Korszerű feltételekkel várják az olvasóközönséget Csíkszeredában

( Szavazat)30 megjelenítés
Ünnepélyes keretek között nyitotta meg kapuit az új székhelyre költözött Kájoni János Megyei Könyvtár Csíkszeredában december 18-án, kedden délután. Az új épületben korszerű feltételek között láthatja el sokoldalú szolgáltatói feladatkörét a Hargita Megye Tanácsa alintézményeként működő megyei könyvtár.  
 Házigazdaként Kopacz Katalin igazgató köszöntötte a nagyszámú jelenlévőt földi paradicsomnak titulálva a könyvtárat.
– Tetszetős külsejű, modern, világos, a korszerű technika minden kellékével felszerelt épületet mondhat magáénak intézményünk. Az új környezet arculatváltással is társult, az intézmény megújulva és új szolgáltatásokkal várja régi és új olvasóit egyaránt – mondta ünnepi beszédében az igazgató, majd köszönetét fejezte ki a könyvtár fenntartójának, a megyei tanácsnak, hogy „felismerte: a könyvtár nem luxus, hanem életszükséglet, és erkölcsi, valamint anyagi támogatásban részesítette”. Köszönetét fejezte ki kollégáinak, a könyvtár munkaközösségének a szakszerű költözésért és a leltározásért.
– Vegyék birtokukba a könyvtárat, hiszen önökért van! – zárta gondolatait Kopacz Katalin.
Antal Attila, Csíkszereda alpolgármestere a közös beteljesedésnek nevezte az ünnepi alkalmat, hogy végre megvalósult az, amit már hosszú évek óta terveztek. Meglátása szerint ritkaság napjainkban, hogy egy kulturális intézmény egy-két év alatt ekkorát fejlődjön, mint a megyei könyvtár.
A fenntartó intézmény részéről Borboly Csaba megyeitanács-elnök mondott köszönetet a jelenlegi és az előző önkormányzati testületnek, hogy felvállalták a nemes ügyet és véghezvitték azt, amit a kilencvenes évek elején az akkori megyevezetők elkezdtek, de akkor nem tudtak megvalósítani.
– Külföldön járva láthatjuk, mi az a minimális feltétel, aminek egy könyvtár meg kell hogy feleljen. Ezeket a feltételeket optimális szinten sikerült teljesíteni, nemcsak a csíkszeredai olvasóközönség, hanem az egész megye területéről vagy távolabbról ideérkező vendég is kellemes környezetben, komfortos kiszolgálásban részesülhet – jelentette ki Borboly Csaba, aki a kulturális intézmények egymást kiegészítő, erősítő szerepére hívta fel a hallgatóság figyelmét. – Annyi pénzünk nem volt, hogy építsünk egy új épületet, de kerestük a megoldásokat. A tanácsos kollégákon kívül segítségünkre volt a könyvtár munkaközössége, illetve nagy-nagy köszönet illeti Birta Antal vagyongazdálkodási vezérigazgatót is.
Borboly Csaba meglátása szerint a gazdasági válság is kedvezett ebben az esetben, mivel nagyon jó áron sikerült megkötni 4+4 évre a bérleti szerződést.
– A kultúrát azonban nem pénzegységben kell mérni, hanem teljesítményben és eredményben – nyomatékosította a tanácselnök, reményének adva hangot, hogy az új székhely és a bővülő szolgáltatások azt fogják eredményezni, hogy egyre több látogatót vonz a megyei könyvtár. – Ez a mindannyiunk könyvtára! – zárta köszöntőjét Borboly Csaba.
Az ünnepi eseményen jelen voltak Burus Siklódi Botond és Rácz Árpád megyei tanácsosok, akik a megyei testület kulturális szakbizottságának a tagjai, valamint az előző megyei tanácsosi testületből dr. Papp Kincses Emese és Beder Tibor.
Az ünnepi program keretében a csíkszeredai Bookart Könyvkiadó ajándék könyvcsomagját Hajdú Áron, a kiadó alapítója adta át a Kájoni János Megyei Könyvtárnak azt ígérve, hogy amíg ő a kiadó vezetője, minden új kiadványból három tiszteletpéldányt juttat az intézménybe.
A köszöntőbeszédeket és az ünnepélyes szalagvágást követően Tamás József római katolikus püspök áldotta meg a könyvtár új székhelyét. Az ünnepi hangulatot a Codex régizene-együttes műsora tette teljessé, amely a Kájoni-kódex dallamaiból nyújtott ízelítőt.
December 19-én és 20-án egész napos változatos programmal, szórakoztató és kulturális tevékenységekkel várják a könyvtárba látogatókat. A december 19-i, szerdai programkínálat:
11 órától játékos, mozgalmas együttolvasásra várják az iskolai csoportokat. Merre van a kincses sziget? címmel Lázok Klára I–IV. osztályos diákoknak szervez irodalmi játékokat.
17 órától a százkötetesre tervezett Székely Könyvtár sorozat újabb öt kötetét mutatják be a Hargita Kiadóhivatal munkatársai, jelen lesz Farkas Árpád költő. A bemutatót követően karácsonyi egyházi énekek hangzanak el Kájoni János Cantionale Catholicum című énekgyűjteményéből. Fellép: Györfi Erzsébet énekes, Elekes Emőke lantművész és Molnár Anna.
 
Csíkszereda, 2012. december 18.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774