Közel százmillió euró Hargita megyei fejlesztésekre

( Szavazat)29 megjelenítés
Hargita megyébe látogatott Borbély László
Közel százmillió euró értékben írt alá támogatási szerződést a csíkszeredai megyeházán Borbély László környezetvédelmi és erdőgazdálkodási miniszter és Lőrincz Csilla, a Környezetvédelmi Alap alelnöke helyi elöljárókkal március 21-én. A Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsa elnökének meghívására Hargita megyébe látogatott miniszterrel több, Hargita megye számára fontos projektről egyeztettek a megye elöljárói.
 
A csíkszeredai megyeháza előtt madéfalvi biciklisek sorfala fogadta Borbély László környezetvédelmi és erdőgazdálkodási minisztert március 21-én. A biciklisek, élükön Szentes Csaba madéfalvi polgármesterrel, a Környezetvédelmi Alapnál nyert öt kilométer hosszú bicikliút építésének támogatását köszönték meg a miniszternek. Köszönetképpen ajándékba egy kis biciklit adtak át a miniszternek. A bicikliutak építését támogató országos programnak összesen 28 nyertese van, Hargita megyében Madéfalván kívül Székelykeresztúr is a támogatási listán szerepel.
A megyeháza márványtermében a Hargita megyei települések polgármestereivel és a minisztériumnak alárendelt intézmények vezetőivel találkozott a környezetvédelmi miniszter. Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke köszöntőjében elmondta, Borbély László mindig szívesen látott vendég Hargita megyében.
– Borbély miniszter úr most is jó híreket hozott, ma is a megye számára fontos támogatási szerződéseket írunk alá – hangsúlyozta a megyei tanács elnöke, aki szerint jó úton halad a megye, sikerül folytatniuk a Korodi Attila volt környezetvédelmi miniszter által elkezdett projekteket.
Borbély László miniszter több mint 73 millió lej értékben írt alá finanszírozási szerződést Zólya Lászlóval, a csíkszeredai Harvíz Rt. Vízszolgáltató vállalat igazgatójával a Környezetvédelmi Ágazati Operatív Program keretében a Hargita megyei ivóvíz- és szennyvízcsatorna-hálózatok bővítésére és korszerűsítésére. A szerződést a Hargita Víz Közösségi Fejlesztési Társulás részéről Antal Attila, Csíkszereda alpolgármestere láttamozta. A projekt eredményeként Csíkszereda, Szentegyháza, Csíkszentdomokos, Csíkmadaras, valamint Madéfalva és Csíkcsicsó több mint 72 ezer lakosa 99 százalékban fog csatlakozni a víz- és szennyvízhálózatra.
 
A Környezetvédelmi Alap képviseletében Lőrincz Csilla alelnök több mint 25 millió lej értékben írt alá finanszírozási szerződést Gyergyóremete, Gyergyóújfalu, Gyergyószárhegy és Siménfalva község polgármestereivel, Laczkó-Albert Elemérrel, Egyed Józseffel, Gábor Lászlóval és Péter Zoltánnal a Környezetvédelmi Alap integrált ivóvíz- és csatornarendszerek építésére, felújítására és bővítésére irányuló programjának a keretében. Hargita megyéből összesen 12 település nyert finanszírozást ennek a programnak a keretében 67 millió lej értékben. Ebből öt település már múlt év végén aláírta a szerződést, a fennmaradó három pedig a következő hónapokban írja alá. A szerdai eseményen elhangzott, Hargita megyének eddig összesen 178 millió lej értékben van a Környezetvédelmi Alappal megkötött szerződése.
A szerződésaláírást megelőzően Borboly Csaba fontos Hargita megyei beruházásokról egyeztetett Borbély László miniszterrel. A tanácselnök a miniszternek átadott dossziéban összesen 700 millió lej értékű, a Környezetvédelmi és Erdészeti Minisztérium által támogatott beruházásról számolt be.
A szerződésaláírást követő sajtótájékoztatón Borbély László miniszter hangsúlyozta, hogy az aláírt szerződések olyan beruházásokra vonatkoznak, amelyek megteremtik a tiszta vízhez való hozzáférés lehetőségét.
– A következő években Hargita megye nagyobb helyiségeiben tisztább vizet fognak inni az emberek, megoldódik egy országos szinten súlyosnak számító probléma. Eddig Románia 9,5 milliárd eurót költött a vízhálózatok rehabilitációjára, és 2018-ig még ugyanennyit kell erre a célra fordítani – nyilatkozta Borbély László. A miniszter szerint rövidesen véglegesítik a Hargita megye integrált hulladékgazdálkozdási rendszerének kiépítésére vonatkozó programot is, és reményét fejezte ki, hogy legkésőbb május elején aláírják a 25 millió eurót jelentő szerződést.
Borboly Csaba a sajtónak adott nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy a finanszírozások eredményeként nagyon sok olyan beruházás készül el, amelyet nem a Hargita megyei lakosság adójából kell kifizetni.
– Minden pénzre szükség van, mert több tíz éven keresztül Székelyföld, Hargita megye el volt hanyagolva a beruházások terén. Az RMDSZ kormányzati szerepvállalása többek között ezért fontos, hogy ami pénzt el lehet hozni Bukarestből, azt hozzuk el. A közös erőfeszítések és a közös munka eredményeként Hargita megye gazdagabb lesz – emelte ki nyilatkozatában a megyei tanács elnöke.
Hargita megyei látogatása során Borbély László beszámolt arról a folyamatban levő törvénymódosításról, amely nagymértékben csökkenti a bürokratizmust a környezetvédelmi engedélyek, ügyek intézése során. A miniszter a Hargita megyei vízügyi munkálatokra is kitért, elmondta, ebben az évben befejezik az összes vízügyi beruházást, amelyet Korodi Attila volt környezetvédelmi miniszter idejében kezdtek el.
Egy másik fontos témát is érintett Borbély László a polgármesterekkel való találkozása során. A miniszter határozottan kijelentette: – a szentegyházi erdőírtás helyzete elfogadhatatlan, le kell zárni ezt az ügyet, meg kell védeni az erdőket.
Csíkszereda, 2012. március 21.
 
  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774