Közös székelyföldi gazdaszervezet létrehozását tervezik

( Szavazat)35 megjelenítés

Szakmai tájékoztatással egybekötött fórumot szervezett Hargita és Kovászna megye tanácsa október 22-én Homoródfürdőn a székelyföldi gazdaegyesületek képviselőinek. A fórum résztvevői megtárgyalták problémáikat, terveiket, ugyanakkor tájékoztatást kaptak az őket érintő aktuális támogatási programokról. Az esemény végén a három székelyföldi megye önkormányzata és a gazdaegyesületek képviselői szándéknyilatkozatot írtak alá a székelyföldi gazdák közös érdekképviseletének kialakítására.

A több mint ötven székelyföldi gazdaegyesület képviselőjének részvételével zajló gazdafórumon Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke és Szabó Árpád, a Maros Megyei Tanács alelnöke mellett jelen volt Tánczos Barna, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium RMDSZ-es államtitkára is.

A Székelyföldön elindult vidékfejlesztési törekvések, a helyi termelők és termékeik támogatását célzó kezdeményezések száma és gyakorisága alapján a fórum kezdeményezői, Hargita és Kovászna megye önkormányzata felismerték a székelyföldi gazdaegyesületek szorosabb együttműködésének elengedhetetlenségét. Ezért egy olyan összefogás létrejöttét szorgalmazzák, amely fenntartja és képviseli a székelyföldi helyi termelők és az összes érintett csoport érdekeit. Ehhez az elgondoláshoz a résztvevő gazdaegyesületek képviselői is csatlakoztak.

Borboly Csaba tanácselnök szerint eddig is volt együttműködés a helyi gazdaszervezetek között, amelyet a megyei önkormányzat is segített, de szeretné, ha ez az együttműködés elmélyülne, és jobban segítenék egymás munkáját a piacteremtés, a termelés és értékesítés, valamint a beruházások terén. „Meg kell, hogy teremtsük a szükséges jogszabályi környezetet ahhoz, hogy a már létrejött gazdaszervezetek segítésére közpénzeket tudjunk fordítani, ugyanis a jelenlegi jogszabályok nem teszik ezt lehetővé. Össze kell, hogy fogjunk, és közösen hallassuk a hangunkat, hogy a politikusok is a jó példák mentén álljanak a gazdák igénylései mellé” – mondta Borboly.

Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke szerint a székelyföldi gazdaszervezetek közös fórumának megteremtése egy újabb lépése a három székelyföldi megye összefogásának. A tanácselnök köszöntőbeszédében hangsúlyozta annak a fontosságát, hogy egyre több fiatal lát jövőt a vidéki életben. „A vidéki életben van Székelyföld jövője, ezért a mi szerepünk az, hogy megszervezzük ezt, és segítséget nyújtsunk jogi és szakmai kérdésekben”- fogalmazott Tamás Sándor.

A Maros Megyei Tanács képviseletében Szabó Árpád alelnök reményét fejezte ki, hogy a székelyföldi gazdaszervezetek összefogásához a Maros megyeiek is csatlakoznak. Szerinte is fel kell, hogy pártolják a megyei önkormányzatok a gazdatársadalom szervezkedéseit. „Ha sikerül az önkormányzatoknak felrázniuk a gazdatársadalmat, akkor a szociális problémákat is sikerül megoldaniuk” – hangsúlyozta az alelnök.

Tánczos Barna államtitkár a 2007-2013-as időszakra vonatkozó Nemzeti Vidékfejlesztési Programot (PNDR) és az állami mezőgazdasági támogatásokat mutatta be a részvevőknek. Ismertette, hogy ebben az időszakban a Nemzeti Vidékfejlesztési Programból több mint nyolc milliárd eurós támogatás áll a hazai gazdák rendelkezésére az Európai Unió részéről, amihez még hozzájárul közel két milliárd euró az állami költségvetésből. Tánczos hangsúlyozta: „támogatni kell azokat a fiatalokat, akik hajlandók gazdálkodni, hogy pályázzanak, hogy minél többet lehessen lehívni Székelyföldre a rendelkezésre álló pénzalapokból”.

A fórumon jelen volt Márton István, a Hargita Megyei Agrárkamara igazgatója, illetve Kozma Béla a Kovászna Megyei Agrárkamara igazgatója, akik bemutatták a két székelyföldi megye mezőgazdasági helyzetét, illetve az ezen a területen felmerülő problémákat.

 

Becze István Hargita megye önkormányzatának tanácsosa a székelyföldi gazdaszervezetek együttműködési lehetőségeiről tartott előadást a gazdafórum résztvevőinek. „A székelyföldi mezőgazdaság sajátos adottságai, gazdálkodási formái annyira sajátos problémákat – és ugyanakkor lehetőségeket – állítanak elénk, amelyekre csak sajátos érdekvédelemmel lehet válaszolni, vagyis egy közös székelyföldi gazdaszervezet létrehozásával” – indokolta Becze a közös székelyföldi gazdaszervezet megalakulásának szükségességét. Ennek célja a székelyföldi gazdaszervezetek, ezek tagjai, azaz a székelyföldi gazdák érdekvédelme, érdekképviselete, gazdálkodásuk és szakmai fejlődésük támogatása, összehangolása, végső soron a székelyföldi vidéki társadalom és gazdaság fejlesztése lenne. Az ötletet a gazdaegyesületek képviselői is egyöntetűen támogatták, elhangzott, hogy számíthatnak rájuk a szervezésben is, várják a feladatot. Elhatározásukat egy, a székelyföldi gazdák közös érdekképviseletének kialakítására vonatkozó szándéknyilatkozat aláírásával is nyomatékosították, amelyet mind a székelyföldi megyei tanácsok, mind a gazdaegyesületek képviselői aláírtak. Ebben felsorolták a közös gazdaszervezet érdekképviselet és érdekegyeztetés, tájékoztatás és képzés megszervezése, a feldolgozás és az értékesítés, valamint a forrásbevonás területén elvégezhető tevékenységeit is. A jelenlevők megegyeztek, hogy mindhárom székelyföldi megyéből kijelölnek három-három személyt egy, a közös gazdaszervezet létrehozását előkészítő csapat tagjait, akik folytatják az elkezdett tevékenységet, és megszervezik a következő találkozót.

Borboly Csaba tanácselnök a gazdafórumon adta hírül, hogy Hargita Megye Tanácsa a Hargita megye sajátos mezőgazdasági helyzetéből adódó információhiány pótlására a Hargita Népe napilapot bízta meg egy 32 oldalas, színes, havonta megjelenő Hargita megyei agrármagazin kiadásával, amelyet egy évig ingyenesen terjesztenek. A Székely Gazda elnevezésű agrármagazin tervét Isán István Csongor, a Hargita Népe napilap igazgató-főszerkesztője és Domján Levente, az agrármagazin témagazdája mutatta be. Isán szerint információ- és tőkehiány miatt nem keresnek sokat a helyi gazdák, ezért van szükség egy hasznos kiadványra, amely a helyi, sajátos igényeknek megfelelően, a gazdák nyelvén ismertetné a számukra fontos tudnivalókat. Domján Levente bemutatójából kiderült, a Székely Gazda fő célkitűzései a fejlesztés, informálás, felzárkóztatás és ismeretátadás, valamint a legnevesebb szakemberek írásain keresztüli szaktanácsadás.

  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774