Kötvénykibocsátással Székelyföld jólétéért

( Szavazat)31 megjelenítés

Tízmillió euró értékű kötvényt bocsát ki Hargita Megye Tanácsa, ami által agráripari park létesülhet, és további fejlesztések várhatók a megyei sürgősségi kórházban. Az október 29-i soros ülésen elfogadták a megyei sportstratégiát is.

Hargita Megye Tanácsa tízmillió euró értékű kötvény kibocsátásáról döntött október 29-i ülésén, aminek révén megvalósulhat Madéfalván egy agráripari park létesítése, és tovább fejleszthetik a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházat. Borboly Csaba megyeitanács-elnök szerint bankhitel helyett a kötvénykibocsátás az ésszerű lépés, mert ily módon egyrészt nem kell elzálogosítani a megyei tanács épületeit, vagyonát, illetve ha a megye lakossága vásárolja meg a várhatóan kormánygaranciával kibocsátott kötvényeket, akkor nem valamelyik külföldi bank kasszájába vándorol a kamat, hanem a kötvényeket megvásárló székelyföldi embereket gazdagítja a belőle származó jutalék. Az élénkítő intézkedésekkel hatmillió eurót a helyi termékek feldolgozására alkalmas agráripari park létrehozására fordítanak, négyet pedig a megyei kórház újabb szárnyának felépítésére.

A kötvények névértékéből származó alapokból építené meg a megyei tanács a madéfalvi agráripari parkot, amelyet beüzemelés után a gazdák és kisvállalkozások által létrehozott, ágazatonkénti termelői és értékesítési szövetkezeteknek (hús-, tej- és növényfeldolgozás) adna át működtetés céljából. Ezzel a lépéssel részben megvalósulhatna (legalább az első jó példa szintjén), hogy a jobb minőségű és a legtöbb esetben érintetlen, bio minőségű székelyföldi termékeket nem nyersanyagként szállítanák el, hanem a belőlük származó haszon nagy része helyben maradna, ugyanakkor mindenki sajátjának érezné az ipari parkot. A megyei sürgősségi kórház esetében pedig szükségessé vált egy újabb szárny megépítése, mivel a megyei tanács legalább részben vissza szeretné szolgáltatni a somlyói kórházépületet a katolikus egyháznak, ugyanakkor az is szükséges, hogy a kórház több kinti osztálya egyetlen helyre legyen csoportosítva, mert így részben a kötvények kamatköltségeit is megtakaríthatják, ráadásul egy helyen korszerűbb ellátás biztosítható majd az ellátandó betegek számára.

Ugyancsak az október 29-i soros ülésén Hargita Megye Tanácsa módosította költségvetését, miszerint a nehéz gazdasági évre való tekintettel lemond azokról a beruházásokról, amelyeket ugyan költségvetésbe foglaltak az év elején, de megvalósításuk nélkülözhető. Az így megtakarított összegeket átcsoportosítják a megyei utakon végzendő munkálatokra és néhány fontos év végi beruházásra, támogatásra.         Ezek listáját Borboly Csaba ismertette részletesen. Mint elmondta, az átcsoportosított pénzösszegekből járulna hozzá a megyei tanács négyezer euróval a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház számára megvásárolandó 80 ezer euró értékű röntgengép beszerzéséhez. A modern, kisebb sugárdózissal működő műszer, amelyet az Egészségügyi Minisztérium és a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat támogatásával vásárolnak meg, gyerekeken végrehajtott sebészeti beavatkozások követésére alkalmas. A megtakarított pénzből támogatja a megyei tanács 25 ezer lejjel a Tölgyesi Pszichiátriai Kórházat földterület megvásárlásában, amelyen terápiai céllal a betegek fognak zöldséget termeszteni, ami a kórház szükségleteit fedezi majd, és ugyanezekből az alapokból szándékozik Hargita Megye Tanácsa a szentegyházai ANL-lakások átadásához hiányzó 35 ezer lejt előteremteni, valamint a farcádi gyümölcsfeldolgozó üzem létrehozására is 50 ezer lejt különít el.

Az ADI Bogát Térségfejlesztési Egyesület számára is jelentőséggel bírt a megyei tanács pénteki határozata, hiszen az egyesület által Madéfalva, Csicsó, Rákos és Szentmihály község számára megnyert hatmillió eurós pályázatra alapozott fejlesztések e segítség nélkül ellehetetlenültek volna. A munkálatok elkezdéséhez szükséges hárommillió eurós előleg lehívására a kormány vállalt garanciát, de az egyesületnek nem volt elégséges anyagi kerete az önrészre, sem a szükséges bankhitel felvételére.
A megyei tanács felkarolta az egyesületet, így hamarosan elkezdődik a madéfalvi és csíkrákosi vízhálózat és víztisztító állomás kiépítése, felújítják a csaracsói iskolát, és megépül a csíkszentmihályi napközi otthon. Ezenkívül felújítják a Csicsót és Madéfalvát Csaracsón keresztül összekötő DC 12 községi utat, Lóvészen pedig három kilométer községi utat aszfaltoznak le.

Sportstratégiája is van október 29-től a megyének, amelynek kidolgozása azért vált szükségessé, mert a korábbi évekhez viszonyítva megkétszereződött az a pénzügyi alap, amelyet a megyei tanács sportrendezvények és sportágak felkarolására fordított. Az ésszerűség és átláthatóság kedvéért indokolttá vált e sportstratégia kidolgozása, amelynek alapján az elkövetkező tíz évben a megyei sportfejlesztések és tevékenységek tervezhetőkké válnak, jelenleg ugyanis esetlegesek.

Mostantól Hargita Megye Tanácsa szigorúbban jár el a helyközi buszjáratokon ismétlődő kihágást elkövető vállalatok ellen. Ez ügyben szabályt fogadtak el, mert a kormány alárendeltségében működő illetékes szerv, a közúti hatóság nem képes érdemben fellépni a túlzsúfolt, fűtetlen és pontatlan járatok jelensége ellen. Borboly Csaba megyeitanács-elnök elmondta, nem ígéri a probléma megoldását, de ezzel az intézkedéssel új megoldást keresnek, ha nem is minden járaton. A megyei tanácsnak nincs megfelelő számú munkatársa erre a célra, de legalább ott, ahol már jelenséggé vált egy-egy probléma, a várható lakossági bejelentések alapján kívánnak büntetni, ha másként nem tudják az illető buszjáratot üzemeltető céget büntetni.

A megyei tanács elfogadta a műemlékvédelmi program révén 2010-ben támogatott projektek listáját (erről közelebbről sajtótájékoztatón lesz részletes bemutató), továbbá a Hargita megye legtisztább és legrendezettebb települése verseny meghirdetéséről is döntött, amely mára már székelyföldivé nőtte ki magát, hiszen Kovászna Megye Tanácsa is hasonló döntést hozott.

Hargita Megye Tanácsa újabb egy évre felvállalta az együttműködést a Moldvai Csángómagyarok Szövetségével, így A csángó kultúra támogatása nevű program megvalósításáról is döntött a testület. Eszerint a megyei tanács előreláthatólag a szövetség közel egy hónapnyi oktatási költségéhez járul hozzá.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774