Kitüntették „Székelyföld nagykövetét”

( Szavazat)37 megjelenítés
Átadták a Hargita Megyéért Díjat és a legtisztább településeknek járó elismerést
Átvette Barabási Albert László fizikus a Hargita Megyéért Díjat június 26-án Csíkszeredában, Hargita Megye Tanácsának ünnepi tanácsülésén. A 44 éves, csíkkarcfalvi születésű világhírű tudós jelenleg az Indiana állambeli Notre Dame Egyetemen tanít és kutat. A díjat Hargita Megye Tanácsa évente adományozza annak a személynek, aki jelentős eredményekkel járó tevékenységével országos vagy helyi elismerést vívott ki, munkájával hozzájárult Hargita megye fejlődéséhez, hírnevének öregbítéséhez.
 
„Büszkék vagyunk Barabási Albert László tudományos sikereire, örömmel követtük végig tudományos pályafutását, vele együtt örültünk minden újabb tudományos eredményének. Olyan eredményeknek, amelyekre a világ fizikustársadalma egyaránt büszke. Mai díjazottunk a csíki térség, Hargita megye, illetve a Székelyföld nagykövete” – mondta köszöntőbeszédében Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke, hozzátéve: Barabási Albert László egyetlen előadása nagyobb hatással lehet térségünk jó hírére, elismertségére, mint egy egész esztendő politikai munkája. „Nem kívánom alábecsülni a politikai tevékenységet sem, de az csak a minden más területen lelkiismeretesen végzett munkával kiegészítve lehet eredményes. Azaz akkor leszünk sikeresek mint székely népcsoport, mint magyar nemzet, ha ki-ki a maga dolgát lelkiismeretsen és hivatástudattal végzi” – fejtette ki a tanácselnök.
Papp Kincses Emese megyei tanácsos laudációjában azt mondta: „Barabási Albert László élete, munkássága példa lehet fiataljaink számára, hogy egy kis székely városból indulva, tehetséggel, konok hittel, szorgalommal el lehet jutni a világhírnévhez a tudósi pályán. Hirdeti, hogy a tanulás és a tudás alapvető, életünket meghatározó, örök értékek ma is.” Papp Kincses Emese szerint úgy tekinthetünk Barabási Albert Lászlóra, mint a Nobel-díj első székelyföldi várományosára.
Nagy Antal nyugalmazott fizikatanár laudációját az ünnepi eseményt moderáló Márdirosz Ágnes színművésznő olvasta fel. A Márton Áron Gimnázium volt oktatója szerint Barabási „igen rövid idő alatt lett az egyik legismertebb magyar, de biztosan a legismertebb székely a világon”. „Ő nem üstökös, amely rövid ideig fellángol, valamennyit világít, majd kihuny. Ő immár állócsillagként ragyog a tudomány egén, de munkájának teljes jelentőségét még talán a szaktudósok sem ismerték fel, csak majd akkor, mikor esetleg Ő már ennek nyomán akár fizikai, élettan-orvostudományi vagy közgazdasági Nobel-díjat nyer. Mert amit felfedezett és kutat, a hálózatok komplex elméletét, akármelyik alaptudomány tudja hasznosítani” – fogalmazott Nagy Antal.
„Már számos díjat átvettem, de ez számomra a legjelentősebb, hiszen itthon kaptam” – jelentette ki Barabási Albert László beszédében. Az ünnepelt szerint megmaradásunk lényege az iskola, az óvodától az egyetemig, és a mi iskoláink padjaiból fel lehet venni a versenyt a világgal. A fizikusprofesszor meggyőződése, hogy csak állhatunk meg a saját lábunkon, ha nem feledjük gyökereinket.
Amint az Papp Kincses Emese laudációjában elhangzott, Barabási Albert László 1967. március 30-án született Karcfalván. Középiskolai tanulmányait Csíkszeredában a mai Márton Áron Gimnáziumban, felsőfokú tanulmányait Bukarestben és Budapesten végezte fizika-mérnök szakon. Doktori fokozatát 1994-ben, mindössze 27 éves korában szerezte meg a bostoni egyetemen. Jelenleg az Indiana állambeli Notre Dame Egyetemen tanító és kutató fizikusprofesszor a káoszelmélet és a fraktálok iránt érdeklődött, mielőtt hálózatkutatással kezdett foglalkozni. Behálózva (Linked) című nagy feltűnést keltő, meghökkentő könyvével berobbant a tudományos életbe. A komplex hálózatok elméletének területén elért kutatási eredményei ma már megkerülhetetlenek és meghatározóak. Legfontosabb tudományos eredménye a skálafüggetlen hálózatok felfedezése, amely újdonságának elismeréssel adózott a világ tudományossága. Nem véletlen, hogy 37 évesen a Magyar Tudományos Akadémia külső – és egyben legfiatalabb – tagja lett.
Az ünnepi eseményt a csíkszeredai Nagy István Művészeti Líceum Fuvola Triójának előadása tette színesebbé.
 
Átadták a Hargita megye legtisztább és leggondozottabb települése díjakat
Idén a városok közül Csíkszereda, a községek közül pedig Csíkkarcfalva érdemelte ki a Hargita megye legtisztább és leggondozottabb települése versenyen az első díjat. A második díjat Székelykeresztúr, illetve Oroszhegy kapta. A községek kategóriájában III. Gyergyócsomafalva, IV. Csíkszentkirály, V. Gyergyószárhegy, VI. Vasláb, továbbá két különdíjat is odaítéltek, az elsőt Csíkszentimrének, a másodikat Máréfalvának. Részvételi emléklapot kapott Balánbánya, Gyergyószentmiklós, Parajd, Gyergyóremete, Tusnád, Fenyéd, Galambfalva, Csíkcsicsó, Zetelaka és Galócás.
 
Júniusi soros ülés
Az ünnepi tanácsülés előtt a csíkszeredai megyeházán megtartották Hargita Megye Tanácsának júniusi ülését, amelyen megszavazták az éves tagsági díj kifizetését a HARGITA VÍZ közösségi fejlesztési társulás részére, valamint elfogadták a május 25-i soros ülés jegyzőkönyvét. A következő tanácsülés július elsején lesz Gyergyóditróban.
 
Csíkszereda, 2011. június 26.
  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774