Kissolymos volt a Székelyföldi Akadémia következő állomása

( Szavazat)41 megjelenítés
A hagyományos székely termékekről és az uniós pályázatokról szólt a szeptember 13-án Kissolymoson megrendezett Székelyföldi Akadémia. Hargita Megye Tanácsa tavaly indította útjára a rendezvénysorozatot azzal a céllal, hogy a Hargita megyei falvak értelmiségével szakmai konzultációt folytasson, és bevonja őket a politikai döntéshozatal előkészítésébe. Ez alkalommal a megyei tanács európai uniós pályázatairól tartott előadást Szép Róbert fejlesztési igazgató, Márton István, a vidékfejlesztési egyesület vezetője pedig a hagyományos székely termékek népszerűsítéséről, értékesítési lehetőségeiről.
 
Az egybegyűlteket Nagy Lajos, Románandrásfalva község polgármester üdvözölte, köszönetet mondott Hargita Megye Tanácsának, hogy figyelmet fordít a településre és hogy itt is megrendezi a Székelyföldi Akadémiát, hisz ez jó lehetőség arra, hogy a falu lakói is bekapcsolódjanak a döntéshozatalba.
– Remélhetőleg az akadémia hosszú távon hozzájárul a fiatalok itthon maradásához és segít egy pozitív jövőkép kialakításában – mondta el a polgármester.
 
Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke szerint a politikusoktól nem szabad csodát várni. Mint kifejtette, a döntések meghozatala rá van bízva néhány politikusra, így túl kevesen hozzák a döntéseket.
– Teret kell engedni a véleményeknek, a szakmai tudásnak. Ez az egyik fő célja a Székelyföldi Akadémiának, a közös gondolkodás, egy jövőkép kialakítása és fenntartása. Hinni kell a jó megoldásokban, jó munkákban, jó válaszokban, lehetőségekben. A helyi emberek véleményének figyelembevétele nélkül nem szabad politikai döntést hozni sem helyi, sem országos szinten – jelentette ki.
Szép Róbert, Hargita Megye Tanácsának fejlesztési igazgatója az európai uniós pályázati lehetőségekről tartott előadást, különös figyelmet fordítva a civilszervezeteknek szóló pályázatokra.
– Az uniós pályázatok nem normatív támogatást jelentenek, hanem lehetőséget azok számára, akik élni tudnak vele – hívta fel a figyelmet, majd bemutatta a nemzetközi együttműködési programot, a közösségi programokat, a cégeknek szóló pályázati lehetőségeket, valamint a vidékfejlesztési és agrárpályázatokat. Az igazgató bemutatta a megyei tanács uniós pályázatait, amelyek lehívásában Hargita megye jó eredményeket ért el országos viszonylatban.
Márton István a hagyományos termékek értékesítésének ismertetésekor hangsúlyozta:
– A gazdálkodó ember alkotó ember, nem olyan, mint egy festő vagy feltaláló, ám egy almafa elültetése és felnevelése vagy a kenyér elkészítése is alkotás. A vidéknek alulról kell építkeznie, csak így lehet integrált, komplex vidékfejlesztésről beszélni. Fontos kivédeni a globalizáció negatív hatásait, a termékeinken fel kell tüntetni azok származási helyét a Székely termék és a Székelyföldi védjegy segítségével. Eddig 21 termelő kapta meg a védjegy használati jogát, és hat van elbírálás alatt.
A vidékfejlesztési egyesület elnöke bemutatta Hargita megye gazdasági fejlődésének lehetőségeit, például nagy potenciált lát a húsmarha-tenyésztésben, hiszen a fenntartható mezőgazdasági fejlődés nem valósítható meg állattenyésztés nélkül. Egy másik lehetőség a hagyományos termékek előállítása, a biotermelésre való átállás lehetne.
A jelenlévők átbeszélték a kisvágóhidak témáját is, bemutatva a pontos elképzelést, miszerint a kistermelői vágóhidakon nincs folyamatos vágás, de több állatfajt is vághatnak. Havonta 6-8 napon lenne vágás, viszont meg kell felelni bizonyos követelményeknek: tisztítás, vizsgálatok, állattartás, felszerelés, szennyvíztisztítás, hűtőberendezések, hulladékülepítő. A hozzávetőleges költségvetés 1300–1500 euró/m2.
A rendezvény végén Borboly Csaba átadta a székely zászlót, Hargita megye lobogóját Nagy Lajos polgármesternek.
 
Kissolymos, 2011. szeptember 13.
  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774