Könyvadomány érkezett Csíkszeredába Jász-Nagykun-Szolnok megyéből

( Szavazat)37 megjelenítés

Összesen 2727 kötetet hozott magával a Jász-Nagykun-Szolnok megyei küldöttség szeptember 16-án Csíkszeredába, hogy átadja azokat Hargita Megye Tanácsának, amely az Összetartozunk című szórványprogramja keretében eljuttatja a Beszterce-Naszód és Temes megyei, illetve aranyosszéki magyar közösségeknek. A csíkszeredai megyeházán tartott ünnepélyes átadáson Borboly Csaba, a Hargita megyei önkormányzat elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, és méltatta az adományozást.

 
„A székelyföldi, szórványbeli és anyaországi magyarok egy családot alkotnak. Közös a múltunk, és a jövőnk is közös kell legyen” – jelentette ki Borboly Csaba, jó döntésnek nevezve Hargita Megye Tanácsa munkacsoportjának azt a döntését, hogy a szórványbeli testvérmegyékkel való kapcsolatot hárompillérűvé tegyék, azaz bevonják azÖsszetartozunk programba a magyarországi testvérmegyéket is.
 
Fejér Andor, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés elnöke szerint a szórványprogram találkozói nem pusztán protokolljellegűek, hanem tartalmuk is van, erre példa ez a könyvadomány, de korábban már két alkalommal végzett lakossági szűrővizsgálatot egy Jász-Nagykun-Szolnok megyei orvoscsoport Hargita megyében, és kulturális programokon vettek részt jászsági tánccsoportok.
 
A köteteket szeptember elején kezdte gyűjteni a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Verseghy Ferenc Könyvtár és Művelődési Intézet a megyei közgyűlés által működtetett iskolák tanulóitól, akik részéről óriási lelkesedés volt tapasztalható – sokan üzenetet, névjegyet helyeztek el a könyvekben, mesélte Bertalanné Kovács Piroska, a könyvtár igazgatója. Az adományban elsősorban gyerekkönyvek és tankönyvcsaládok szerepelnek, és annyi gyűlt össze, hogy muszáj volt válogatniuk, mi az, ami leginkább hasznos a romániai szórványközösségek gyerekei számára. Bertalanné Kovács Piroska szeretné, ha a romániai és a magyarországi könyvtárakba kölcsönösen eljutnának a magyar értékek.
 
Székely Emese a Beszterce-Naszód megyei Bethlen Egyesület képviseletében szólalt fel. Köszönetet mondott a magyarországi küldöttségnek, és kifejtette, hogy bár a könyv mindig hasznos, most különösen az, hiszen a szórványban sok magyar gyerek már nem beszéli jól az anyanyelvét. Az adomány főleg most jön jól, az iskola- és osztályösszevonások idején, mert azok hátrányosan érintik a szórványközösségeket. Ezért a megmaradt „végvárakat” kell erősíteni, ehhez pedig nagy segítség a magyar könyv, hangsúlyozta Székely Emese.
 
Zonda Erika igazgató, Hargita Megye Tanácsa szórványmunkacsoportjának vezetője ismertette az Összetartozunkprogramot, rámutatva a kezdeményezés egyik okára: Temes és Beszterce-Naszód megyében 1992 és 2002 között drasztikusan csökkent a magyarság lélekszáma. Az igazgató újabb mérföldkőnek nevezte a Jász-Nagykun-Szolnok megyével való együttműködést, mert így már a második magyarországi testvérmegyét vonták be a szórványprogramba, Hajdú-Bihar után.
 
Az eseményen Fejér Andor adományozó oklevelet adott át Borboly Csabának, majd aláírták az adomány adásvételi jegyzőkönyvét.
 
Csíkszereda, 2010. szeptember 16.
 

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774