Közmeghallgatáson elemezték Borszék Általános Rendezési és Helyi Szabályozási Terv-javaslatát

( Szavazat)32 megjelenítés
Tízéves tervezés Borszék országos fürdővárosi „rendjéhez”
Tervezők, a helyi önkormányzat, a helyi közösség képviselői találkoztak szeptember 7-én Borszéken a fürdőváros Általános Rendezési és a Helyi Szabályozási Terve (PUG) javaslati szakaszának bemutatóján és közmeghallgatásán. A szakmai eseményen Hargita Megye Tanácsát Bende Sándor megyei tanácsos képviselte. 
 „Urbanizálás, átszervezés és védelmezés” – ez a három a kulcsszava annak a rendezési tervnek, melyet az Általános Rendezési és a Helyi Szabályozási Terv bemutatásán a generáltervező részéről javasolnak Borszék optimális fejlesztéséért. Amint a kolozsvári Planwek cég építészmérnökei – Ványolós Endre és Klaus Birthler – ismertették: elemzésük szerint a város jelenlegi hátrányait mérsékelve, a városi jelleget erősítve, valamint a még mindig hiányos, ám az utóbbi időszakban egyre izmosodó turisztikai jelleget megerősítve lehet fejlesztési irányokban gondolkodni, jövőt tervezni a fürdővárosban.
Mik József polgármester elmondta: 2013-tól lejár a jelenleg érvényes városrendezési tervük, egyrészt ezért is szükségessé vált az aktualizálása, és ezt finanszírozta meg a Regionális Fejlesztési és Turisztikai Minisztérium, Hargita Megye Tanácsán keresztül – összesen 210 000 lejjel 2011 és 2012 folyamán. A tervben nagyon nagy hangsúlyt fektet az önkormányzat elsősorban az arculatvédelemre: erre korábban is készült a fürdőtelepre érvényes terve, ám ezt külön nem lehet törvényerőre emelni, csakis akkor, ha a városrendezési tervben benne van.
A hozzászólások között Kovács Géza építész és műemlékvédő végzettségű helyi tanácsos javasolta: a városrendezési tervet ismertetni kell a tervezőkkel, hogy már startból úgy tervezzenek, ahogy a PUG megengedi: forma, magasság, anyag stb. Bara Márton, a Borszéki Vendégvárók Szövetségének elnöke jelezte, az arculati átalakítások során kénytelenek lesznek ideiglenes engedményeket tenni, hisz számolni kell azzal, hogy a borszéki lakások fafűtésesek, ezért szükség van fásszínekre is. Szabó Tibor tanácsos pedig kiemelten kérte az építkező borszékiek együttműködését: már most kerüljék a rikító színű tetőket.
A lakossági fórum az utolsó bemutatója volt a tervezési procedúrának, a szeptember 7-i szakmai eseményt már a városrendezési terv engedélyeztetési szakasza követi.
– Immár ezt is megléptük: korrektül le vannak szabályozva a fejlesztési paraméterek ahhoz, hogy Borszék egyedi maradjon, nehogy elrontsuk úgy, ahogy például Predealon, ahol ahány létesítmény, annyi formájú – mondta végszóként Mik József polgármester.
Bende Sándor utalt rá: amint az a fürdőváros újonnan avatott létesítményei, rendezvényei sajtózásával a köztudatba is egyre inkább bekerült, Hargita Megye Tanácsa és elnöke, Borboly Csaba kiemelten figyeli és segíti Borszék erősödését „a térség húzóvárosává, lídervárosává fejlődése távlatában”. Mint mondta, ez a terv újabb „fundamentumot” ad Borszék régi pompájának visszaállításához, amit a helyi közösség és önkormányzat tevékenyen álmodik.
 
Borszék, 2012. szeptember 7.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774