Kis-Homoród menti és alcsíki polgármesterek találkoztak Homoródalmáson

( Szavazat)33 megjelenítés

Tapasztalat megosztása céljából találkoztak alcsíki és Kis-Homoród menti polgármesterek, valamint Hargita Megye Tanácsának szakemberei december 9-én Homoródalmáson. Azért gyűltek egybe, hogy a 132-es megyei út (Szentegyháza–megyehatár) felújításában érintett települések elöljárói megosszák tapasztalataikat a 123A megyei út menti települések vezetőivel. A két beruházást európai uniós forrásból finanszírozzák, a megyei tanács pályázata alapján. A Homoród menti polgármesterek a felújítás során felgyűlt tapasztalataikat osztották meg csíki kollégáikkal, hogy a 123A rehabilitálása még zökkenőmentesebben történjék.

A megbeszélésen jelen volt Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke is, aki ennek kapcsán azt nyilatkozta, fontosnak tartja az ilyen találkozókat, hiszen elsősorban a helybéliek járnak a két úton, és leginkább az ő véleményük számít a projekt megvalósításában.

– Hargita Megye Tanácsa a 132-es megyei út felújítási projektjével az első olyan megyei tanács volt az országban, amely uniós pénzből újított fel megyei utat, és példaként szolgál más megyék számára – mondta a tanácselnök, hozzátéve: ennek az útnak a felújítása során a megyei tanács nagy hangsúlyt fektetett a lakossággal való konzultációra, lakossági fórumokat szervezett. A 123A felújításánál ugyanezt teszik, konzultálnak az érintett települések – Tusnád község, Verebes, Csatószeg falvak, Csíkszentsimon, Csíkszentimre és Csíkszentkirály – lakóival.

A 123A megyei út felújítására a kivitelezési szerződést december 6-án, hétfőn írta alá Borboly Csaba megyeitanács-elnök a kivitelező cég képviselőjével Csíkszentsimonban. A tervek szerint a Tusnád, Csíkverebes, Csatószeg, Csíkszentsimon, Csíkszentimre és Csíkszentkirály községen áthaladó 123A számú megyei út 14,6 kilométer hosszú szakaszán kicserélnek 30 átereszt, megerősítenek hat hidat, teljesen felújítják az úttestet és a padkákat, továbbá vízelvezető árkokat, járdákat és az érintett lakóházak előtt bejáratokat alakítanak ki. A hat méter széles úttest egy zúzottkő- és egy ballasztréteg-alapozást kap, erre kerül rá két aszfaltréteg. A helységekben a járdák és a vízelvezető árkok összesen mintegy hétezer métert tesznek majd ki. A több mint 47 millió lej összértékű pályázat költségvetéséhez Hargita Megye Tanácsa mindössze két százalék önrésszel kell, hogy hozzájáruljon, ami 1,3 millió lejt jelent. A fennmaradó rész tizenegy és fél százalékát az állami költségvetés biztosítja, az összeg legnagyobb részét pedig az Európai Régiófejlesztési Alap 2. intézkedési tengelyéből utalják, a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökségen keresztül.

Csíkszereda, 2010. december 9.

   
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774