Közel hatvanezer euró Madéfalvának

( Szavazat)20 megjelenítés
 Aláírták Madéfalván, november 16-án a RobinWood Plus projekt ELWOOD alprojektjére a finanszírozási szerződést. Hargita Megye Tanácsa RobinWood Plus INTERREG IV C projektje keretében nemzetközi pályázatokat írtak ki erdőgazdálkodáshoz kapcsolódó témakörökben, aminek eredményeként öt Hargita megyei önkormányzat jut támogatáshoz az elkövetkező időszakban, ezek egyike Madéfalva önkormányzata. Az alprojekt témája a fa helyi feldolgozása/megmunkálása, értéke: 58 620 euró.
 
 
A Borboly Csaba megyeitanács-elnök és Szentes Csaba polgármester által aláírt szerződés értelmében Madéfalva önkormányzata a hagyományos famegmunkálást népszerűsíti a helyi fiatalok körében, valamint tapasztalatcserét szervez a projektpartnereknél: a Perigordi Regionális Parkban (Limousin, Franciaország, projektvezető), valamint az Aveto Természeti Parkban és a Portofino Parkban (Olaszország). A madéfalvi közösségi házban szervezett ceremónián Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke beszédében úgy fogalmazott: az Európai Unió lehetőség, amit ki kell használni.
 
– Ahhoz, hogy élni tudjunk ezekkel a lehetőségekkel, koncepció szükséges, hogy az EU-tól lehívott pénzekből történő megvalósítások hosszú távon is eredményesek, fenntarthatók legyenek. Ezt a célt szolgálják a különféle projektek, mint most az ELWOOD is. Egyik fő erőforrásunk az erdő, és a velük való gazdálkodásban sokat tanulhatunk finn, francia és olasz partnereinktől – mondta a tanácselnök.
 
Szentes Csaba polgármester megköszönte közbirtokosság és a helyi fafaragók eddig nyújtott támogatását a projektben, és mint mondta, a településen történt beruházások mellett igény van a tapasztalatcserékre is.
 
Az eseményen részt vett Szentes Antal megyei tanácsos is. Bár a finanszírozási szerződést most írták alá, a projekt lehetővé tette, hogy már hamarabb nekikezdjenek a megvalósításának. Mint azt Csibi József, a helyi önkormányzat projektmenedzsere elmondta, a helyi iskolában már elkezdték a fafaragó-oktatást, az ebből készült munkákat kiállítják majd a község jövő évi hagymafesztiválján. Céljuk ezzel megszerettetni a gyerekekkel ezt a tevékenységet. Szeptember végén a madéfalvi fiatalok már ellátogattak a franciaországi partnerhez, Limousin Régióba, ahol hagyományos bútorkészítőket és asztalosokat látogattak meg. Jövő májusban az olaszországi partnerhez látogatnak, júliusban erdei tábort szerveznek, majd szeptemberben az alprojekt partnerei találkoznak, hogy beszámoljanak tapasztalataikról, és kiállítsák munkáikat.
 
A RobinWood Plus projekt – amelynek az alprojektje az ELWOOD – romániai partnere Hargita Megye Tanácsa, és részt vesz még Liguria régió (Olaszország, projektvezető), illetve Limousin Regionális Tanácsa (Franciaország) Kainuu Regionális Tanácsával (Finnország) és Calabria régióval (Olaszország) együtt.
 
Madéfalva, 2011. november 16.
 
  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774