Követendő példa: Tirol

( Szavazat)28 megjelenítés
Osztrák tartományi vezetőkkel találkozott a székelyföldi küldöttség
Az ausztriai Tirol tartományba tapasztalatcsere céljával ellátogató székelyföldi küldöttség augusztus 24-én találkozott a Tiroli Parlament elnökével, dr. Herwig van Staa-val és Tirol kormányzójával, Günther Platterrel. A delegáció tagja Borboly Csaba, Hargita, valamint Tamás Sándor, Kovászna megye tanácselnöke, Tánczos Barna mezőgazdasági államtitkár, Korodi Attila, a román parlament külügyi bizottságának elnöke, Hargita megyei parlamenti képviselő és Péter Ferenc, Szováta polgármestere, az RMDSZ Székelyföldi Önkormányzati Tanácsának (SZÖT) elnöke.
 
 A látogatás célja a tiroli jó gyakorlatok megismerése, lehetséges együttműködések kialakítása turizmus, vidékfejlesztés, mezőgazdaság és nemzetközi kapcsolatok területén.
A szerdai tanácskozás egyik fő témája a Tirol Eurorégióban, illetve turisztikai térségben megvalósult, határon átnyúló együttműködés volt, valamint a jövőre vonatkozó elképzelések, kihívások és perspektívák. Ezenkívül felvetették annak lehetőségét, hogy következő alkalommal a tiroli szakképzési rendszerrel kapcsolatos tapasztalatcserét szervezzenek, a székelyföldi önkormányzatok közös projekteket nyújtsanak be Tirol térségével együtt a fafeldolgozás, az idegenforgalom vagy a mezőgazdaság területén (Interreg, Twinning, felnőttképzés turisztikai vagy agrárszakképzés témakörben). A Tiroli Parlament elnökével, dr. Herwig Van Staa-val való találkozón szóba kerültek a hegyimentés fejlesztési lehetőségei és az erdőgazdálkodás is, Tirol kormányzójával, Günther Platte-val pedig etnikai kérdésekről, turisztikai projektekben való együttműködésről, ökoturizmusról, falufejlesztési programokról, európai uniós projektekről tárgyaltak.
Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke szerint Tirol követendő példa Székelyföld számára, hiszen a két régió hasonló adottságokkal rendelkezik.
– Hasznos együttműködés lehet Székelyföld és az ausztriai, illetve olaszországi tartomány, Tirol és Dél-Tirol között nemcsak gazdasági, hanem politikai-közigazgatási téren is, hiszen mai tárgyalópartnereinkkel egy politikai családba tartozunk, az Európai Néppárt tagjai vagyunk. Így az autonómia építésében is partnerek lehetünk – nyilatkozta Borboly Csaba.
Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke kijelentette: ha az önkormányzatok összefognak, ha az emberek elvégzik a házuk táján a munkát, Székelyföldön a tirolihoz fogható rend és jólét lehet.
– Tirolban látszik, hogy a megtervezett, kiszámítható fejlesztést támogatják az emberek. Ez nagyobb fokú szabadságot, döntési autonómiát eredményez – fogalmazott a háromszéki tanácselnök.
Korodi Attila, a Képviselőház Külügyi Bizottságának elnöke, Hargita megyei parlamenti képviselő szerint a hetvenes években nagyobb volt a munkanélküliség Tirolban mint most Székelyföldön, és ma már nem is lehet ott munkanélküliségről beszélni, mert a helyi erőforrásokat kihasználva nagyon erős vidékközpontú gazdaságot építettek.
– Tirol tanúságot tesz arról, hogy a régiók maguk sokkal jobb válaszokat adnak a társadalmi fejlődésre, mint néha az országok. Romániában is a régiókat és a megyéket erősebb döntési jogkörökkel kell megbízni, hisz így a munkanélküliség is csökkenthető – hangsúlyozta a képviselő.
Tánczos Barna mezőgazdasági államtitkár a jól megszervezett egyesületi és szövetkezeti munka fontosságára hívta fel a figyelmet, amellyel hatékonnyá lehet tenni a kisgazdaságokat is.
– A dél- és észak-tiroli gazdák bebizonyították, hogy az Európai Unióban akár az öttehenes gazdaságoknak is van jövője, ugyanakkor a vidék fejlesztése szempontjából a gazdák nemcsak mezőgazdasággal foglalkoznak, hanem építik és szépítik is a tájat, ugyanis a turizmusban így érhető el jobb eredmény és növelhető a haszon.
Mint arról korábban beszámoltunk, az augusztus 22–24. között tartó ausztriai látogatás során a küldöttség tagjai állattenyésztéssel foglalkozó gazdaságokat látogattak meg, és találkoztak osztrák vidékfejlesztési egyesületek képviselőivel, valamint olyan turisztikai, környezetvédelmi szakemberekkel is, akik jártasak a hegyvidéki infrastruktúra-fejlesztésben.
Csíkszereda, 2011. augusztus 24.
  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774