Közigazgatási határok megváltoztatása: csakis referendum alapján

( Szavazat)40 megjelenítés

Elkészült az első javaslat a népszavazási törvény módosítására
 
Borboly Csaba átnyújtotta Kelemen Hunornak a népszavazás megszervezéséről és lebonyolításáról szóló 2000. évi 3-as számú törvény módosítására kidolgozott javaslatát november 21-én, hétfőn Bukarestben. Hargita Megye Tanácsának, illetve az RMDSZ Országos Önkormányzati Tanácsának (OÖT) elnöke korábban azt kezdeményezte az RMDSZ szövetségi elnökénél, hogy az RMDSZ alakítson ki egy munkacsoportot, amely kidolgozhatja a módosítóindítványokat a népszavazásról szóló 2000. évi 3. számú törvényhez.
Borboly Csaba indoklása szerint ugyanis, a nem kellően átgondolt szabályozás miatt, a népszavazások eredménye nem köti a helyi/országos döntéshozókat, tehát az tulajdonképpen csak konzultatív jellegű, nincs kötelező ereje, ezért szükség van a törvény megváltoztatására oly módon, hogy a népszavazás kötelező erejű, illetve eredménye kikényszeríthető legyen.
 
A hétfőn átadott módosítójavaslat a szóban forgó törvény 13. cikke (3) bekezdésének megváltoztatását célozza, amely a községek, városok és megyék területi felosztásáról szóló referendumra vonatkozik.
 
– A 2000/3-as jogszabály további módosításokra szorul, de ennek a bekezdésnek a megváltoztatása most a legsürgősebb, hogy a parlamentben ne tudják a helyi lakosság akarata ellenére megváltoztatni a területi-közigazgatási egységek határait, hanem csakis velük együtt, az ő akaratukkal – nyilatkozta az OÖT elnöke hozzátéve: az általa szorgalmazott RMDSZ-es munkacsoport hamarosan további módosítójavaslatokat dolgoz ki.
 
A népszavazás megszervezéséről és lebonyolításáról szóló 2000. évi 3-as számú törvény 13. cikke (3) bekezdése, a módosítójavaslat révén, az alábbira változna:
 
„(3) A községek, városok és megyék területi felosztására irányuló törvénytervezetek vagy jogalkotási javaslatok kizárólag az adott területi-közigazgatási egység lakosainak előzetes, népszavazás által történő konzultációja után terjeszthetők a Parlament elé elfogadásra. Ebben az esetben a népszavazás szervezése kötelező, és egy érvényes népszavazással elutasított törvénytervezet vagy jogalkotási javaslat nem terjeszthető a Parlament elé. A népszavazással elfogadott törvénytervezetet vagy jogalkotási javaslatot, a népszavazásra előterjesztett formában, módosítások nélkül kell a Parlamentnek előterjeszteni, illetve szavazásra bocsátani.”
 
Csíkszereda, 2011. november 21.
  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774