Körvonalazódik a megyei szintű hulladékgazdálkodás

( Szavazat)49 megjelenítés
Körvonalazódik a megyei szintű hulladékgazdálkodás
 
Újabb lépéssel került közelebb a megyei hulladékgazdálkodási stratégia megvalósítása. November 22-én a megyeházára összehívott megbeszélésen a Hargita megyei polgármesterek a stratégia megvalósításáért létrehozott térségfejlesztési társulás alapszabályzatáról, vezetői tanácsáról, alaptőkéjéről döntöttek, és aláírták az alapító okiratot.
 
 
Kovászna megye kilépésével a megjelent polgármesterek döntése értelmében az egyesület neve SIMD Hargita Térségfejlesztési Társulásra módosult, a törzstőkéje az eredeti 59 518 lejről 33 853 lejre csökkent, valamint a vezetői tanács hét tagból fog állni.
 
Borboly Csaba, megyeitanács-elnök a hulladékgazdálkodási stratégia megvalósítását illetően sikeresként értékelte az elmúlt hetek eseményeit, holott mintegy féléves késésben van a projekt az óvások és feljelentések miatt.
 
– Lezárult a környezetvédelmi véleményeztetés időszaka, és a késlekedés ellenére nem veszítjük el az uniós támogatást sem. Erről maga Borbély László környezetvédelmi miniszter is biztosított, tehát jó esély van rá, hogy decemberben aláírjuk az együttműködési szerződést. Minél hamarabb be kell indítsuk a térségfejlesztési társulás működését, elkezdjük a szükséges berendezések megvásárlását – mondta Borboly Csaba.
 
A projekt jelenlegi állását Orbán Béla, a megyei tanács beruházási igazgatóságának vezetője ismertette, aki beszámolt arról, hogy a környezetvédelmi véleményezés során a lakosság részéről nem érkezett be számottevő kifogás.
A projekt kivitelezési szerződésén és a társulás működési szabályzatán csak minimális kiegészítéseket kellett eszközölni. Orbán Béla beszámolója alapján a vidéki településeken a szelektív gyűjtést különböző színű zsákokkal fogják megoldani, amelyeket a szolgáltató cég biztosít a lakosság számára, míg az üveg szelektív gyűjtésére a helyi tanácsok hoznak létre gyűjtőpontot.
A résztvevő polgármesterek a nagyobb lélekszámú településeken több gyűjtőpont kialakítását javasolták, amire a projekt révén szintén van lehetőség.
 
A biológiailag lebomló hulladék kezelése komposztálóegységekben fog történni. Erre a célra húszezer komposztálóegység megvásárlását biztosítja a 35 millió eurós költségvetésű projekt – mondta az igazgató, hozzátéve, hogy városon a hulladékgyűjtés szelektív gyűjtőpontokban valósulna meg. A projekt tartalmazza a kukák, szállítóeszközök, tömörítők megvásárlását, illetve az átrakóállomások építését is. A hulladékot speciális tehergépkocsikkal szállítanák a átrakóállomásokra, amelyből kettő lesz a megyében Csíkszeredában, Korondon, míg Gyergyóremetén lesz a központ és a regionális hulladéktározó. Innen a válogatott és tömörített hulladékot 40 tonnás konténerekben szállítanák Gyergyóremetére, ahol a semmiképpen sem hasznosítható hulladék a tározóba kerül.
 
Az ismertetőt követően a jelenlévők megvitatták a lakosság tájékoztatásának kérdését is, ami fokozott odafigyelést igényel. Javaslat született egy megelőző tájékoztatásra is, hogy elkerülhető legyenek a félreértések mikor ténylegesen megkezdődik a tevékenység.
 
– Erre a projekt lehetőséget biztosít, de míg nincs minden részlet letisztázva, addig nem kell elkapkodni a dolgot – javasolta Petres Sándor, Hargita Megye Tanácsának alelnöke.
 
A továbbiakban a jelenlévők megegyeztek a társulás vezetői tanácsának összetételében is. A döntés értelmében héttagú tanács fogja a működést felülvigyázni, amelynek tagjait a három település Csíkszereda, Korond és Gyergyóremete jelöli, amelyek a hulladékgazdálkodási rendszer nagyobb létesítményeinek adnak helyet. Egy tag képviseli a megye északi térségének román többségű településeit, valamint Hargita Megye Tanácsa két tagot jelöl.
 
A következő egyeztetésig az illetékes polgármesterek egy háromtagú bizottság vezetésével előkészítik az egyesület társulási szerződését, ami tartalmazni fogja a rendszer megszervezését. A Lackó-Albert Elemér gyergyóremetei, Gergely András csíkszentmártoni és Raffai Emil székelykeresztúri polgármesterekből álló bizottság a többi helyi vezetővel egyeztetve eldönti, hogy egy szolgáltató vagy több cégből álló vállalat a legmegfelelőbb a hulladékszállítás biztosítására, illetve a harmadik variáns a három térségben képviselettel rendelkező vállalkozás lenne. Ezalatt a döntés megkönnyítéséért Hargita Megye Tanácsa szakemberei végeznek egy számítást is, hogy melyik változat lenne a legrentábilisabb. A polgármesterek kell konzultáljanak egymással egy egységes megoldásról a szállítási díjat illetően, illetve arról, hogy a szállítási díj a lakosok adójában szerepeljen vagy a szolgáltató kössön külön szerződést a lakossággal. A következő megbeszélésre decemberben kerül sor.
 
Csíkszereda, 2011. november 22.
  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774