KorKép 2010 Nemzetközi Képzőművészeti Alkotótábor

(0 Szavazat)41 megjelenítés

Hargita Megye Tanácsa és a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ 2010-ben 36. alkalommal szervezi meg nemzetközi művésztelepét, a KorKép 2010 Nemzetközi Képzőművészeti Alkotótábort a gyergyószárhegyi Lázár-kastélyban augusztus 17-31. között.

Az elmúlt években az intézmény megpróbálta a művésztelepet mindig egy téma köré szervezni, és az ehhez kapcsolódó kérdéseket szem előtt tartva összeállítani a meghívott művészek névsorát. A tavalyi művésztelep kérdésfelvetése az volt, hogy milyen összefüggések és formai hasonlóságok létezhetnek a lokális, valamint az univerzális között; mi az a formanyelvi minimum a képzőművészetben, ami a lokális egyedi értékeit segíti megjeleníteni a világ képzőművészeti életének színterén.

A természet iránti vonzalom már a tábor alapítóinak hozzáállásában is felfedezhető volt, hisz szerettek volna menekülni a hétköznapokból, hogy a táj szépségén, a természet örökérvényűségén, a tradíciókon keresztül értsék és mutassák meg a világot. Sok mindenben hatott rájuk az akkor még élő zsögödi példakép, Nagy Imre, aki nemcsak azzal tűnt ki az akkori öregek közül, hogy Nagybányát, Budapestet és a nagyobb európai művészeti központokat is bejárta egykor, hanem azzal is, hogy tudatosan vállalta a hazatelepedést, az elvonulást, és úgy élt évtizedeken át, hogy része, részese volt annak az életformának, annak a helynek, amelyből szín- és formavilága táplálkozott. Roppant fontos megemlíteni, hogy ezekben a kezdeti években a résztvevők között találjuk a valamikori Nagybányai Művésztelep aktív tagjait, mint Balla Józsefet és Ciupe Aurélt, akik az egykori Nagybánya iránti nosztalgia kapcsán jöttek el Szárhegyre, magukkal hozva egy-egy részt a nagy elődök szellemiségéből. Nagy Imre, Balla József, Ciupe Aurél − három nagybányai művész szárhegyi kötődéssel. Mindkét művésztelep a szellemi központtól távol, abból mintegy kivonulva jött létre, az ott alkotók meghatározó élményaga a gyönyörű természeti környezet, a színes népviselet és a népi élet volt.

A természetközeli környezet, illetve a falu még élő tradicionális közössége nemcsak ezen elődök munkáira nyomta rá bélyegét, hanem az utóbbi évek meghívott művészeinek munkáiban is felfedezhető.

Az idei művésztelep fő témája a Fenyő. Ez magába foglalja a fenyőfát, mint anyagot, mint témafelvetést és minden lehetséges eszközt ennek körüljárásához, mint például a fenyőfa-térplasztika, fenyő a rajzokon, fenyő digitális képeken stb. A 2010-es művésztelep azt a kérdést próbálja megvizsgálni, hogy mit is jelenthet ma a Homo faber, a kreativitás valamint a mai alkotó és témája – a fenyőfa – kontextusában. Esetleg azt is, hogy miben rejlik, a nem kifejezetten műtárgykészítő ember definiálása, a valamit úgymond feltaláló, felfedező ember alkotóereje. Ezzel szorosan kapcsolatban áll a falusi környezet adta népi tárgykészítés, a tipikus kelet-európai manualitás expresszivitása. Miként értelmezhető e tárgykészítési és az esetleges alkotói hozzáállás a mai digitalizált világunkban? A falusi környezet adja a lehetőséget, hogy a még élő népi tárgykészítőket meghívjuk egy pár napra, hogy tanulmányozzuk a még fellelhető hagyományos technikákat, tárgykészítési eljárásokat. 2010-ben olyan művészeket hívott meg az intézmény, akik a high-techhel ellentétben a manualitást részesítik előnyben, a népi tárgykészítést, ennek szépségében rejlő adottságokat használják, mint például a facsapolást, kötözést, fonást, kézi faragást stb.

E konceptek alapján, két jelentős csoport képviselői vesznek részt a művésztelepen: azok, akik ezt az alkotói metódust alkalmazták, mint a MAMÜ és a FÁSKÖR csoportosulások, továbbá azok a fiatal művészek, akikhez közel áll ez az alkotói mód. A külföldi meghívottak listáját is ehhez a gondolathoz próbáltuk kapcsolni. Így lesz jelen a koreai Yatto csoport két képviselője, akik munkáikban, szellemiségükben sajátos módon párhuzamot mutatnak a MAMÜ alkotásainak kísérleti törekvéseivel is. A 2010-es művésztelep egy egynapos szakmai megbeszélést is tartalmaz az adott téma boncolgatása kapcsán, ahová a művészettörténészek mellett olyan néprajzkutatókat is meghív az intézmény, akik ezt a témakört dolgozzák fel helyi kutatásaik eredményeként és ki tudják egészíteni a tábor vizuálisan feldolgozandó problémakörét.

Az itt születendő konklúziók fényében a szervezők reményei szerint új megvilágításba kerülhet néhány korábbi táborban készült műalkotás is. Emellett érdekes és tanulságos kísérletnek mutatkozik annak a kérdésnek a megválaszolása is, hogy ez az említett képzőművész-generáció reagálása mennyire cseng össze, a hagyományos népi manufakturális értékek ismerete és gyakorlata különbözőségeivel.

A tábor zárókiállítását augusztus 30-án, hétfőn 19 órakor tartjuk a Lázár-kastélyban.

Meghívott művészek:

Elekes Károly (Magyarország) Mamü

Nagy Árpád Pika (Magyarország) Mamü

Garda Aladár (Németország) Mamü

Huber András (Magyarország) Fáskör

Orosz Péter (Magyarország) Fáskör

Varga Ferenc (Magyarország)

Somu Desai Anchor(India)

Kum Yong-Ik (Korea)

Dong-Hun (Korea)

Hanyjo Katsuki Anchor(Japán)

Doró Sándor (Németország

Erőss István (Magyarország)

Siklódi Zsolt (Románia)

Horváth Zoltán (Románia)

Horváth Levente (Románia)

Kassay L. Péter

Igazgató

 

Gyergyószárhegy, 2010. augusztus 9.  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774