Kiveszhet a gomba tájainkon

( Szavazat)39 megjelenítés
Megtartották az INSIGHT projekt első szemináriumát
Telt ház volt a Hargita Megye Tanácsa, a Hargita Megyei Mezőgazdasági Kamara és a Hargita Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság által közösen lebonyolított INSIGHT projekt első szemináriumán.
A Lássuk meg a fától az erdőt című szemináriumon több mint 50 résztvevő volt kíváncsi a Hargita megyei erdőkben termő gomba és gyógynövények begyűjtési, feldolgozási és értékesítési lehetőségeiről és módszereiről tartott előadás-sorozatra. Az Európai Unió közösségi agrárpolitikájának népszerűsítése és a hasznos értékesítési tippek mellett dr. Maczalik Ernő gombaszakértő előadása során kiderült, hogy ha a jelenlegi formában folytatódik a felelőtlen gombabegyűjtés, akkor a még spóráikat nem elhullatott termőtestek idő előtti begyűjtése oda vezethet, hogy 3-4 éven belül a megye ehető gombafajai az eltűnés szélére sodródhatnak.

„A termőtestek begyűjtése még a gombaspórák kihullása előtt oda vezet, hogy nem fejlődnek új micélliumok (a gomba föld alatti része), ami a gombapopuláció csökkenéséhez és végül a kipusztuláshoz vezethet, ha nem ésszerűsítik vagy korlátozzák valamilyen formában a begyűjtést” – mondta dr. Maczalik Ernő.
Becze István megyei tanácsos a közbirtokosságok szerepéről tartott előadást a gyűjtési folyamatot illetően, és az erdeinkben termő gombamicéllium megújulásának érdekében első lépéként a begyűjtés ellenőrzés alá vonását javasolta. „A közbirtokosságok saját begyűjtőpontokat kell létrehozzanak, és kell kötelezzék a gyűjtőket, hogy a kereskedelmi célra begyűjtött gombát és gyógynövényeket csakis ezeknél a gyűjtőpontoknál adják le” – mondta a megyei tanácsos, hozzátéve, hogy ily módon követhető lesz az is, ki végzett gyűjtőmunkát az erdőben, ami segíthet elkerülni a súlyos erdőkárosító tevékenységet, valamint azonosíthatók a szemetelők is.
A szemináriumon néhány percig szót kért Borboly Csaba megyeitanács-elnök is, aki a jelen levő gazdákat és gazdasszonyokat biztosította arról, hogy a megyei tanács ezután is oda fog figyelni a megye természeti értékeire. „Mindenképpen azt szeretnénk elérni, hogy ezek itt maradjanak, és innen a feldolgozottság legmagasabb fokán legyenek elszállítva. Ezáltal munkahelyek is teremtődnek, és nagyobb a megyében maradó gazdasági haszon is. A megyei tanács arra törekszik, hogy minél egyértelműbb legyen a lakosok számára, mi a teendő, mit kell tenni és hogyan.”
A megyei önkormányzat elnöke elmondta, tanácsadással, szemináriumokkal próbálják fokozni a pályázási kedvet, a termelők összefogását, hogy akár egész közösségek hasznot húzzanak a természet adta forrásokból.
A szeminárium holnap Gyergyószentmiklóson folytatódik az erdei gyümölcsök begyűjtéséről és értékesítéséről.
Csíkszereda, 2010. június 30.  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774