Költséghatékony felcsíki szennyvíztisztító rendszer épül a települések összefogásával

( Szavazat)36 megjelenítés
Öt felcsíki község – Szentdomokos, Szenttamás, Karcfalva, Dánfalva és Madaras – lakosai számára készül költséghatékony regionális szennyvízülepítő rendszer Csíkmadaras határában a Felcsík Önkormányzati Fejlesztési Társulás beruházásaként. A beruházást a Regionális Fejlesztési és Turisztikai Minisztérium finanszírozza az RMDSZ lobbija, illetve Hargita Megye Tanácsa koordinálása nyomán.
 
 
A 7/2006-os kormányrendelet infrastruktúra-fejlesztési programja keretében közel öt és fél millió lej értékben támogatott szennyvíztisztító rendszer építése május 30-án kezdődött el Csíkmadaras határában. A munkálatokat a helyszínen tartott sajtótájékoztatón mutatták be a helyi és megyei elöljárók, a beruházó, illetve a kivitelező cég képviselői július 6-án.
Az öt felcsíki település önkormányzata 2007-ben nyújtotta be különálló pályázatait csatornahálózat és tisztítóállomás kiépítésére. 2010-ben, miután a csatornahálózat mindenik községben elkészült, Szentdomokos, Szenttamás, Karcfalva, Dánfalva és Madaras önkormányzata Hargita Megye Tanácsának ösztönzésére megalakította a Felcsík Önkormányzati Fejlesztési Társulást. Az öt község önkormányzata lemondott a kezdeti tervben szereplő különálló tisztítóállomásokról, és az általuk megalakított társulás egy, a különálló rendszereknél költséghatékonyabb közös ülepítőrendszer építését kezdeményezte, amelyre az RMDSZ koalíciós szerepvállalásának köszönhetően kormánytámogatást nyert.
A sajtótájékoztatón Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke elmondta, korábban nehéz volt elképzelni a jelenleg megvalósult felcsíki önkormányzati társuláséhoz hasonló összefogást.
– Évekig kellett járni Bukarestbe, hogy elfogadják azt, hogy több község összefogva szeretne egy szennyvíztisztító rendszert működtetni, és a felcsíki paradigmaváltásnak köszönhetően a helyi közösség számára költséghatékony módszerrel valósuljon meg egy ilyen, jobb életminőséget biztosító beruházás. Felcsík példát fog mutatni nemcsak a csíki térségnek, nemcsak Hargita megyének, nemcsak a Székelyföldnek, hanem az egész országnak, hogy egy kis türelemmel és odafigyeléssel ki lehet találni egy olyan rendszert, amely később olcsóbb lehet a felhasználók számára, ugyanakkor a környezet számára is kisebb terhelést jelent, ezáltal biztosítva a fenntarthatóságot – nyilatkozta a megyei tanács elnöke. Borboly hozzátette: Alcsíkon is hasonló beruházást terveznek.
Bíró László, Csíkmadaras polgármestere és egyben a beruházás házigazdája szerint számtalan lecke árán találtak összhangra a felcsíki polgármesterek, de fontosnak tartja, hogy megtalálták a közös utat nemcsak gazdaságilag, hanem szellemileg is. Korodi Attila parlamenti képviselő bátorságnak nevezte azt, hogy az érintett települések képesek voltak a költséghatékonyság javára lemondani a gyors eredményről.
A sajtótájékoztatón az érintett polgármesterek és szakemberek mellett részt vett Becze István és Szentes Antal megyei tanácsos is. A jelenleg megnyert pályázatból öt hónapon belül üzemképes tisztítórendszer épül meg, a Harvíz pedig pályázatot ad le a napokban az ülepítőrendszer bővítésére, hogy a többi felcsíki település is csatlakozhasson a rendszerhez.
 
Csíkszereda, 2011. július 6.
 
  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774