Közös székely megemlékezés a madéfalvi veszedelemről

( Szavazat)41 megjelenítés

Először ünnepelték együtt Székelyföld elöljárói az 1764-es madéfalvi veszedelem évfordulóját: a 2011. január 7-i megemlékezésen Hargita, Maros és Kovászna megye tanácsának elnöke közösen vett részt.

 A csikorgó fagy ellenére özönlöttek a madéfalviak és meghívottjaik az ünnepi műsorral egybekötött szentmisére, amelyen csángók és hagyományőrző huszárok is jelen voltak. A székelység emlékeiben ma is eleven él az osztrákok által elkövetett mészárlás emléke: Madéfalván a házakra kitűzött magyar zászló is felhívja a figyelmet az 1764. január 7-ére virradó éjszaka áldozataira.

 Az idei megemlékezés a madéfalvi római katolikus templomban kezdődött, ahol a Zöld Péter Általános Iskola tanulói mutattak be ünnepi műsort. Ennek folytatásaként a Siculicidium emlékművénél helyeztek el koszorúkat. Szentes Csaba polgármester köszöntőbeszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy a jelenben is vannak olyan, a Székelyföld létét veszélyeztető törekvések, amelyek ellen össze kell fogni. Kelemen Hunor kulturális és örökségvédelmi miniszter történelmünk egyik legsötétebb pontjának nevezte a Siculicidiumot, ugyanis egyenlőtlen küzdelem volt, és a népirtás bűnét követték el a székelyekkel szemben; nem harc, nem küzdelem volt, hanem tömeggyilkosság – jelentette ki a tárcavezető. „A madéfalvi veszedelemnek számunkra legalább két tanulsága van. Az egyik, hogy szabadságunkért, értékeinkért, önazonosságunkért nem szabad soha semmiféle kompromisszumot kötnünk. A másik tanulság pedig az, hogy egymás ellen soha nem fordulhatunk” – mondta Kelemen Hunor, hangsúlyozva: a székelyek sikereket mindig csak együtt, összefogva értek el a történelem során, és ez így lesz ezután is.

 

Lokodi Edit Emőke, Maros Megye Tanácsának elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy megtörni nem tudták a székelyeket, és gyerekeikre is jövő vár, hiszen nyelvüket nem vehették el, kultúrájuk megmarad. „Azért jöttünk el mindhárom megyéből, hogy a közös emlékezés erőt adjon a továbbéléshez” – mondta a Maros megyei tanácselnök. Szerinte ez a konok kitartás, aminek köszönhetően a székelyek megmaradtak szülőföldjükön, feljogosít bennünket az elismerésre, ami nem más, mint a magyar állampolgárság megadása. „A magyar állampolgárság megadása hivatalossá tette azt, hogy egy nagy családhoz tartozunk” – jelentette ki Lokodi Edit Emőke.

 

Székelyföld közös alkotás, mindannyiunk tulajdona – hangsúlyozta Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke megemlékező beszédében, majd így folytatta: Székelyföld azoké legyen, akik megdolgoznak, megküzdenek és áldozatokat hoznak érte. „Ne azoké legyen, akik kigúnyolják, hanem azoké, akik szeretik ezt a tájat, az itt lakó embereket. Ne azoké legyen, akik fékezik a szántóföldek, a legelők és az erdők visszaadását, hanem azoké legyen, akik megművelik azt, akiknek nem szégyen a kétkezi munka. Székelyföld ne azoké legyen, akik Bukarestbe viszik adónkat, hanem azoké legyen, akik itt termelik meg az anyagi javakat. Ne azoké legyen, akik a sót, a borvizet, az erdőt elviszik előlünk, hanem azoké legyen, akik kitermelik az altalajkincseket és újraültetik a letarolt hegyoldalakat. Székelyföld ne a nyakunkra ültetett ellenőrző szerveké legyen, hanem azoké, akik akkor is szeretik, amikor nem könnyű szeretni. Székelyföld azoké legyen, akik hisznek benne” – zárta beszédét Tamás Sándor, arra kérve a jelenlevőket: együtt vigyék előre Székelyföld ügyét.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke elmondta: „A mi székely történelmünk már csak olyan, ami ismétli önmagát, s a régi jogok, az autonómia, a szerzett közösségi jogok visszaállítása ma éppoly aktuális követelésünk, mint volt az elmúlt évszázadokban. Ma is érvényes a követelés, hogy ’tisztjeinket’, vezetőinket a magunk soraiból választhassuk, s ma is érvényes a követelés, hogy úgy élhessünk békében más népekkel és nemzetekkel, hogy kölcsönösen tiszteljük egymás hagyományait, ünnepeit és jogait. 2011 januárjában talán kicsit jobban állunk, mint a Madéfalván majd 250 éve összegyűlt eleink. Mai összefogásunk, bölcs, ám néha akadozó közéleti szerepvállalásunk eredményeképpen bővülnek lehetőségeink, gyarapodnak jogaink. Vallom, közös munkánk eredményeképpen a székely nemzet lassan kezd újra emelkedő, jövőben bízó néppé válni.” A Hargita megyei tanácselnök hangsúlyozta: „Számunkra Madéfalva az együvé tartozás, a jó- és balsors közös vállalásának, a székely múlt ismeretének, szimbólumaink és emlékhelyeink tiszteletének, az elveink mellett a végletekig való kitartásnak, jogaink érvényesítésének, a személyes és közösségi áldozatvállalásnak, az állhatatosságnak a jelképe.

 

Beszédet mondott még Balogh György, a Magyar Köztársaság csíkszeredai konzulja és Gyerkó László szenátor is. A koszorúzás a székely himnusszal kezdődött, és a magyar himnusszal zárult. A beszédek között szavalat és csángó asszonyok kórusának éneke hangzott el. Az emlékműtől az ünnepség résztvevői a helyi iskolába vonultak, ahol a Forradalom és szabadságharc 1848–1849 című vándorkiállítást tekinthették meg.

 

 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774