Közművesítés kistelepüléseken

( Szavazat)41 megjelenítés
Három ivóvíz-szolgáltató rendszer építési munkálatait indította el Borboly Csaba megyeitanács-elnök október 27-én, Hargita Megye Tanácsa 300-nál kevesebb lakosú települések ivóvízellátását biztosító programjában.
 
 
 
Székelymuzsna kétszázkilencven lakosával éppen csak teljesítette a program feltételeit, amely révén 115 020 lejt fordít Hargita Megye Tanácsa a település ivóvíz-szolgáltató rendszerének megépítésére, amely 3427 méter elosztóvezetéket, két tűzcsapot és egy utcai kutat foglal majd magába.
A derzs községi Székelymuzsnán a helyiek szerint az állandó vízellátás akadozott az utóbbi években. Zoltáni Csaba polgármester szerint a településen 2006-ban indították el a községi vízprogramot, de nehézkesen haladt ezért a megyei tanács karolta fel a beruházást. A polgármester szerint lassan minden a rendes kerékvágásba kerül, hiszen halad az út kövezése is, és a rendszeres postaszolgálat is beindult. Több évtizedes gondok megoldása van napirenden, már csak az állandó orvosi szolgálatra kellene megoldást találni – mondta a polgármester.
 
– Az elmúlt években a megyei tanács beleegyezésével az udvarhelyszéki kis települések támogatására sikerült jobban odafigyelni. A cél a lakosság életének megkönnyítése volt. Itt Székelymuzsnán sikerült támogatni az iskola felújítását és most az élet számára elengedhetetlen víz kérdését is sikerül megoldani a remélhetőleg karácsonyig. Az ivóvíz biztosítása nagy előrelépés lesz a muzsnaiak számára, de hasonlóan fontos beruházások folynak megyeszerte a villanyhálózat bővítése területén, az iskolák és kultúrházak felújításával is. A megyei tanács célja az, hogy a vidéki lakosság minél több civilizációs vívmánynak örvendhessen lakóhelyén, ne kelljen egyes szolgáltatásokért a városon természetesnek vett dolgokért utazzon – mondta Borboly Csaba a székelymuzsnai ivóvízrendszer építésének indítását jelentő jelképes kapavágást megelőzően.
 
Mátisfalván Szilágyi Ferenc alpolgármester szerint alig három hete tett igéretet a megyei tanács elnöke az ivóvízhálózat kiépítésére és máris elkezdődtek a 136 895 lej értékű beruházások. Sikerült már megvásárolni Bögöz község határában az öt köbméteres víztartálynak helyet adó telket is.
 
Mátisfalván, ahol ugyan létezik egy elavult rendszer, amely korszerűtlensége miatt néha napokig szünetelt a vízellátás, az ezután lefektetett 1500 méter fő- és 1085 méter elosztóvezeték 130 személynek fog iható minőségi vizet biztosítani.
 
A megyei tanács elöke látva a folyamatban levő házépítéseket reményét fejezte ki, hogy a munkálatok is hozzájárulnak, ahhoz hogy az elnéptelenedett porták egyharmada újra benépesül, kihangsúlyozva, hogy a megyei tanács által támogatott beruházás jelentős terhet vesz le a lakosok válláról. A 130 személyre visszaosztva a munkálat értékét lakosonként 10 000 lejt jelent. Ehhez képest csak a bekötés és a kötelezően felszerelendő vízóra árát kell megtérítsék. Borboly Csaba mást települések példáját felhozva javasolta, hogy a lakosok még a munkálatok során kezdjenek el rácsatlakozni, hogy karácsonykor már nyomás alatt levő rendszert lehessen átadni.
A településen az utak állapotának megőrzését célzó tengelysúly korlátozás be nem tartását jelezték problémaként, amelyre megoldásként Borboly Csaba a megyei rendőrséggel való együttmúködést javasolta.
 
Énlakán szintén karácsonykor tervezik átadni azt az 135 818 lej értékű rendszert, amelynek építését a már meglévő és felújított tartály közelében forrásbefogással kezdték el. 3078 méter fővezetékével látná el a település 160 lakosát.
 
Csíkszereda, 2011. október 27.
  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774