Kopjafa a török–magyar barátság jegyében

( Szavazat)26 megjelenítés
Az ágyúöntő Orbán mesterre emlékeztek
 
A Magyarok Székelyföldi Társasága és Hargita Megye Tanácsa közös szervezésében ötven székelyföldi és szórványvidéki személy vesz részt a VII. Mikes-zarándoklaton azzal a céllal, hogy felkeresse II. Rákóczi Ferenc és bujdosótársai emlékhelyeit, és újabb kopjafákkal hívja fel a figyelmet a történelmi múltra.
 
A zarándoklat keretében augusztus 23-án, kedden a törökországi Demirköyben az egykori ágyúöntő műhely romjainak megtekintése után a település központjában felavatták az erdélyi származású Orbán mester (Madzsar Orbán) tiszteletére készített kopjafát. A 2,8 méter magas kopjafa a csíkszeredai Török Csaba faragóművész keze munkáját dicséri.
Elsőként Muhlis Yavuz, Demirköy polgármestere mondott köszöntőbeszédet, hangsúlyozva a törökök tiszteletét a magyar Orbán mester iránt.
„Az akkori világ legnagyobb és legerősebb várának, Bizáncnak az elfoglalásában II. Mehmed idején nagy szerepe volt a magyar ágyúkészítő, Orbán mester ágyúinak, amelyek kora technikai vívmányának csúcsát jelentették. Orbán mester munkája megérdemli, hogy bekerüljön a magyar köztudatba is. Személyes példájával hozzájárult a török–magyar barátsághoz” – hangsúlyozta Beder Tibor Hargita megyei tanácsos, a Magyarok Székelyföldi Társaságának elnöke, aki Hargita megye zászlajával ajándékozta meg a helyi elöljárót. Ezt követően Iochom Zsolt szavalata hangzott el, majd az avatóünnepség a székely himnusz eléneklésével ért véget. Megemlékeztek a berecki Gábor Áron ágyúöntőmesterre is, így merült fel egy testvértelepülési kapcsolat létrehozása Bereck és Demirköy között.
A Magyarok Székelyföldi Társasága augusztus 22–29. között immár hetedik alkalommal szervezi meg a Mikes-zarándoklatot, bejárva a törökországi bujdosók emlékhelyeit, melyeket a korábbi zarándoklatok alkalmával jelöltek meg. A Mikes-zarándoklat fő célja a bujdosók hajdani útvonalának bejárása, a Rákóczi- és Mikes-kultusz elmélyítése, a Rodostói Múzeum népszerűsítése, valamint újabb emlékhelyek létrehozása Rodostóban és Trákia területén.
 
Székely kaput állítanak Isztambulban
Idén a Török Magyar Kulturális és Baráti Társaság kérésére a világ egyik legnagyobb és legszebb városában, Isztambulban, a Boszporusz partján állítanak székely kaput, amely Alsócsernátonban, a Haszmann testvérek faragóműhelyében készült. A tölgyfa Lövétéről, a fenyőfa Zágonból, a zsindely Gelencéről származik – tudtuk meg Beder Tibor megyei tanácsostól, a Magyarok Székelyföldi Társasága elnökétől. „Növeli a kapuállítás jelentőségét, hogy idén emlékezünk meg a szatmári béke 300. évfordulójáról. Ez egyben tisztelgés a nagy elődök, Thököly Imre, Zrínyi Ilona, II. Rákóczi Ferenc, Bercsényi Miklós, Mikes Kelemen és bujdosó társai előtt, akik szabadságukat, vagyonukat és életüket áldozták a magyar szabadságért.”
A zarándokok útjuk során még egy kopjafát állítanak: a camuri kopjafát a gyergyóújfalvi Páll István faragta.
 
Demirköy, 2011. augusztus 23.
 
 
  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774