyszínnel - Csernátonban, június 29-én az Aquarius borvízfesztiválra. Ugyanúgy közös részvétellel és támogatással folytatják az 1000 Székelyleány találkozót, a Székelyföldi Kerékpáros Körversenyt és a nagy népszerűségnek örvendő Székelyföldi Családok Napját. Mindezek mellett döntés született az első Székelyföldi Önkéntes Tűzoltóverseny szervezéséről is.
Tervezik közös tévéműsorok forgatását, amelyeken keresztül szélesebb közönséghez jutnak el, és mutatják be a régió földrajzi, turisztikai látványosságait, szabadidős programkínálatait, gasztronómiai sajátosságait. Fontosnak tartják továbbra is együtt részt venni hazai és határon túli turisztikai kiállításokon is, ezáltal is hozzájárulva a térség népszerűsítéséhez.
Terítékre kerültek a közös kiadványok, az idei Székelyföld-Szórványprogramok is, amely keretén belül Kovászna és Hargita megye, az erdélyi, szórványban élő magyarság felkarolását, támogatását vállalta.
Hosszabb beszélgetés tárgyát képezte a közös agrártámogatás témája is, valamint a Csomád-Bálványos régió tevékenysége, a Szent Anna tó és környékének turisztikai hasznosítása.
 
Sepsibükszád, 2013. február 5.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774