Korszerű napköziotthonban tanulhatnak a madéfalvi kisgyerekek

( Szavazat)58 megjelenítés
Régi hiányt pótol Madéfalván a november 18-án átadott, Hargita Megye Tanácsának közel 750 000 lej értékű támogatásával felépített Micimackó Napköziotthon korszerű épülete. 
 Mint azt Szentes Csaba, a település polgármestere beszédében hangsúlyozta, eddig hányattatott helyzetben volt az óvoda, különböző ideiglenes helyiségekben működött, ezért az infrastruktúra hiánya miatt sok gyereket a városba vittek tanulni a szülők. Ezen a helyzeten szerettek volna változtatni a település vezetői, és helyi kezdeményezésből, helyi erők összefogásával, legnagyobb részt Hargita Megye Tanácsának támogatásával, valamint ezt kiegészítve az RMDSZ-es kormányzati tisztségviselők közbenjárásával Románia Kormányának illetve a helyi közbirtokosság segítségével idén már az új épületben kezdhették a legkisebbek oktatását Madéfalván.
–\tNem kell többé elmenjenek a madéfalvi gyerekek, hiszen, itthon, Madéfalván a nyugati óvodákhoz hasonló körülmények között tanulhatnak – emelte ki beszédében Szentes Csaba. A polgármester kiemelte Szentes Antal megyei tanácsos kiemelkedő szerepét a napköziotthon megépítésében, akivel együtt mertek nagyot álmodni, és 2009-ben elkezdték helyi erőből megvalósítani az álmukat.
–\tMadéfalva bebizonyította, hogy családbarát község, és ilyen családbarát községekre van szükségünk ahhoz, hogy Székelyföld megmaradását és fejlődését biztosítani tudjuk – hangsúlyozta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke az ünnepségen. A tanácselnök örömét fejezte ki, hogy a közbirtokosság is a támogatók között van – a tetőszerkezethez szükséges faanyagot biztosította. Szerinte Madéfalva esetében a népi bölcsesség igazolódik be, mely szerint a utolsókból lesznek az elsők, hiszen a község képes volt olyan fejlődést mutatni az elmúlt évek során, hogy méltán példaértékű lehet Székelyföld többi települése számára.
Becze István megyei tanácsos székely zászlót adott át György Rózália óvonőnek. A székely zászló megyei zászlóként való használatát bár támadták az utóbbi időben, a megyei tanács elnöke mégis arra buzdította a résztvevőket, hogy bátran használják jelképünket.
Bartolf Hedvig főtanfelügyelő szerint jól döntött a közösség, amikor a napköziotthon építésébe kezdett, és a gyerekek jövőjébe fektetett. Szerinte érdemes a gyerekekért dolgozni, érdemes megismertetni velük a szükebb és tágabb környezetünket, és érdemes boldog gyerekarcokat látni.
Tánczos Barna RMDSZ-es szenátorjelölt a székely társadalom kemény munkára, hitre, rendre és fegyelemre alapuló szép szerveződéséről beszélt, amely szerinte a madéfalvi közösségre is jellemző.
–\tIlyen napköziotthont csak az tud építeni, aki hisz a település jövőjében. A madéfalviak példát mutatnak, hogy kell az egészséges székely társadalomban élni és dolgozni – hangsúlyozta a szenátorjelölt.
Mint azt Korodi Szabolcs, az épület tervezője elmondta, az épület nemcsak a felnőttek szempontjait követi, hanem a gyerekek léptékét is, hiszen nincs egyetlen négyszögű tér sem, hanem a helyiségek áthajlanak egymásba.
Az új napköziotthon épületét T. Bartalus Zoltán Jakab helyi római katolikus lelkész áldotta meg, a benne tanuló gyerekek pedig kedves előadást mutattak be a szép számmal összegyűlt ünneplő közösségnek.
 
Csíkszereda, 2012. november 18.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774