Közel másfél millió eurót mentett meg a megyei tanács

( Szavazat)34 megjelenítés

Közel másfél millió euró támogatástól estek volna el a Hargita megyei szarvasmarha-tartó gazdák, ha nem jár közben Hargita Megye Tanácsa és az alárendeltségében működő Agrárkamara vezetősége a mezőgazdasági minisztériumnál.

A gazdák bejelentése alapján ugyanis a napokban a megyei önkormányzat tudomására jutott, hogy a Hargita megyei állat-egészségügyi igazgatóság csak úgy adja ki a szarvasmarha utáni támogatások igényléséhez szükséges igazolást, ha a farm engedélyezve van. A 2010/755-ös kormányhatározat viszont nem kéri, hogy engedélyezett gazdasága legyen a kérelmezőnek, csupán azt, hogy a farmja szerepeljen a Mezőgazdasági Egységek Országos Nyilvántartásában, továbbá hogy a gazda tejkvótával rendelkező engedélyezett természetes személy legyen, és legalább 2–15 darab fejőstehén legyen a tulajdonában.

A farmok engedélyeztetése hosszabb folyamat, a támogatási kérelmek határidejéig gyakorlatilag lehetetlen megszerezni ezeket az engedélyeket. Mivel az Országos Állat-egészségügyi Főhatóság olyan számítógépes programot küldött a megyei állat-egészségügyi igazgatóságnak, amely lehetetlenné tette a folyamatban levő engedélyeztetések jegyzését, Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke szorgalmazta Tánczos Barna mezőgazdasági államtitkárnál, hogy a megyei állat-egészségügyi igazgatóságok kérésre kiadjanak egy olyan igazolást, amelyből kitűnik, hogy a farm engedélyeztetése folyamatban van, és amelyet a kifizetési ügynökség is elfogad. A megyei önkormányzat elnöke szerint ebből is látszik, mennyire fontos az RMDSZ kormányzati szerepvállalása, hiszen anélkül nem sikerült volna sem ebben az ügyben, sem sok másikban döntésre bírni Bukarestben az illetékes kormányzati vezetőket.

A Hargita Megyei Mezőgazdasági Kamara vezetője, Márton István felhívja a gazdák figyelmét, hogy 2010. augusztus 31-ig használják ki a  hátralevő napokat a támogatási kérelmek benyújtására. Hangsúlyozta: ez a megye gazdákodóinak összesen közel másfél millió euró támogatást jelent.

  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774